Dostupni linkovi

Zeleno svjetlo za Šuicu, unatoč pitanjima o imovini


Dubravka Šuica

Unatoč buri koja se podigla u hrvatskoj javnosti, a i šire, o porijeklu imovine Dubravke Šuice, ona je u četvrtak navečer dobila zeleno svjetlo Odbora za pravna pitanja Europskog parlamenta za povjerenicu Europske komisije za demografiju i demokraciju i za jednu od osam potpredsjednica/ka Europske komisije(EK).

Uspjeh Dubravke Šuice njen je uspjeh, ali i uspjeh Hrvatske, poručuju iz hrvatske Vlade. Premijer Andrej Plenković:

"Za Hrvatsku koja je najmlađa članica Europske unije, nakon samo 6 godina i 3 mjeseca članstva, smatram da je to sjajan uspjeh. I na taj način smo osnažili naš položaj u EU i naš utjecaj koji imamo u institucijama EU, kazao je premijer.

Pitanja o imovini i o Mađarskoj

Najveći broj pitanja na saslušanju odnosio se na njen budući mandat, ali je Šuica morala odgovarati i na pitanja o svojoj imovini i o tome zašto je kao zastupnica u Europskom parlamentu glasala protiv sankcija Mađarskoj zbog kršenja vladavine prava i protiv dvaju izviješća o rodnoj ravnopravnosti, što su pitanja što ih je nevladina udruga Gong proslijedila eurozastupnicima.

O imovini, za koju nevladina udruga Gong tvrdi da je vrijedna oko pet milijuna eura, ona je odgovorila da to nisu točne informacije. Po pitanju Mađarske je kazala "da to treba raspraviti" i da podupire vladavinu prava, dok je svoje protivljenje rezolucijama obrazložila time da su tražena dodatna sredstva.

Portal za provjeru činjenica faktograf.hr međutim podsjeća kako je ranije u Hrvatskoj takvo svoje glasanje obrazložila time da je "portugalska lijeva kolegica kroz izviješća ubacivala pravo na abortus i reproduktivna prava."

Premijer Plenković kazao je kako se nitko njenom imovinom nije bavio kada je triput do sada bila kandidatkinja za Europski parlament, i da je netko očito htio sada otvoriti to pitanje, a da pitanja nema.

"Gospođa Šuica je prošla na Odboru bez ikakvog upitnika, dodatnog pitanja, zadrške ili bilo kakve ograde onih koji su je pitali, za razliku od deset ili jedanaest kandidata za povjerenike od kojih su na Odboru tražene dodatne informacije. Ovaj Odbor je čak spriječio dvoje kandidata da postanu povjerenici. Kod nje to nije bio slučaj", kaže Plenković.

O njenom nastupu pred Odborom pozitivno se izrazila bivša ministrica vanjskih i europskih poslova, a sada zastupnica oporbenog Glasa Vesna Pusić.

'Stare dvojbe iz novih kuteva'

Oriana Ivković Novokmet iz Gonga kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Šuica na saslušanju nije adekvatno odgovorila ni na jedno od pitanja što su ih oni postavili.

"Nama je ipak drago što smo uspjeli nametnuti ovu temu koja se tiče porijekla njezine imovine, o čemu je bila pitana, ali i ovu temu vladavine prava, odnosno njenih stavova o rodnoj ravnopravnosti, gdje vidimo da tu sada ona radi neki zaokret. Mada je glasala protiv rodne ravnopravnosti, u četvrtak se na saslušanju predstavljala u jednom drugačijem svjetlu. Nama je u svakom slučaju drago da smo uspjeli nametnuti tu temu, mada nam je jasno da ta pitanja nisu odgovorena. Dapače, mediji problematiziraju te stare dvojbe iz nekih novih kuteva", kaže Oriana Ivković Novokmet.

Ona podsjeća da mediji pišu kako je u isto vrijeme kada su porezne vlasti istraživale Dubravku Šuicu, njezina kćer za gotovinu kupila stan u Zagrebu i to od tvrtke s kojom su mediji povezivali njenu majku.

Gongovo slanje pitanja o Dubravki Šuici eurozastupnicima komentirao je Plenković ranije da su oni "produžena ruka SDP-a" i da "recikliraju SDP-ova pitanja".

Upravo je oporbe, preciznije socijaldemokratski zastupnik Peđa Grbin prvi postavio pitanje njene imovine na saslušanju u Vanjskopolitičkom odboru Hrvatskog sabora. On za RSE kaže kako ona u saslušanju u Bruxellesu nije gotovo ni na jedno pitanje odgovorila na način da se može razumjeti koji su njezini stavovi.

"Zato ne treba iznenađivati ni činjenica da nije odgovorila ni na pitanja o njenoj imovini. Da je htjela otkloniti probleme o vlastitoj imovini, davno je mogla hrvatskoj javnosti podastrijeti imovinske kartice i, ako je u njima sve u redu, ove cijele zbrke i frke ne bi niti bilo. No, ona to nije učinila. Zbog čega – morat ćete pitati nju", poručuje Grbin.

Hrvatski zakon obavezuje ministre, saborske zastupnike i čelnike županija, gradova i općina da dostave svoje imovinske kartice na početku i kraju mandata, međutim to se ne odnosi na hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu niti na hrvatske povjerenike u EK.

Nakon saslušanja na Odboru, protiv Šuice izjasnili su se Zeleni, krajnja ljevica i krajnja desnica, navode mediji.

"Za" su bile grupacije njene Europske pučke stranke (EPP), Socijalisti i demokrati (S&D), centristi i liberali iz Renew Europe (RE) i Europski konzervativci i reformisti (ECR). Očekuje se da će Europski parlament o novom sastavu EK glasati 23. listopada.

Resor demokracije i demografije predviđen za Dubravku Šuicu novi je resor u EK, i o njegovoj važnost moći će se prosuđivati kada se vidi kolikim će proračunom raspolagati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG