Dostupni linkovi

Amfilohije prihvatio poziv Markovića na ekspertske razgovore


Sastanak crnogorskog premijera Duška Markovića i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije prihvatio je poziv premijera Duška Markovića da se sastanak ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori održi 11. marta u Vili Gorica u Podgorici.

U pismu Mitropolita Amfilohija koje je poglavar SPC u Crnoj Gori uputio premijeru Markoviću se navodi da su poziv očekivali ranije, "budući da će do nastavka dijaloga proći skoro četiri sedmice od posljednjeg sastanka, što je, u okolnostima u kakvim se Crna Gora trenutno nalazi, izuzetno dug period".

Prethodno je iz crnogorske Vlade saopšteno da je premijer Marković formirao tim eksperata za pregovore sa Mitropolijom o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i uputio mitropolitu Amfilohiju poziv na razgovore na ekspertskom nivou.

Vladu će u pregovorima sa MCP zastupati potpredsjednik Zoran Pažin, profesor Pravnog fakulteta u Podgorici Nebojša Vučinić, dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić, šef Kabineta predsjednika Vlade Dragoljub Bulatović, Nikola Martinović, advokat i Srđan Spaić, diplomirani pravnik.

MCP će na sastanku sa vladinim timom predstavljati petočlani tim u kojem su protojerej Velibor Džomić i advokati Dragan Šoć, Zoran Lazarević, Vladimir Leposavić i Damjan Ćulafić.

Podsjetimo, Mitropolit Amfilohije sastao se sa premijerom Duškom Marković 14. februara ove godine a nakon tog prvog i za sada jedinog sastanka nije došlo do približavanja pozicija dvije strane u odnosu na, za SPC, sporni Zakon o slobodi vjeroispovjesti.

Mitropolija SPC u Crnoj Gori traži od Vlade da povuče taj zakon, odnosno sporne članove koji se odnose na potencijalno prenošenje vlasništva nad crkvenim objektima i imovinom, sa SPC na državu Crnu Goru.

Zbog tog zakona SPC u crnogorskim gradovima organizuje litije (proteste) na kojima hiljade vjernika traže da država odustane od "otimanja crkvene imovine".

Pogledajte

Da li će biti vizne liberalizacije za Kosovo?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00
XS
SM
MD
LG