Dostupni linkovi

Amfilohije prihvatio poziv Markovića na ekspertske razgovore


Sastanak crnogorskog premijera Duška Markovića i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija
Sastanak crnogorskog premijera Duška Markovića i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije prihvatio je poziv premijera Duška Markovića da se sastanak ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori održi 11. marta u Vili Gorica u Podgorici.

U pismu Mitropolita Amfilohija koje je poglavar SPC u Crnoj Gori uputio premijeru Markoviću se navodi da su poziv očekivali ranije, "budući da će do nastavka dijaloga proći skoro četiri sedmice od posljednjeg sastanka, što je, u okolnostima u kakvim se Crna Gora trenutno nalazi, izuzetno dug period".

Prethodno je iz crnogorske Vlade saopšteno da je premijer Marković formirao tim eksperata za pregovore sa Mitropolijom o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i uputio mitropolitu Amfilohiju poziv na razgovore na ekspertskom nivou.

Vladu će u pregovorima sa MCP zastupati potpredsjednik Zoran Pažin, profesor Pravnog fakulteta u Podgorici Nebojša Vučinić, dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić, šef Kabineta predsjednika Vlade Dragoljub Bulatović, Nikola Martinović, advokat i Srđan Spaić, diplomirani pravnik.

MCP će na sastanku sa vladinim timom predstavljati petočlani tim u kojem su protojerej Velibor Džomić i advokati Dragan Šoć, Zoran Lazarević, Vladimir Leposavić i Damjan Ćulafić.

Podsjetimo, Mitropolit Amfilohije sastao se sa premijerom Duškom Marković 14. februara ove godine a nakon tog prvog i za sada jedinog sastanka nije došlo do približavanja pozicija dvije strane u odnosu na, za SPC, sporni Zakon o slobodi vjeroispovjesti.

Mitropolija SPC u Crnoj Gori traži od Vlade da povuče taj zakon, odnosno sporne članove koji se odnose na potencijalno prenošenje vlasništva nad crkvenim objektima i imovinom, sa SPC na državu Crnu Goru.

Zbog tog zakona SPC u crnogorskim gradovima organizuje litije (proteste) na kojima hiljade vjernika traže da država odustane od "otimanja crkvene imovine".

XS
SM
MD
LG