Dostupni linkovi

Završeno glasanje na Kosovu


Prvi rezultati se očekuju večeras i sutra
Prvi rezultati se očekuju večeras i sutra
Na Kosovu je završeno glasanje u drugom krugu lokalnih izbora. Glasalo se za gradonačelnike u 21 opštini. Prvi rezultati se očekuju večeras i sutra.

Prema podacima Centralne izborne komisije Kosova, CIK, na izborima za gradonačelnike u 21 opštini glasalo je 37,86 % birača od 993.000 građana sa pravom glasa. CIK je saopštio da nisu zabeleženi incidenti koji bi narušili proces ili uticali na rezultate.

Izbori su održani u Gnjilanu, Dragašu, Istoku, Kačaniku, Klini, Kamenici, Mitrovici, Lipljanu, Novom Brdu, Obiliću, Orahovcu, Peći, Podujevu, Prizrenu, Štrpcu, Suvoj Reci, Vitini, Vučitrnu, Mališevu, Juniku i u Gjeneral Jankoviću.

Za srpsku zajednicu je bilo ključno glasanje u većinski srpskim opštinama Štrpce i Novo Brdo, gde su se nadmetali srpski i albanski kandidati. U drugom krugu izbora za gradonačelnika Štrpca nadmetali su se kandidat Samostalne liberalne stranke Bratislav Nikolić i kandidat Demokratske partije Kosova Bećir Fejzulahu. U Novom Brdu su kandidat bili iz Socijaldemokratske partije Radovan Denić i iz Demokratskog saveza Kosova Bajruš Imeri.

Na važnost glasanja u ovim mestima ukazao je i šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt posetivši selo Pasjak u opštini Novo Brdo. On je ukazao na važnost izbora za proces decentralizacije. Novo Brdo postaje proširena opština i ako Srbi izađu na glasanje oni će imati većinu u lokalnoj administraciji.

OTVARA SE NOVO POGLAVLJE

Posmatrači iz organizacije “Demokratija na delu” ocenili su da je izborni proces bio uspešan ali da je bilo više nepravilnosti, kako tehničkih problema tako i političkog uticaja. U nekim opštinama bilo je fizičkih i verbalnih sukoba zvaničnika političkih partija, napadi na članove biračkih mesta, te pokušaji višestrukog glasanja.

Policija Kosova je ocenila da je glasanje proteklo bez većih problema. Saopšteno je da je policija tokom dana u nekoliko navrata reagovala, ali da incidenti nisu narušili izborni proces. Oko četiri hiljade policajaca je brinulo o redu i miru na dan glasanja.

Kosovski i međunarodni zvaničnici su ocenili da su izbori protekli u demokratskoj atmosferi i da su pokazatelj da je Kosovo spremno za evropske integracije.

Premijer Kosova Hašim Tači je izjavio da je završen uspešan izborni proces, kojim su ispunjeni standardi slobodnih i poštenih izbora.

“Sada se otvara novo poglavlje. Pobedila je država, najviši politički standard demokratije i sada nas čekaju drugi poslovi”,
rekao je Tači za RTK.

Diplomatski predstavnici su ocenili da je Kosovo položilo test demokratije.
XS
SM
MD
LG