Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska šuti na prijetnje novinarima


Od 2014. godine ima preko 50 prijetnji i napada rečeno je na konferenciji HND-a i Sindikata novinara Hrvatske

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske upozorili na šutnju države u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima. A kada se političari koji verbalno prijete novinaru ispričaju, hajku nastavljaju opskurni portali, kažu u novinarskom društvu.

Najveći je problem šutnja države, upozorio je na konferenciji povodom današnjeg Europskog dana obrane novinarstva i nedavnog Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

"Šutnja na silne prijetnje - a od 2014. godine ima preko 50 prijetnji i napada - šutnja je sudjelovanje u cijeloj toj priči", naglasio je Zovko.

Glavna tajnica novinarskog društva Ema Tarabocchia izvijestila je o prijetnjama i napadima na novinare unazad pola godine.

U svibnju prijeti se smrću novinarima portala Index.hr, tužilaštvo odbacuje prijavu jer se radi o odlikovanom veteranu koji je prijetio u pijanom stanju, a predsjednica države komentira kako je to samo "izraz nezadovoljstva". Isti mjesec prijeti se novinarima portala Virovitica.net, slučaj je prijavljen, ali nema povratne informacije dokud je stigla istraga. U lipnju je prebijen novinar Nacionala i urednik portala Zadar News. Počinitelju se sudi, ali pritisci na tog novinara traju i dalje. U kolovozu satiričar Domagoj Zovak sa Newsbara prima prijetnje smrću, slučaj je prijavljen policiji, ali nema povratne informacije dokud je došla istraga, a identičan je slučaj i s novinarom Dragom Pilselom.

"U rujnu imamo slučaj pokušaja provale u stan i zastrašivanja novinarke Slobodne Dalmacije Katarine Marić-Banje. Policija je brzo pronašla počinitelja, ali slučaj nije dovela u vezu s njenim pisanjem. U listopadu - to je najnoviji slučaj kojeg smo zabilježili - sin HDZ-ovog saborskog zastupnika Josipa Đakića novinaru Ivanu Žadi upućuje usmenu i pisanu prijetnju zbog pisanja o njegovom ocu", navela je Ema Tarabocchia.

Novinar portala Index.hr Vojislav Mazzocco izvijestio je da mu se ministar ratnih veterana Tomo Medved, koji mu je pred 5 mjeseci telefonski prijetio, prošlog tjedna ispričao. Međutim, između Medvedove uvrede i Medvedove isprike Mazzocca su bjesomučno napadali opskurni portali, pred vratima stana našli su crknutog štakora, a kroz prozor mu je doletjela plastična boca.

"Nije problem u Tomi Medvedu, nego je problem u onim hijenama koje su njegovu prijetnju i - posljedično - ono što se pisalo po tim portalima doživjeli kao otvaranje sezone lova na mene", kazao je Mazzocco.

Za utjehu, Mazzocco je upravo primio prvostupanjsku presudu kojom je jedan Zadranin koji mu je prijetio u - za hrvatsko pravosuđe - razmjerno kratkom roku od 5 mjeseci osuđen na pola godine zatvora, uvjetno na dvije godine.

Predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić upozorio je da se novinare materijalno tlači - nema strukovnog kolektivnog ugovora, u privatnim medijima se ukidaju stečena prava poputdodatka za prehranu ili za minuli rad. Najgore prolaze sindikalisti.

"U Glasu Istre su manje-više svakome tko je došao za glavnog sindikalnog povjerenika dali otkaz, naravno pod izlikom da su tehnološki višak. Tu je razvidno da se radi o svojevrsnom pritisku na članove sindikata u borbi za radnička i sindikalna prava", konstatirao je Filić.

A u Večernjem listu - kada nema dovoljno novaca za plaće - nađe se za one koji nisu članovi sindikata, ali se nekako ne nađe za one koji su sindikalno aktivni.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG