Dostupni linkovi

Udar s desna, otkaz novinaru HTV-a


Sindikat najavljuje da će poduzeti sve potrebne mjere da zaštiti Zovka

Novinar Hrvatske televizije i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko dobio je izvanredni otkaz zbog - kako stoji u priopćenju uprave - vrijeđanja, nedoličnog ponašanja i neprimjerenih izjava. Priopćenje je poslano upravo kada je Novinarsko društvo prosvjedovalo protiv postupka što ga je HTV pokrenuo. Radi se o desnokonzervativnom obračunu sa novinarskim društvom i novinarskom profesijom, kažu u Novinarskom društvu.

Upravo u vrijeme kada su Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske na konferenciji za novinare upozoravali da je pokretanja procedure izvanrednog otkaza novinaru i uredniku Hrvatske televizije Hrvoju Zovku potpuno neprimjereni postupku kojem je cilj zastrašivanje, Hrvatska televizija poslala je medijima priopćenje da je Zovko otkaz - upravo dobio.

Prema priopćenju, „razlog za izvanredni prekid radnog odnosa Zovku je niz upućenih uvreda, nedoličnog ponašanja, krajnje neprimjerenih i neprofesionalnih izjava.“ Zovkovo ponašanje prema nadređenoj urednici Katarini Periša Čakarun okvalificirano je kao „neprimjereno verbalno nasilje“, a potom se dodaje kako „Istanbulska konvencija nasiljem nad ženama smatra sva djela rodno utemeljenog nasilja“ a da Zovkovo ponašanje potpada pod tu definiciju.

Potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva Slavica Lukić u izjavi za Radio Slobodna Europa kaže kako je upravo spominjanje Istanbulske konvencije protiv nasilja nad ženama, čemu se desnokonzervativni dio hrvatskog društva histerično protivi, otkrilo pravi motiv otkaza kolegi Zovku:

„To je demonstracija moći! Oni su odlučili ići do kraja, odlučili su pokazati što misle o Hrvatskom novinarskom društvu i što misle o ljudima koji pokušavaju očuvati zadnje ostatke integriteta i odlučili su demonstrirati silu. Posebno je cinično da se pozivaju na Istanbulsku konvenciju. To je vrlo zanimljiva poruka Hrvatskom novinarskom društvu koje u desnokonzervativnim krugovima koji vladaju Hrvatskom radio-televizijom doživljavaju kao lijevo-liberalno. Vrlo zanimljivo!“

Posebno je cinično da se pozivaju na Istanbulsku konvenciju: Slavica Lukić
Posebno je cinično da se pozivaju na Istanbulsku konvenciju: Slavica Lukić

Čini se da je sve krenulo početkom mjeseca, kada je Zovko podnio pismenu ostavku na mjesto izvršnog urednika HTV 4. Njegova nadređena, urednica Informativno-medijskog servisa Katarina Periša Čakarun prvo je prihvatila ostavku, a potom je par sati kasnije tražila da pojasni navode iz ostavke kako je bio izložen cenzuri, i u odabiru tema i u odabiru gostiju za emisije, te nemogućnosti da svoj urednički posao obavlja profesionalno i odgovorno.

Tada je - po pisanju medija - došlo do povišenih tonova, psovki i lupanja vratima, međutim urednica ga je prijavila i da je fizički nasrnuo na nju. A kada nijedan od svjedoka nije potvrdio fizičko nasilje, nastavlja se inzistirati na verbalnom nasilju, i na kraju to rezultira otkazom.

Predsjednica ogranka Sindikata novinara Hrvatske pri HTV-u i predstavnica Sindikata novinara i medijskih djelatnika Hrvatske Maja Sever za RSE kaže da je otkaz drastična i neprimjerena mjera za eventualni prekršaj sukoba i grubih riječi izrečenih na internom sastanku u redakciji, ako se dokaže da je do toga došlo:

„Zakon o radu podrazumijeva niz drugih mehanizama. Ovo je neprimjerena, nepotrebna i pretjerana mjera kojoj je cilj zastrašivanje ostalih zaposlenika.“

Sindikat najavljuje da će poduzeti sve potrebne mjere da zaštiti Zovka. Već kod pokretanja postupka otkaza Zovku taj su potez osudili Međunarodna i Europska novinarska federacija i niz drugih nacionalnih i regionalnih novinarskih asocijacija.

Više je drugih novinarki i novinara HTV-a dobivalo otkaze pod slično sumnjivim okolnostima, i svi su redom nakon pravne bitke vraćeni na posao. Međutim, i kolegu Zovka u najmanju ruku čekaju mjeseci, a možda i koja godina neizvjesnosti, ali i materijalne nesigurnosti.

Na konferenciji za novinare na kojoj su novinari ustali u obranu Zovka nije bilo nijedne hrvatske lokalne ni nacionalne televizije, nije bilo nijedne kamere televizija koje pokrivaju širu regiju, nego tek ekipa TV Slovenije. Od oko 2.000 zaposlenika Hrvatske radio-televizije Zovku je solidarnost svojom nazočnošću izrazilo njih – devet.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG