Dostupni linkovi

Nekima nagrade, drugima otkazi


Najbolji novinari za prošlu godinu u izboru Hrvatskog novinarskog društva

Hrvatsko novinarsko društvo dodijelilo je svoje nagrade najboljim novinarima za prošlu godinu. Medijski poslodavci su Svjetski dan slobode medija čestitali otkazima na jednom slušanom zagrebačkom privatnom radiju. To je slika novinarstva danas, i to je ono protiv čega se svi moramo boriti, kazala je dobitnica nagrade za novinara/novinarku godine Maja Sever.

Medijsko otkrivanje klerikalnih udara na obrazovnu reformu i na Obiteljski zakon i emisija na Hrvatskoj televiziji koja je mnogo prostora davala temama, udrugama i pojedincima koji inače ne bi dobili prostor u javnom mediju - to su teme i novinarski rad koji su doveli do ovogodišnjih nagrada Hrvatskog novinarskog društva.

Nagradu za Internet novinarstvo, ali i godišnju nagradu za istraživačko novinarstvo "Marija Jurić Zagorka" dobila je novinarka portala srednja.hr Dora Kršul koja je prošlog ljeta proučila opsežan Akcijski plan za reformu obrazovanja i otkrila da je nekud nestalo 129 predviđenih mjera iz Strategije obrazovanja, a da su djeca iz romske manjine i djeca s poteškoćama u razvoju - isključena.

"Neukost ili zle namjere - što god to bilo - srušile su se kao kula od karata nakon 61 karticu novinarske analize", kazala je primajući nagradu.

"Na kraju, trebalo je i nešto malo hrabrosti za objaviti analizu i u dobi od 27 godina reći da su neki pojedinci na istaknutim pozicijama napravili doista veliku obrazovnu prevaru. Akcijski plan potom je postao toliko problematičan da ni danas - godinu dana kasnije - i dalje službeno nije usvojen", konstatirala je.

Maja Sever i Dora Kršul
Maja Sever i Dora Kršul

Nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo dobila je novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin za tekst "Ni bračni par bez djece nije obitelj”, objavljen prošle jeseni, u kojem je otkrila da klerikalni autori prijedloga novog Obiteljskog zakona žele pojam obitelji ograničiti kao u srednjem vijeku isključivo na parove sa djecom. U ime žirija koji je dodijelio nagradu dio obrazloženja pročitao je novinar Miljenko Cvitković.

"Ona je razotkrila mračne nakane iz samog vrha politike koje su trebale biti ugrađene u novi Obiteljski zakon, podigla je javnost na noge, a snažna reakcija javnosti natjerala je političare da povuku taj zakonski prijedlog. Još su jednom pokušali, ovoga puta suptilnije, ugraditi u zakonodavstvo ideje prošlosti, ali opet su se sapleli o njezino pero. To je dokaz da 'sektorski' novinari - ma koliko nas se pokušavalo uvjeriti da 'svi mogu sve' - nisu i ne mogu biti prošlost", kazao je Cvitković.

Kristina Turčin (na fotografiji lijevo)
Kristina Turčin (na fotografiji lijevo)

Novinarom/novinarkom godine proglašena je novinarka Hrvatske televizije Maja Sever koja je u nedavno ukinutoj emisiji "Hrvatska uživo" predstavljala rad udruga, socijalno najugroženije, majke sa teško bolesnom djecom ili djecom sa najtežim invaliditetom, udruga djece s Down sindromom, humanitarne i braniteljske udruge, sindikate, predstavnike manjina i brojne druge. Ona je zahvalila na dobivenoj nagradi, kazavši kako je to u prvom redu nagrada ekipi ukinute emisije, a potom je upozorila kako je pred dolazak na dodjelu nagrada saznala da je troje kolega na slušanom radiju Media servis dobilo otkaz, jer se nisu uklapali u novu programsku šemu podilaženja vlastima.

"To je slika novinarstva u Hrvatskoj danas i to je nažalost istinita priča na Dan slobode medija u Hrvatskoj. Ti ljudi koji su danas dobili otkaz su se posljednjih dana u svojim redakcijama borili za svoja prava i za pravo na rad i bunili se što moraju snimati reklamne razgovore s vladajućima. To je poruka na Dan slobode medija i to je ono protiv čega se svi mi moramo boriti!", prokomentirala je Sever.

Ona je podsjetila da slobodnog društva nema bez slobodnih medija.

"Nema predaje! Moramo se svi zajedno boriti protiv političkih pritisaka, protiv pritisaka raznih oglašivača, za slobodu novinarstva i slobodu medija", poručila je Sever.

Nagradu za životno djelo Otokar Keršovani dobila je urednica na Hrvatskom radiju Višnja Biti, nagradu za televizijsko novinarstvo Ivana Petrović sa Nove TV, nagradu Nikša Antonini za fotografiju foto-reporter tjednika Nacional Saša Zinaja, a nagradu Žarko Kaić za snimateljski prilog na televiziji dobili su Zoran Marinović i Marino Grgurev sa Nove TV.

Nagrada za radijsko novinarstvo nije dodijeljena jer posebni žiri nije našao da je ijedan od prijavljenih radijskih priloga zavređuje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG