Dostupni linkovi

Izveštaj pozitivan, Srbija blizu otvaranja poglavlja ove godine


Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport uručuje izveštaj premijeru Srbije Aleksandru Vučiću
Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport uručuje izveštaj premijeru Srbije Aleksandru Vučiću

Ocene o napretku Srbije u približavanju Evropskoj uniji su pozitivne pa se očekuje da Srbija do kraja godine otvori prva pregovaračka poglavlja - to je u Briselu, predstavljajući izveštaj o kandidatima i potencijalnim kandidatima za EU, potvrdio Johanes Han, komesar za susedsku politiku i proširenje, pred Spoljnopolitičkim odborom EP.

Pozitivne ocene Srbija je dobila za ekonomsku reformu, napredak u dijalogu sa Kosovom, saradnju sa susedima, odnosu prema izbeglicama. I dalje se očekuju pomaci u oblasti slobode izražavanja, vladavini prava, borbi potiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i u usklađivanju spoljne politike sa EU.

Premijer Aleksandar Vučić zadovoljan je izveštajem Evropske komisije koji je primio od šefa delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta, nakon čega je na pres konferenciji novinarima rekao da su ocene u 33 od 34 poglavlja pozitivna:

”Srbija je ostvarila značajan napredak na putu ka EU. Ako pogledate rezultate i ocene za sve zemlje u regionu, Srbija ima čime da se pohvali, možda nešto više od ostalih. Ono što je za nas interesantno da je u ključnim sferama, posebno u ekonomiji, EK našla brojne dobre rezultate i veliki napredak koji je postignut takođe u reginalnim odnosima. Uvažila je napore koje je Srbija uložila u prethodnom periodu da se sačuva stabilnost, unapredi prijatesljtvo sa okolnim narodima”, rekao je, između ostalog, premijer Vučić.

Šefa delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta, koji je predstavio na pres konferenciji osnovne ocene iz godišnjeg izveštaja, novinari su pitali kako tumači to što nema napretka u slobodi medija. Devenport se usprotivio tumačenjima izveštaja o napretku po kojima u protekloj godini nije ostvaren progres u medijskim slobodana i slobodi govora. Po njegovim rečima, očekuje se puna primena zakona o medijma usvojenih polovine 2014. godine:

Sastanak Majkla Devenporta i Aleksandra Vučića, 10. novembar 2015.
Sastanak Majkla Devenporta i Aleksandra Vučića, 10. novembar 2015.

“Ne bih se složio da u izveštaju stoji da nema napretka. U izveštaju stoje sugestije za unapređivanje medijskog zakonodavstva. Prošle godine smo mogli da informišemo da je medijsko zakonodavstvo usvojeno, a u poslednjih dvanest meseci implementacija te regulative je zapoečala, ali nije primenjena u potpunosti naravno", naveo je Devenport.

Srbija je napravila napredak u usklađivanju spoljne politike sa EU, od 40 deklaracija i saopštenja, podržala je 24 što je 65 odsto, za tri odsto više nego prethodne godine. Od Srbije se očekuje da dalje to čini precizirao je Devenport:

“Situacija je takva da se od država kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji očekuje da usklade svoju spoljnu I bezbednosnu politiku sa politikom EU do trenutnka prijema", rekao je Devenport.

Nakon prvog prelistavanja analize napretka Srbije od jeseni 2014. do jeseni 2015. godine, Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku kaže da je očigledno da je Srbija u tih godinu dana napravila značajne pomake u većini oblasti - od ekonomskih reformi do dijaloga sa Kosovom. Najveće zamerke su u oblasti pravosuđa i medija, a očekuje se i veća usklađenost spoljne politike Srbije sa EU.

„Ono što je najvažnije za Srbiju u ovom trenutku jeste to što je komesar Han rekao da očekuje otvaranje prvih poglavlja do kraja godine. To znači da je opšti utisak o napretku Srbije u odnosu na prošlu godinu pozitivan. Normalizacija odnosa Beograda i Prištine očigledno je i dalje glavna tema na dnevnom redu koja opredeljuje dalji proces približavanja Srbije evropskim integracijama. To se tiče i izbegličke krize, pozitivna ocena je doprinela opštem utisku o napretku Srbije. U ekonomiji ima nekoliko pokazatelja koji su bolji nego prošle godine: budžetski deficit, inflacija, nezaposlenost..U oblasti spoljne politike neznatno je poboljšanje sa 62 na 65 odsto usklađenosti sa zajedničkim deklaracijama EU. Mislim da su u toj oblasti očekivanja Brisela da taj procenat usklađenosti i dalje raste. Na polju medija, komentari uglavnom ostaju isti kao prethodnih godina, stanje u slobodi govora i dalje nije zadovoljavajuće. Ono što je takođe za EU ključno, to su odnosi sa susedima. Posebno se pominje odnos prema BiH, odnosno Dejtonskom sporazumu i činjenica da Srbija podržava teritorijalni integritet BIH. Naročito se ističe odlazak premijera u Srebrenicu“, kaže Aleskandra Joksimović i zaključuje:

„Ukupan ton izveštaja za Srbiju je pozitivan, i u tom kontekstu zaista možemo očekivati da će do kraja godine biti otvorena prva poglavlja.“

XS
SM
MD
LG