Dostupni linkovi

Izvještaj EK: Pomaci, ali glavni posao tek predstoji


Johanes Hahn
Johanes Hahn

Evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju Johanes Hahn objavio je sadržaje godišnjih izvještaja o napretku za zemalja kanadidata i potencijalnih kandidata za EU.

BIH je ponovo na reformskom putu. Srbija će, vjeruje Hahn, otvoriti prva poglavlja ove godine. Kosovo je pohvaljeno zbog potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, opozicija kritikovana zbog incidenta u parlamentu, a nivo korupcije i dalje ocijenjen kao visok. Crna Gora je otvorila osam poglavlja, napredak je postignut u vladavini prava, ali ne i u konkretnim rezultatima u borbi protiv korupcije, političke stranke pozvane su na dijalog. Afera prisluškivanje u Makedoniji je ukazala na političku korupciju i političko uplitanje u institucije sistema koji štete zemlji. Turska je pozvana da smiri rastuće nasilje i oštro kritikovana zbog kršenja medijskih sloboda.

Bosna i Hercegovina (BiH) je ponovo na reformskom putu zahvaljujući inicijativi EU iz decembra 2014. godine, koja je dovela do stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, rekao je u Evropskom parlamentu Johanes Hahn, komesar EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, predstavljajući izvještaje o napretku.

“U tom kontekstu pozdravljam primjenu određenih oblasti iz reformske agende koja je počela u julu i izgleda da daje rezultate. Istovremeno se strukturni dijalog o pravosuđu pokazao kao odgovarajući forum za rješavanje svih pitanja koja se tiču pravde na državnom nivou. U skoroj budućnosti ja očekujem da BiH poboljša politiku koordinacije na svim nivoima i ispuni obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, kaže evropski komesar.

Iako je Bosna i Hercegovina dobila pozitivnu ocjenu Evropske komisije za proteklih godinu dana, analitičari u tekstu Izvještaj Brisela pozitivan, ali daleko od realnosti kažu da se radi o uljepšavanju situacije u ovoj zemlji po svaku cijenu, odnosno odmicanju od realnosti koje ne služi ni Evropskoj uniji, ni Bosni i Hercegovini.

Han je izjavio da je "vrlo uvjeren" da će Srbija još ove godine moći da otvori prva poglavlja u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom.

Srbija je finalizovala akcioni plan o vladavini prava, postigla ključne sporazume sa Kosovom i bila veoma konstruktivna u razvoju regionalne saradnje sa susjedima. Istovremeno je predstavila ambicioznu ekonomsku agendu. Srbija je takođe pogođena izbjegličkom krizom ali je uspjela relativno dobro da se nosi sa neočkivano velikim talasom izbjeglica", saopštio je Hahn.

"Srbija sada treba da gradi napredak. Očekujemo obnavljanje važnih i odlučujućih koraka u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobodi izražavanja, antidiskriminaciji, reformi javne uprave i privrede. Istovremeno je važno zadržati isti nivo posvećenosti u daljem napretku i normalizaciji odnosa sa Kosovom“, naveo je Hahn.

Hahn je pohvalio Kosovo zbog istorijskog koraka potpisivanja SSP sa EU, opozicija je kritikovana zbog incidenta u parlamentu zbog kojih je blokiran rad te institucije. Još jednom je ponovljeno da je nivo korupcije i dalje veoma visok.

Vlada Kosova je preduzela neke veoma teške korake u posljedenje vrijeme, sa uspostavljanjem posebnog suda i specijalnog tužioca za ratne zločine, kao i postizanju novih sporazuma sa Beogradom u avgustu. U našem se izvještaju odaje priznanje za ove odluke ali se bilježi i šestomjesečna politička blokada nakon izbora i odlaganje ključnih reformi. Kosovo je u ranoj fazi u brojnim oblastima i potrebno je da ostane fokusirano na svoju reformsku agendu", rekao je Hahn.

Napredak Crne Gore

Crna Gora je otvorila osam poglavlja i napredovala u pregovorima, posebno kada je riječ o vladavini prava i jačanju zakonodavnog okvira, ali je ponovo ukazano na organičen naredak u borbi protiv korupcije.

"Crna Gora je napredovala u pregovorima o pristupanju, uključujući otvaranje osam pregovaračkih poglavlja. Ovo je bilo moguće zahvaljujući napretku u vladavini prava i jačanju pravnog i institucionalnog okvira, međutim, rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala ostaju ograničeni. Sa ključnim zakonima i reformi u toj oblasti ta borba sada treba da bude u centru pažnje" naglasio je Hahn.

Želio bih takođe da iskoristim ovu priliku da ukažem na potrebu konstruktivnog dijaloga između vlade i opozicije, dijaloga koji treba da se vodi u paralamentu. Ovo postaje još značajnije, imajući u vidu nedavne događaje u zemlji. Samo tamo mogu naći najbolji put naprijed", zaključio je evropski komesar za susjedsku politiku.

Među preporukama je poziv političkim partijama da obnove konstruktivan dijalog u parlamentu, da predstojeći izbori moraju biti održani u skladu sa novim izbornim zakonodavstvom, a uz to se preporučuje da svi incidenti nasilja i navodi o prekomjerenoj upotrebi ovlašćenja policije tokom protesta budu adekvatno ispitani. Da li je moguće sprovesti navedene preporuke u aktuelnom političkom abijentu u Crnoj Gori analiziramo u tekstu Poziv EK na politički dijalog uglavnom prihvatljiv.

Afera prisluškivanje u Makedoniji je ukazala na političku korupciju i političko uplitanje u institucije sistema koji štete zemlji. Rasvjetljavanje afere prisluškivanje je među prioritetima, naglašeno je u izvještaju.

"Politički lideri moraju implementirati politički dogovor u dobroj volji, kao i ubrzati reformske prioritete. Unutaretnička situcija ostaje krhka, a Ohridski okvirni sporazum treba kompletirati. Od ključnog je značaja da se preduzmu dalje mjere koje će jačati povjerenje među etničkim zajedicama", naveo je Hahn.

"U svjetlu dosad postignutog napretka Komisija je spremna da produži svoje preporuke o otvaranju pregovora sa Makedonijom. Ovo će ipak biti uslovno i zavisiće od nastavka primjene političkog dogovora postignutog u junu i julu i održivog napretka u primjeni hitnih reformskih prioriteta. Ovo pitanje će ponovo biti otvoreno nakon izbora na proljeće naredne godine", poručio je komesar EU.

Kritike Turskoj zbog kršenja ljudskih prava

Turska je pohvaljena za prihvat sirijskih izbjeglica i saradnju po pitanju izbjegličke krize, ali je pozvana da smiri rastuće nasilje u zemlji i oštro kritikovana zbog kršenja ljudskih prava, a posebno medijskih sloboda.

U izvještaju EK pozva novu vladu u Ankari da preduzme hitne mjere da to promijeni. Posvećenost Turske priključenju 28-članoj Uniji je ugrožena potezima koji su "suprotni evropskim standardima", navodi se.

"Nova vlada formirana nakon ponovljenih izbora 1. novembra će morati hitno da se pozabavi tim prioritetima."

EK podsjeća na krivične prijave protiv novinara i pisaca, zastrašivanje medija i promjene zakona o internetu. Takođe je navedeno da je od 2014. godine ugrožena nezavisnost sudstva i da su sudije i tužioci izloženi velikom političkom pritisku.

XS
SM
MD
LG