Dostupni linkovi

Han o BiH: Očekujemo implementaciju reformske agende


Izvještaj o napretku BiH na putu ka EU integracijama, koji je predstavio komesar za proširenje i politiku susjedstva Johanes Han u prvi plan stavio je reformski momentum koji je doveo do stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i usvajanju sveobuhvatne reformske agende.

„U tom pravcu pozdravljam implementaciju dijela reformske agende koja je, čini se na, dobrom tragu. Jednako, strukturirani dijalog o pravosuđu pokazao je da je pravi forum za rješavanje relevantnih pitanja o pravosuđu na državnom nivou“, kazao je Han.

Ono što se očekuje sada je implementacija usvojene reforme sektora pravosuđa, s obzirom da su vlasti na ministarskom sastanku o stukturalnom dijalogu podcrtale opredijeljenost za rad na ključnim reformama, stoji u Izvještaju.

Korupcija je i dalje jedan od ključnih izazova, što su podcrtali i evropski zastupnici, a navedeno je i kako “politička opredijeljenost za borbu protiv nje nije pretočena u konkretne rezultate.”

“Pravni i institucionalni okvir i dalje je slab i nedovoljan. Nedostatak provođenja zakona negativno utiče na građane i institucije, a kazne nisu dovoljno jake za borbu protiv korupcije“, navodi se u Izvještaju o napretku za BiH.

Neophodno je poboljšati i borbu protiv organizovanog kriminala, što podrazumijeva i kooperaciju između svih institucija u zemlji koja se značajno treba poboljšati. Ukazano je i na to da je broj konačnih presuda mali te da nedostatak strateške koordinacije ometa učinkovitost policije.

U Izvještaju se navodi da je za napredak BiH na putu ka evropskim integracijama nužno sprovođenje mjera definisanih u reformskoj agendi, što je i uvjet za razmatranje članstva BiH u EU.

"Politički konsenzus o ciljevima zemlje na putu ka EU, koji je potpisan u februaru 2015. godine, treba biti proveden i usklađen diljem zemlje. Jačanje javne uprave, poboljšanje saradnje na svim nivoima i uspostavljanje učinkovitog mehanizma koordinacije također su stvari koje su potrebne kako bi država bila u stanju konkretno rješavati naredne korake na putu EU integracija", stoji u Izvještaju.

Uspostavljanje funkcionalne tržišne ekonomije još je u fazi razvoja, a primijetan je napredak na poboljšanju poslovne klime. Međutim, uslovi tržišta rada nisu se promijenili što utiče na nezaposlenost koja je velika, naročito među mladima gdje premašuje 62 %.

Pogoršan je i kvalitet održivosti javnih finansija, a treba poboljšati sistem javnog sektora naročito povećanja fiskalnog prostora za jačanje kapitalnih investicija.

Iako ne napravljen značajan napredak u pojedinim oblastima kako bi se išlo ususret evropskim standardima potrebno je pojčati finansijsku kontrolu, ali i statističke pokazatelje, kako bi se znalo gdje se zemlja nalazi u odnosu na svoje prioritete. “S tim u vezi moraju biti završeni i objavljeni rezukltati popisa stanovništva iz 2013. Potrebni su dodatni napori i u oblasti pravde, slobode i sigurnosti, poljoprivrede i politike klimatskih promjena, kao i energije”, navodi se u ocjenama.

S tim u vezi komesar Han kazao je kako “u bliskoj budućnosti očekuje da će BiH poboljšati koordinaciju politika na svim razinama i napraviti adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u svjetlu prostupanja Hrvatske“

Ukazano je i na kompleksni ustavni sistem, ali i neefikasno provođenje presude Sejdić – Finci. Također, reforma javne uprave je pod visokim nvoom politizacije, te je potrebno uspostavljenje strateškog okvira da se osigura adekvatno političko vođstvo za ispunjavanje tog cilja.

Pozitivnim je ocijenjeno aktivno uključivanje u regionalne inicijative, a kao primjer pomaka naprijed u dobrosusjedskim odnosima navbedebno je potpisivanje sporazuma o granici sa CG.

XS
SM
MD
LG