Dostupni linkovi

Glasovima iz RS-a odbijeno ukidanje akciza na gorivo u BiH po hitnom postupku


Klub delegata srpskog naroda glasao je protiv rasprave o zakonu po hitnom postupku pa će zakon ići na dodatno usaglašavanje
Klub delegata srpskog naroda glasao je protiv rasprave o zakonu po hitnom postupku pa će zakon ići na dodatno usaglašavanje

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) s deset glasova “za” i četiri glasa “protiv” odbio je da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH kojim bi se ukinuo taj posebni porez na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci.

Za prijedlog su na sjednici koja je održana u srijedu, 16. marta glasali delegati iz Kluba Bošnjaka i Hrvata koji dolaze iz entiteta Federacija BiH, uz Mladena Bosića iz Kluba Srba, odnosno entiteta Republika Srpska (RS).

Protiv su bila četiri delegata iz RS-a, redom iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, stranke na čijem čelu je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Po poslovniku, ako se o nekom prijedlogu zakona glasa po hitnom postupku, a ne redovnom, delegati, odnosno zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH ne mogu ulagati amandmane.

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda, kazao je kako će prijedlog zakona, odnosno odlučivanje o njegovoj daljnjoj sudbini, ići na dodatno usuglašavanje na Kolegiju Doma naroda. Kolegij može odlučiti da se zakon pošalje u redovnu proceduru.

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je 9. marta na prijedlog opozicione Socijaldemokratske partije (SDP9 BiH Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci.

Po litri goriva koje se proda na bh. tržištu, trenutno se plaća akciza u iznosu od 30 maraka do 40 feninga (od 15 do 20 eurocenti), ovisno o vrsti naftnog derivata.

Vijeću ministara BiH je nakon šest mjeseci ostavljena mogućnost da svojom odlukom produži za tri mjeseca definisani iznos akcize.

Da bi stupio na snagu, potrebno je da ga potvrdi Dom naroda Parlamenta BiH, gornji dom kojeg čini po pet delegata u tri kluba - Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Nisu protiv zakona, jesu protiv procedure

“Prijedlog kluba SDP-a je usvojen na Predstavničkom domu, da smanjimo akcize na naftne derivate. Ubijeđeni smo da je i Dom naroda reagovao na vrijeme, dan poslije Predstavničkog, imali bismo puno bolji efekat. Ali i danas ćemo imati bolji efekat, nego za deset dana”, kazao je delegat iz Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija BiH) tokom rasprave u Domu naroda održanoj u srijedu 16. marta.

Bećirović: Bolje danas, nego za 10 dana
Bećirović: Bolje danas, nego za 10 dana

Bećirović je dodao da je to jedan konkretan korak koji bi svi osjetili te je pozvao i na usvajanje izmjena zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV).

Delegatkinja iz Kluba Srba Dušanka Majkić (Savez nezavisnih socijademokrata) kazala je da “kolega Bećirović govori neistine jer najmanje deset godina traju rasprave o uvođenju diferencirane stope PDV-a u BiH”.

“Kakav je bio odgovor Uprave za indirektno oporezovanje? Da je ovo najjednostavniji postupak da imamo jednu stopu i da na kraju i Evropska unija i dalje sve više insistira na jednoj stopi kao lakšoj za obradu. I ne samo to, već i sprečavanju mogućih manipulacija”, kazala je Majkić tokom rasprave.

Majkić: Čekamo stručnjake
Majkić: Čekamo stručnjake

Dodala je da “čeka stručnjake da kažu da je vrijeme za to (izmjene stopa PDV-a), a ne političari koji imaju politički stav za koji se ne zna na osnovu čega je zauzet”.

Delegat iz Kluba Hrvata Zlatko Miletić (bivši član Demokratske fronte, danas nezavisni) kazao je da je građanima potrebna hitna pomoć.

Miletić: Sramota ako ovo ne završimo danas
Miletić: Sramota ako ovo ne završimo danas

“Treba stvarno da nas je sramota, ako makar ovu jednu mjeru ne završimo danas. Ona će biti nada građanima da pokušavamo da nešto uradimo”, kazao je Miletić.

Delegat iz Kluba srpskog naroda Nikola Špirić (Savez nezavisnih socijaldemokrata) kazao je da se sjeća i ranijih zahtjeva da se mijenja stopa PDV-a, u vrijeme kad je bio državni ministar finansija ili predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

“Ostali smo na jedinstvenoj stopi bez obzira na sve najave kataklizme i rušenja sistema. Ako je situacija hitna, to ne znači da se nešto mora usvojiti kršeći zakone i Ustav BiH”, rekao je Špirić.

Pojasnio je “zašto danas nije moguće usvojiti predložene izmjene po hitnoj proceduri”, odnosno najavio zašto će njegove stranačke kolege iz Kluba Srba glasati protiv, što su na kraju i učinili.

Špirić: Zakon bi proizveo pravnu nesigurnost
Špirić: Zakon bi proizveo pravnu nesigurnost

“Donošenje ovog zakona po hitnoj proceduri je nelogično jer se krši član 14. Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja. Isti ovaj prijedlog je predlagač mogao poslati Upravi za indirektno oporezivanje i siguran sam da bi dobio odgovor”, kazao je Špirić.

On je kazao kako bi usvajanje ovakvih izmjena zakona o akcizama donijelo nestabilnost jer su usvojeni entitetski budžeti.

“Primjenom ovakvog zakona bi prihodi od PDV-a bi bili smanjeni za 531 miliona maraka (više od 250 miliona eura) godišnje. Logično je da prvo pitamo entitetske vlade hoće li to ugroziti njihove budžete, ali i građane jer su razvojna, podsticajna i svaka druga politika na nivou entiteta, kantona i opština”, kazao je Špirić.

Špirić kaže i da se zakonom mora propisati i šta se radi sa zalihama nafte i naftnih derivata “jer su ljudi uvezli naftu, platili akcizu i ne može biti slobodno tumačenje hoće li im se isplatiti povrat već mora biti propisano u zakonu”.

“Namjere su dobre, ali neka brzina nije saveznik. Znam da je Srbija smanjila za 20 feninga (10 eurocenti), znam da je Hrvatska 'oročila' na tri mjeseca. Zašto ne pitamo našu Upravu (za indirektno oporezivanje) šta da uradimo. Ne sjede džaba u Upravi ministri finansija”, kazao je Špirić. Na kraju je dodao da je uvjeren da sredstva neće doći do građana, već će ih uzeti trgovci.

Smanjenje PDV-a

Zastupnički dom Parlamenta BiH je 9. marta prihvatio i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV).

Po tom prijedlogu, po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezivali bi se lijekovi, pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala, hljeb, sve vrste mlijeka, jestiva ulja, jestive masnoće, so, šećer, stočna hrana bez koncentrata, sjemena i sadni materijal.


PDV u BiH trenutno iznosi 17 posto.

Također, predloženo je da se po višoj stopi PDV-a od 22 posto oporezuju alkohol, cigare, parfemi, nakit, te drugi luksuzni proizvodi, čime bi se obezbijedili dodatni prihodi i nadomjestio procijenjeni gubitak prihoda.

I ovaj zakon treba dobiti podršku u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, ali on nije ni stavljen na dnevni red sjednice koja je održana u srijedu, 16. marta.

Prijedlog zakona mora biti usvojen u identičnom obliku u oba doma. Ako se u jednom domu usvoji amandman na neki prijedlog zakona, o tom novom usvojenom prijedlogu ponovno mora glasati i drugi dom.

Zakone na nivou BiH mogu predlagati Vijeće ministara BiH kao izvršna vlast ili propisan broj zastupnika u Zastupničkom domu ili delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Dom naroda nije prihvatio prijedlog delegata Kluba Bošnjaka Denisa Bećirovića da se u dnevni red hitne sjednice uvrste Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama.

Prijedloge ova tri zakona je usvojio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Protest prevoznika iz BiH zbog skupljeg goriva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00
XS
SM
MD
LG