Dostupni linkovi

Zastupnički dom BiH ukinuo akcize na naftu i smanjio PDV na životne namirnice


Parlament BiH, 28. oktobar 2021.

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je u srijedu navečer Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci.

Izmjenama su ukinute akcize na dizel, benzin, plin i plinska ulja, što će smanjiti maloprodajnu cijenu litra goriva za 35 feninga.

Po litri goriva koje se proda na bh. tržištu, trenutno se plaća akciza u iznosu od 0,30 maraka do 0,40 maraka, ovisno o vrsti naftnog derivata.

Zakon je razmatran po hitnoj proceduri, a predložili su ga poslanici opozicione Socijaldemokratske partije BiH.

Vijeću ministara BiH je nakon šest mjeseci ostavljena mogućnost da svojom odlukom produži za 3 mjeseca definisani iznos akcize.

Da bi stupio na snagu, potrebno je da ga potvrdi Dom naroda Parlamenta BiH (drugi dom kojeg čine delegati Bošnjaka, Srba i Hrvata).

Inače, prevoznici iz Bosne i Hercegovine su u srijedu protesnom vožnjom kroz Sarajevo i Banjaluku iskazali nezadovoljstvo zbog poskupljenja goriva.

Protest prevoznika iz BiH zbog skupljeg goriva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Zastupnički dom Parlamenta BIH je prihvatio i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), koji predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga, te uvoz dobara određenih namirnica.

To su lijekovi, pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, sve vrste mlijeka, jestiva ulja, jestive masnoće, so, šećer, stočna hrana bez koncentrata, sjemena i sadni materijal.

PDV u BiH trenutno iznosi 17 posto.

Također, predloženo je da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuje alkohol, cigare, parfemi, nakit, te drugi luksuzni proizvodi, čime bi se obezbijedili dodatni prihodi i nadomjestio procijenjeni gubitak prihoda.

Zakon je predložila opoziciona Srpska demokratska stranka (SDS).

I ovaj zakon treba dobiti podršku u Domu naroda Parlamenta BiH.

Odbijen prijedlog SNSD-a o zabrani zloupotrebe pojma genocid

Zastupnički dom Parlamenta BIH nije prihvatio prijedlog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) o Prijedlogu zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

Zahtjev su uputili poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata Snježana Novaković-Bursać i poslanik Kluba Srba Jakov Galić.

SNSD i koalicioni partneri zbog odbijanja Zakona o sprječavanju zloupotrebe riječi genocid napustili su sjednicu Zastupničkog doma u toku glasanja.

XS
SM
MD
LG