Dostupni linkovi

Dogovor o dolasku turista u Hrvatsku iz BiH – za tri tjedna


Sa otoka Cres, na sjeveru hrvatskog dijela Jadranskog mora
Sa otoka Cres, na sjeveru hrvatskog dijela Jadranskog mora

Kako se polako stišava epidemija korona virusa, sve je veći interes bosanskohercegovačkih građana za dolazak na ljetovanje u Hrvatsku, pogotovo onih koji u Hrvatskoj imaju kuće za odmor.

Sada su granice zatvorene, međutim ministar turizma Gari Capelli najavio je da će se u roku od 3 tjedna postići dogovor o otvaranju Hrvatske prema turistima iz zemalja Europske unije i BiH.

„Naravno da razgovaramo i o Bosni. Bosna će se isto otvoriti”, kazao je Capelli prije sjednice Vlade u četvrtak 7. svibnja.

„Sa Bosnom smo u razgovoru. Mislim da ćemo je brzo riješiti. Tri tjedna – vrlo realan rok, ako ne čak i ranije sa nekim zemljama Europske unije,” najavio je ministar turizma.

'Korona putovnica'

U Nacionalnom stožeru Civilne zaštite kažu da će se režim ulaska u Hrvatsku mijenjati ovisno o epidemiološkoj situaciji, a u dalmatinskoj Turističkoj zajednici kažu da je nalaženje rješenja za taj problem – pitanje dana.

Ljeto je pred vratima, vikendica na Hvaru čeka prazna, i vrijeme je da se krene, kaže za RSE Sabina iz Sarajeva:

"Išli bismo u svakom slučaju čim bude prva prilika da se otputuje u Hrvatsku. Koliko znam, biće potrebno ići sa negativnim rezultatom testa koji može koštati sto-dvjesto eura. Sada je već to pitanje na što ćemo biti spremni u smislu cijene, ali – svakako! Već je još malo juni i rado bismo išli.”

RSE je proslijedio upit Ministarstvu turizma i Nacionalnom stožeru Civilne zaštite što se za sada zna o mogućnosti dolaska turista iz Bosne i Hercegovine, i istakli posebno pitanje onih koji u Hrvatskoj imaju kuće za odmor.

Ministarstvo turizma nije odgovorilo na upit, a stožer Civilne zaštite uputio nas je na aktualno važeću proceduru ulaska bh. građana u Hrvatsku, uz najavu da će „Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske i druga nadležna tijela u skladu s epidemiološkom situacijom navedene mjere prilagođavati aktualnoj situaciji.”

Aktualne mjere i turisti izvan EU

A aktualne mjere kažu da u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine mogu ući samo državljani BiH sa privremenim i trajnim boravkom u Hrvatskoj, i da nakon toga odlaze u 14-dnevnu samoizolaciju.

Niti u Preporukama niti u odgovoru Stožera na pitanje RSE ne spominje se problematika bh. državljana koji u Hrvatskoj imaju kuće za odmor, dakle za njih vrijede ista pravila kao i za druge.

Ministarstvo turizma je za Poslovni dnevnik kazalo kako „Hrvatska razmatra i koje su mogućnosti i procedure dolaska u Hrvatsku za turiste iz ne-EU zemalja”, no zasad bez detalja. I na razini destinacija i kompanija traže se rješenja, koja će na kraju ovisiti o odlukama epidemiologa, kažu u Ministarstvu turizma.

Dalmatinski turizam objeručke očekuje turiste iz Bosne i Hercegovine i ne očekuje da će još dugo morati na njih čekati. Za RSE govori direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella:

„Splitsko-dalmatinska županija je uvijek željela dobrodošlicu gostima iz Bosne i Hercegovine. Oni su nama dragi gosti i uvijek u velikom postotku dolaze u našu županiju. Skupa sa Nijemcima, Englezima, Poljacima i Česima to su najbrojnije skupine stranih turista u našoj županiji. Situacija je takva da i Republika Hrvatska koja aktualno predsjeda Europskom unijom i druge države članice EU moraju doslovno hitno riješiti proceduru prelaska međudržavnih granica na razini Europe, što će naravno uvezati i Bosnu i Hercegovinu. Mislim da je pitanje dana kada će se to riješiti”, optimističan je Stella.

Turistička sezona od 1. lipnja

Potvrda o testiranju sa negativnim rezultatom na korona virus koju spominje naša sugovornica s početka priloga – takozvana „korona putovnica” - je jedna od opcija koja se spominje od početka razgovora o oživljavanju turizma, ali oko koje još nije postignut dogovor na razini Europske unije.

Hrvatski hoteli otvaraju se 11. svibnja u trećem valu popuštanja antiepidemijskih mjera, a službeno turistička sezona počinje 1. lipnja.

Prema podacima Ministarstva turizma, broj turista iz Bosne i Hercegovine porastao je u 2019. godini u odnosu na 2019. godinu. Sa brojem od 2.828.423 noćenja turista iz BiH ona je jedanaesta po brojnosti među emitivnim zemljama, a Hrvatsku je u 2019. godini posjetilo ukupno 517.000 turista iz Bosne i Hercegovine.

Republika Hrvatska je zbog epidemije uzrokovane korona virusom 18. ožujka 2020. godine zatvorila granice, osim za teretni promet na ograničenom broju graničnih prijelaza.

Ministri turizama država članica EU su 27. travnja na poticaj Hrvatske kao aktualne predsjedavajuće Europskom unijom održali video-konferenciju na kojoj su dogovorili izradu jedinstvenog protokola za prekogranična turistička putovanja i uspostavu koridora od emitivnih zemalja do turističkih destinacija.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG