Dostupni linkovi

Dodik: BiH je neodrživa


Bosna i Hercegovina je neodrživa zemlja i Republika Srpska nije zainteresovana za promenu ustava BiH, izjavio je za B92 premijer Republike Srpske Milorad Dodik, dan nakon sastanka bh. političara sa predstavnicima SAD i EU oko najdublje posleratne krize.

Dodik je rekao da smatra da je međunaradna zajednica tokom godina bila previše popustljiva prema Bošnjacima, a nepravedno stroga prema Srbima u Bosni.

“Međunarodna zajednica se prekombinovala u BiH i to će se na kraju videti," rekao je Dodik.

Sastanak u Butmiru bio je samo jedan radni susret na kome je podvučena crta o pitanjima koja su u Bosni i dalje otvorena, rekao je Dodik.

On je rekao da da BIH pokazuje “svoju neuspešnost iz činjenica da je rezultat nastojanja međunarodne zajednice da se kao država održi”.

BiH ima međunarodni legitimitet, ali je problem što nije nikada mogla da postigne unutrašnji legitmitet, ističe Dodik.

“Ovo je bio pokušaj pred to zatvaranje da se dođe do još jedne suštinske stvari, a to je promena ustava, što ne može da bude na dnevom redu i mi nismo zainteresovani za ustavne promene. To je pitanje za strane potpisnice aneksa Dejtonskog sporazuma. Ustav BiH je Aneks četiri Dejtonskog sporazuma i njega je potpisala RS i mora da se posmatra kao takav i samo institucije mogu o tome da razgovaraju. Nikakvi sastanci bilo gde, pa ni u vojnim bazama, ne mogu da reše to pitanje, osim dijaloga u institucijama”, objašnjava Dodik.

Sada se, tvrdi Dodik, od RS traži da prihvati da se na nivo BiH prenesu i ovlašćenja koja nisu predviđene Dejtonskim sporazumom.

“Naravno da je to problem i mi iz RS smatramo da je nemoguće da se u tom pogledu dese bilo kakvi pokušaji prevare kojima je sklona međunarodna zajednica u BiH”, rekao je premijer RS.

“Mi smo njima jasno rekli da su oni razmazili Bošnjake i da oni na bazi ranije datih obećanja i stereotipa koji je napravljen o žrtvi i agresoru, jedne nagrade, a druge kazne. To su nije promenilo ni dan-danas, nažalost”, ističe Dodik.

Što se tiče uloge Srbije kao potpisnice Dejtonskog sporazuma, Dodik kaže da je dovoljno što ključni ljudi u Srbije govore da se mora poštovati Dejton i dvoentitetsko uređenje. Sam Dodik ne veruje u opstanak Bosne kao države.

Sledeći sastanak vođa političkih stranaka u Bosni i Hercegovini i međunarodnih zvaničnika zakazan je za 20. oktobar.
XS
SM
MD
LG