Dostupni linkovi

Inzko optimista nakon butmirskog sastanka


Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je pozitivnim jučerašnji sastanak u vojnoj bazi u Butmiru, ističući da je veliki optimista kada je riječ o predstojećim događajima u BiH i njenom putu ka evroatlanskim integracijama.

Incko je rekao novinarima u subotu u Drvaru da je uvjeren da će se situacija u BiH promjeniti na bolje što, kako je rekao, u značajnoj mjeri zavisi od domaćih političara.

Premijer Republike Srpske (RS) i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je sinoć da je na sastanku u Butmiru po prvi put saopšteno da su minimalne ustavne korekcije uslov da se BiH kandiduje za ulazak u EU.

"Poslije toga su vršili dodatni pritisak za samu ustavnu reformu u BiH", kazao je Dodik u intervjuu za Radio-televiziju RS (RT RS).

Dodik tvrdi da je sastanak u Butmiru dio scenarija stranaca, kojem je prethodilo rušenje "prudskog sporazuma i dogovora domaćih lidera" kako bi se stvorila atmosfera za ovakvu vrstu sastanaka.

"Ja sam to jasno naznačio u razgovorima sa (Karlom) Biltom i (Džejmsom) Štajnbergom. Moja osnovna teza je da se bespotrebno dramatizuje situacija u BiH, da mi iz RS ne volimo BiH, ali da je razumijemo u kontekstu medjunarodnih odnosa i Dejtonskog sporazuma koji poštujemo", kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, predstavnici SAD i EU učesnicima sastanka prezentovali su nove uslove koje BiH treba da ispuni na putu evropskih integracija.

"Sad je jasno da su neki vid uslova minimalne ustavne promjene. Kada udjete u detalje onda vidite da to nije baš tako. Mi smo rekli da nismo za ustavne promjene", naveo je Dodik.

Dodik je kazao da RS neće prihvatiti da Vijeće ministara BiH preraste u Vladu BiH, dodajući da RS može prihvatiti samo razgovore o "minimalnim korekcijama", ne precizirajući na šta se to odnosi.

Evropski mediji nisu se pretjerano bavili butmirskim pregovorima, ali uglavnom javljaju kako oni nisu donijeli ništa novo.

Stavovi ostali isti


Prva reagovanja u BiH, nakon sastanka u Butmiru, pokazuju da se ništa nije promijenilo u stavovima stranačkih čelnika, piše u subotu austrijski dnevnik "Presse".

List navodi da je lider SNSD-a i premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik objasnio da BiH nije potrebna ustavna reforma, dok se lideri SDA i Stranke za BiH Sulejman Tihić i Haris Silajdžić nadaju tome.

"Presse" ocjenjuje da politički lideri stranaka u BiH nisu bili nezadovoljni sastankom u vojnoj bazi Butmir, koji su organizovale EU i SAD.

"Nisu donesene nikakve odluke, osim da se 20. oktobra ponovo sastanu. U međuvremenu treba da se postave smjernice za narednu diskusiju, a prema želji Švedske, koja predsjedava EU, trebalo bi da bude ukinuta Kancelarija viskog predstavnika (OHR) i izvršena reforma Ustava BiH", navodi dnevnik.

"Presse" piše da je cilj sastanka u Butmiru ukidanje OHR, čime bi trebalo da bude okončana vladavina međunarodnih institucija, i provođenje ustavne reforme, koja bi, kako se navodi, BiH učinila sposobnom za upravljanje.

List Irish Time piše u subotu da su evropski i američki zvaničnici "bacili su rukavicu" liderima etnički podijeljene BiH, rekavši im da moraju da se usaglase oko ključnih reformi ili rizikuju budućnost pristupa EU i NATO, navodi list.

U tekstu se ocjenjuje da BiH zaostaje za svojim bivšim jugoslovenskim susjedima u integraciji sa Zapadom zbog, kako je navedeno, "hroničnog neslaganja između vladajućih nacionalnih partija u Federaciji BiH i Republici Srpskoj (RS)".

"Dok muslimani i Hrvati podržavaju planove SAD i EU o `razbijanju` etničkih granica jačanjem centralnih institucija BiH, Srbi blokiraju takve reforme zbog bojazni da bi one nepovratno oslabile RS", piše list.

"Ajriš tajms" navodi da su "sumnje i neprijateljstvo među etničkim grupama i zaoštravanje nacionalističke retorike uoči izbora naredne godine doveli do upozorenja da bi BiH moglo čak ponovo da zahvati nasilje ukoliko se ne izađe iz ćorsokaka".
XS
SM
MD
LG