Dostupni linkovi

Tihić: Dogovor je jedini izlaz


Sulejman Tihić
Predsjednik SDA Sulejman Tihić je izjavio u ponedjeljak da je sastanak u Butmiru bio tek početka zajedničkih pregovora i da se već na sljedećem sastanku mogu očekivati konkretniji potezi.

"Iako više nema Prudskog procesa, za ovu državu je i dalje ključ rješenja svih problema razgovor i dogovor. Ne može se za nekog tko razgovara s Dodikom reći da je izdajnik svoga naroda. U BiH se jedino na principu dogovora mogu rješavati stvari," rekao je Tihić.

Sastanak u Butmiru, prema njegovom mišljenju, rezultat je pasivnosti OHR-a i međunarodne zajednice.

"U BiH je stasala jedna nova generacija političara koja čeka da umjesto njih netko drugi donosi odluke i koji se lažno predstavljaju kao zaštitnici nekog nacionalnog interesa. Nažalost za ovakvo stanje u BiH odgovorna je i međunarodna zajednica. U zadnje tri godine imamo potpunu pasivnost OHR-a koji je dozvolio da neke stvari potpuno eskaliraju i izmaknu kontroli. Zbog toga je ovaj sastanak u Butmiru izuzetno važan kako bi se stvari koje su od velikog značaja za BiH vratile na pravi put," rekao je Tihić.

Trenutačnu situaciju u FBiH Tihić je ocijenio vrlo lošom:

"U FBiH se vodi jedna višegodišnja politika neusklađivanja rashoda s prihodima kao i politika povlađivanja zahtjevima određenih kategorija. To jesu opravdani zahtjevi, ali financijski gledano to više nije moguće ispuniti. Zbog toga se i morao zaključiti ugovor s MMF-om,"

"Udovoljit ćemo svim zatjevima sve do one granice koja neće ugroziti aranžman s MMF-om. Premijer Mujezinović ima punu podršku SDA i mislim da je uradio veliku stvar jer je uspio promijeniti uvjet MMF-a koji je bio za ukidanje Zakona o dobitnicima ratnih priznanja. Ali ključ svih problema je revizija koja se što prije mora uraditi jer više nema novca za tako veliki broj onih koji ostvaruju određena prava,“ rekao je Tihić.

Na današnjoj Sjednici Vlade Federacije BiH nisu se pojavili Ministri HDZ-a. Sulejman Tihić to je nazvao privatnim interesima.

"Pokušat ćemo razgovarati s čelnicima HDZ BiH, ali nikada nećemo pristati na ucjene i nikada nećemo pristati da neki grupni, privatni ili kriminalni razlozi podvedu pod paravan zaštite nacionalnog interesa,“ rekao je TIhić.

Kada je riječ o mogućem sastanku vladajuće petorke prije ponovnog sastanka u Butmiru, Tihić kaže da neće doći do njihovog okupljanja te da nije za očekivati niti okupljanje bošnjačkih stranaka.

Pogledajte komentare (21)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG