Dostupni linkovi

Dodikov advokat: Sud BiH odbio zahtjev za izuzeće sudija


Milorad Dodik u kancelariji u Banjaluci, decembar 2023.
Milorad Dodik u kancelariji u Banjaluci, decembar 2023.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) odbio je zahtjev odbrane predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika za izuzeće sedam sudija ovog suda u predmetu protiv njega, rekao je za Dodikov branilac Goran Bubić za novinsku agenciju Srna.

Sud BiH do objavljivanja ove vijesti nije se oglasio.

Odbrana je 17. januara na ročištu u predmetu protiv predsjednika Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića, zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita, zatražila izuzeće postupajućeg sudije Mirsada Strike i još sedam sudija Suda BiH.

Zatraženo je izuzeće sudija koji su učestvovali u odbacivanju zahtjeva za odlučivanje o tome da li je Sud BiH nadležan za ovaj slučaj, a to su sudije Zoran Božić, Šaban Maksumić, Vesna Jasenković, te sudija koji su odbili žalbu odbrane Darka Samardžića, Hilme Vučinića i Redžiba Begića.

Zatraženo je i izuzeće sudije Minke Kreho zbog, kako je tada rekao Bubić, pristrasnog stava da protivljenje Dodika kao člana Predsjedništva BiH nije bilo od uticaja za kandidaturu sudije Jasmine Ćosić u Hagu.

O zahtjevu za izuzeće sudije Strike, tada je navedeno, odlučiće se na Opštoj sjednici Suda BiH.

Bubić je za Radio Slobodna Evropa 26. janara izjavio da je glavni pretres u predmetu protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika odgođen za 5. februar.

"Ročište koje je bilo planirano za 30. januar, odgođeno je zbog obaveza branioca u drugom predmetu", kaže Bubić.

Do sada je pred Sudom Bosne i Hercegovine tri puta odgađan glavni pretres na suđenju Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska i Milošu Lukiću, vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika tog entiteta.

Ovaj predmet je razdvojen 17. januara, a u oba slučaja riječ je o optužnici zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Treći put odgođen glavni pretres na suđenju Miloradu Dodiku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Optužnica

Milorad Dodik je optužen je da je kao predsjednik entiteta RS potpisao ukaze o proglašenju važećim dva zakona, koja je ranije poništio visoki predstavnik Christian Schmidt, "iako je bio svjestan da su odluke visokog predstavnika u BiH (OHR) obavezujuće".

Miloš Lukić je optužen da je, kao vršitelj dužnosti direktora Službenog glasnika RS, omogućio objavu Dodikovih ukaza u ovoj publikaciji.

Ti zakoni su propisivali da se na teritoriji ovog entiteta neće izvršavati odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, niti u entitetskom služenom glasniku objavljivati odluke Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR).

Ove zakone je u junu 2023. godine izglasala Skupština entiteta RS, u kojoj većinu ima Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, 1. jula je poništio oba donesena zakona, dok je zakonodavna procedura još trajala.

Istog dana je Schmidt, koristeći svoje takozvane bonske ovlasti, nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, i propisao da se službeno lice koje ne izvršava i ne poštuje odluke visokog predstavnika može kazniti zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina.

Izmjenom je propisana i kazna zabrane vršenje bilo koje dužnosti u bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira iz budžeta.

Optužnicom je predloženo i da se Dodiku izrekne mjera sigurnosti zabrane obavljanja funkcije predsjednika i zabrana obavljanja bilo koje javne funkcije u skladu s odredbama Krivičnog zakona BiH ako konačna presuda bude osuđujuća.

Schmidt: Sve opcije su na stolu, bonske ovlasti na raspolaganju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Američka administracija je Dodika i više političkih zvaničnika u Republici Srpskoj sankcionisala zbog kontinuiranog napada na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Uz Dodika, na listi sankcionisanih su i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne Skupštine RS Nenad Stevandić, premijer RS-a Radovan Višković, te ministar pravde tog bh. entiteta Miloš Bukejlović.

U jeku sudskog procesa, novu krivičnu prijavu protiv Dodika i saučesnika, podnio je 16. januara i Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini RS zbog organizacije obilježavanja neustavnog i nezakonitog dana entiteta RS-a 9. januara. Radi se o datumu kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim za obilježavanje Dana RS.

Salkić je, uz krivičnu prijavu, najavio i podnošenje zahtjeva Tužilaštvu BiH da, zbog postojećeg procesa, od Suda BiH zatraži i određivanje pritvora za Dodika.

XS
SM
MD
LG