Dostupni linkovi

Odgođen pretres Miloradu Dodiku za 5. februar


Milorad Dodik ispred Suda Bosne i Hercegovine, 17. januar 2024.
Milorad Dodik ispred Suda Bosne i Hercegovine, 17. januar 2024.

Glavni pretres u predmetu protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika odgođen je za 5. februar, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa, Dodikov branilac, Goran Bubić.

"Ročište koje je bilo planirano za 30. januar, odgođeno je zbog obaveza branioca u drugom predmetu", kaže Bubić.

Sud BiH se o ovome još nije izjašnjavao.

Do sada je pred Sudom Bosne i Hercegovine tri puta odgađan glavni pretres na suđenju Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska i Milošu Lukiću, vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika tog entiteta.

Ovaj predmet je razdvojen 17. januara, a u oba slučaja riječ je o optužnici zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Detalji optužnice

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 11. septembra prošle godine optužilo Dodika i Lukića za krivično djelo "neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH", za što je zakonom propisana kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, kao i zabrana vršenja javnih dužnosti.

Milorad Dodik je optužen je da je kao predsjednik entiteta RS potpisao ukaze o proglašenju važećim dva zakona, koja je ranije poništio visoki predstavnik Christian Schmidt, "iako je bio svjestan da su odluke visokog predstavnika u BiH (OHR) obavezujuće".

Miloš Lukić je optužen da je, kao vršitelj dužnosti direktora Službenog glasnika RS, omogućio objavu Dodikovih ukaza u ovoj publikaciji.

Ti zakoni su propisivali da se na teritoriji ovog entiteta neće izvršavati odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, niti u entitetskom služenom glasniku objavljivati odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR).

Ove zakone je u junu 2023. godine izglasala Skupština entiteta RS, u kojoj većinu ima Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, 1. jula je poništio oba donesena zakona, dok je zakonodavna procedura još trajala.

Istog dana je Schmidt, koristeći svoje takozvane bonske ovlasti, nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, i propisao da se službeno lice koje ne izvršava i ne poštuje odluke visokog predstavnika može kazniti zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina.

Američka administracija je Dodika i više političkih zvaničnika u Republici Srpskoj sankcionisala zbog kontinuiranog napada na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Uz Dodika, na listi sankcionisanih su i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne Skupštine RS Nenad Stevandić, premijer RS-a Radovan Višković, te ministar pravde tog bh. entiteta Miloš Bukejlović.

XS
SM
MD
LG