Dostupni linkovi

Bonske ovlasti u teoriji i praksi


Valentin Inzko
Valentin Inzko

Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini(BiH)(PIC) je na sastanku u Bonu, decembra 1997. godine, visokom predstavniku u BiH dalo mogućnost korištenja bonskih ovlaštenja. PIC je tada, razrađujući Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim su definisana ovlaštenja visokog predstavnika, omogućio visokom predstavniku da smijeni sa dužnosti javne zvaničnike koji krše zakonski preuzete obaveze i Dejtonski mirovni sporazum, te da, kada to smatra neophodnim, nametne ključne zakone ukoliko ih ne usvoje zakonodavna tijela BiH.

Ured visokog predstavnika BiH (OHR) je u periodu 1997. do 2012. godine zahvaljujući ovim ovlastima nametnuo oko 900 različitih odluka. Iako je u nekoliko navrata prethodnih godina Valentin Inzko najavljivao mogućnost korištenja bonskih ovlasti, to se nije dogodilo.

Njegova uloga u BiH predmet je brojnih polemika i kritika, prije svega zbog neadekvatnog djelovanja i zauzimanja čvršćeg stava kod rješavanja onih pitanja oko kojih domaći političari ne mogu da nađu konsenzus.

U rubrici Zašto? Radija Slobodna Evropa(RSE) pitamo - Zašto visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko ne koristi bonska ovlaštenja?

Politička analitičarka Ivana Marić smatra da u bh. društvu i politici postoje zablude o tome koje su nadležnosti i koja je moć visokog predstavnika u BiH. Što se tiče trenutne pozicije Valentina Inzka, vjeruje da on nema niti dovoljno utjecaja, niti političke moći da se čvršće zauzme za rješavanje problema putem ovlasti koje su mu garantirane Dejtonskim mirovnim sporazumom. S druge strane, u svemu tome izostaje i snažnija podrška međunarodne zajednice.

Kada poredimo Inzka sa nekim bivšim visokim predstavnicima, vidimo da je on i kao osoba i kao političar znatno slabiji od njih.

"Kada poredimo Inzka sa nekim bivšim visokim predstavnicima, vidimo da je on i kao osoba i kao političar znatno slabiji od njih, a posebno su ovlasti njegove znatno oslabljene zbog protivljenja Rusije i oslabljenog interesa i drugih nekih sila da nametnu bilo kakav stav ili neko rješenje", kaže Ivana Marić za Zašto? RSE.

Valentin Inzko je ranije, odgovarajući na pitanje zašto ne koristi bonska ovlaštenja, rekao da ne postoji klima u međunarodnoj zajednici, ali i da je prošlo vrijeme nametanja nekih odluka sa strane. Također, u duhu pravog diplomate, Inzko često kaže da su građani ti koji na izborima imaju ovlaštenja da ocjenjuju, pa i smjenjuju domaće političare, koji također moraju preuzeti veću odgovornost za stanje u zemlji.

Ivana Marić također smatra da se građani BiH moraju osloniti na one političare koje su sami izabrali.

"Znači, to su jedini političari koje mi biramo da nas predstavljaju. I mislim da trebamo prestati da, kada vidimo da oni ne rade svoj posao, očekujemo onda od nekoga izvana da rješava naše probleme. Na koji način ćemo onda vidjeti koliko su naši političari nesposobni i nevoljni da rade za građane, ako stalno neko drugi donosi odluke u njihovo ime?", pita se Marić.

U posljednjem izvještaju pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija Valentin Inzko je rekao da je važnije nego ikad da se očuva dejtonska struktura i instrumenti koje međunarodna zajednica ima na raspolaganju, uključujući i ovlasti date visokom predstavniku Općim okvirnim sporazumom i rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, uključujući i EUFOR. Predstavnici Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Poljske su na sjednici iskazali otvorenu podršku visokom predstavniku u BiH da koristi bonske ovlasti.

Upravo je to bila tema višesatne rasprave tokom posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske(RS). Uz kritike upućene predstavnicima međunarodne zajednice u ranim jutarnjim satima (12. novembra 2019. godine) usvojeni su zaključci kojim su, uz ostalo, odbačena bonska ovlaštenja visokog predstavnika u BiH.

Predstavnici ovog bh. entiteta godinama zagovaraju ideju ukidanja Ureda visokog predstavnika u BiH, koji je, kako kažu, brojnim odlukama ''otimao nadležnosti RS''. ​U intervjuu koji je prije tri godine dao za RSE, uoči održavanja referenduma u RS, Milorad Dodik je kazao kako su bonska ovlaštenja primjenjivana protivzakonito, te da ne bi prihvatio eventualnu odluku visokog predstavnika da mu zabrani politički rad.

Marić vjeruje da su besmislene uloge visokog predstavnika postale svjesne i brojne članica PIC-a u BiH, koje su, kako kaže, jednostavno pustile Valentina Inzka da u ovoj političkoj kolotečini "kohabitira i izražava zabrinutost". I ona je stava da je OHR, ovakav kakav jeste, s Valentinom Inzkom na čelu, davno mogao zaključati svoje kancelarije u Sarajevu.

"Prestali su ljudi da ga cijene, jednostavno je postao predmet ismijavanja, izražavanje zabrinutosti, te neke floskule, jako visoka plata i činjenica da nas pred UN-om i pred nekim drugim institucijama predstavlja stranac. Znači, kada se daje izvještaj o BiH, umjesto domaćih političara ide neki stranac koji apsolutno nema moć odlučivanja ovdje", kaže Marić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG