Dostupni linkovi

Dodik: Američke sankcije su direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH i RS


Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, novembar 2021.

Ovo je direktno miješanje u unutrašnje stvari zemalja, odnosno Bosne i Hercegovine (BiH) i Republike Srpske (RS, jedan od dva entiteta u BiH), tako je Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), prokomentarisao nove sankcije koje mu je nametnulo američko Ministarstvo finansija.

Ovo ministarstvo objavilo je 5. januara proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider vodeće partije u entitetu Republika Srpska (RS) Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Kako se navodi sankcije se uvode i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke zbog povezanosti s Miloradom Dodikom.

Dodik, u svome obraćanju novinarima nakon sjednice Izvršnog komiteta njegove stranke, ocjenjuje da je čista farsa da mu se zabranjuje rasploganje imovinom koju, kako kaže, nema.

“Ja nikad ništa nisam imao u Americi, nisam imao račun u Americi, nikakve poslove nisam imao u Americi, nemam namjeru da idem u Ameriku, čak i da mi skinu sankcije ne bih otišao”, kategoričan je bio Dodik u svom obraćanju.

Amerika neskriveno podržava muslimane u BiH, a to se najbolje pokazalo ovom odlukom, ocjenjuje Dodik.

“Njima odgovara neko ko bi destabilizovao RS i ukinuo njene nadležnosti, i samo takav političar bi odgovarao Amerikancima i niko drugi”, kaže Dodik.

“Ja sam uvjeren da smeta Amerikancima što smo mi stabilna i samoodrživa zajednica, a ne smeta im što u Federaciji BiH nema tri godine vlade ili što Hrvati nemaju svog legitimnog predstavnika”, rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da su SAD iznijele niz laži i optužbi koje ne stoje.

“Nevjerovatno je da zemlja koja je kreirala Dejtonski sporazum meni potpisuje koruptivne aktivnosti. Protiv mene se ne vodi, ili ja nisam obaviješten, da se vodi, toga u ovom trenutku nema, toga je bilo u prošlosti ali sve se završilo tako što je to sud odbio”, naglasio je Dodik.

“Neću da kažem da to meni ništa ne znači, svako ko je lažno optužen, to mu znači. Sad vidim da je i Erik Nelson (američki ambasador) lažov koji nešto izmišlja i stvara neistine”, ocijenio je Dodik.

Ponovio je da, prema njemu, ne postoji visoki predstavnik u BiH, a pogotovo ne onaj kojeg imenuje međunarodna zajednica.

Dodao je da je razgovarao sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, koji mu je potvrdio da neće stati iza bilo kakvih sankcija.

Istakao mu je da mu je žao što su, kako kaže, “tako daleko otišli da su i Alternativnu televiziju uključili u ovo”.

Najavio je da će u narednim danima biti održana sjednica Narodne skupštine na kojoj će biti donesen zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) koji je, kako tvrdi Dodik, u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Za šta je Dodik sankcionisan?

“Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji urušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma, motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”, saopćio je podsekretar američkog ministra trezora za terorizam i financijske obavještajne službe Brian E. Nelson.

“Sjedinjene Države neće oklijevati djelovati protiv onih koji teže korupciji, destabilizaciji i podjelama na račun vlastitog naroda, kao i protiv onih koji omogućuju i olakšavaju takvo ponašanje”, dodao je Nelson.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD (State Department) dodatno je saopćilo da je na listu sankcioniranih stavljeni i bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, Milan Tegeltija, danas pravni savjetnik Milorada Dodika.

Na listu je stavljen i predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini, Mirsad Kukić, također zbog uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti.

Pored Tegeltije i Kukića, State Department je na listu uvrstio Tegeltijinu suprugu, Tijanu Tegeltiju.

Ured za kontrolu inozemne imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) je saopćio kako je stavio na listu Dodika i Alternativnu televiziju kao odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH.

XS
SM
MD
LG