Dostupni linkovi

Ambasador SAD u BiH o sankcijama: Upozorenje svima koji su prijetnja stabilnosti BiH


Erik Nelson, ambasador Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini
Erik Nelson, ambasador Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini

Ono što je danas uradila Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je upozorenje onima koji bi mogli biti prijetnja stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine (BiH) zbog ličnih ili političkih ciljeva, poručio je ambasador SAD u BiH, Erik Nelson.

Američko Ministarstvo finansija objavilo je u srijedu, 5. januara proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider vodeće partije u entitetu Republika Srpska (RS) Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Kako se navodi sankcije se uvode i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke zbog povezanosti s Miloradom Dodikom.

U video obraćanju objavljenom na društvenim mrežama američke ambasade u BiH, Nelson je poručio da „destabilizirajuće djelovanje Milorada Dodika, njegova korumpiranost i podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma predstavljaju prijetnju stabilnosti Bosne i Hercegovine i cijelog regiona“.

Naveo je da su sankcije uvedene „u vezi sa njihovim koruptivnim djelovanjem i kontinuiranim nastojanjima da se ugrozi stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH“.

Nelson je istakao da „današnjim djelovanjem Ureda za kontrolu imovine u inostranstvu Ministarstva finansija SAD, koje predstavlja prvu primjenu proširene Izvršne uredbe 14033, ističe posvećenost Bidenove administracije regionu Zapadnog Balkana i pozivanju na odgovornost onih koji podrivaju Daytonski mirovni sporazum i učestvuju u koruptivnim aktivnostima“.

On se osvrnuo i na zabranu ulaska u SAD bivšem predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VTSV) BiH, Milanu Tegeltiji, te predsjedniku Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupniku u Parlamentarnoj skupštini, Mirsadu Kukiću, zbog uključenosti u koruptivne aktivnosti.

Američki ambasador je naglasio da su Tegeltija i Kukić svojim djelovanjem podrivali vladavinu zakona i povjerenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese.

„I Dodik i Tegeltija i Kukić su svi besramno zloupotrijebili svoj položaj za sopstveno bogaćenje, za bogaćenje svojih porodica i političkih istomišljenika, te mreža podrške koje koriste. U BiH, korupcija predstavlja egzistencijalnu prijetnju samoj strukturi države koja je izgrađivana tokom posljednjih 26 godina, kao i prijetnju euro-atlantskoj budućnosti zemlje“, upozorio je Nelson.

„Nastavićemo analizirati koje su dodatne sankcije neophodne da bi se borilo protiv endemske korupcije koja podriva potencijal ove zemlje ili stavljati do znanja da aktivnosti poput usvajanja novog Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS jesu neprihvatljiv napad na državu i stabilnost zemlje“, rekao je Nelson.

Ambasador je zaključio da će Sjedinjene Države „bez oklijevanja djelovati protiv onih koji se bave korupcijom, destabilizacijom i podjelama na račun građana BiH, kao i protiv onih koji omogućavaju ili pomažu ovakvo ponašanje sopstvenim aktivnostima i aktivnostima kompanija i poslovnih subjekata koje koriste“.

Ured za kontrolu inozemne imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) je saopćio kako je stavio na listu Dodika i Alternativnu televiziju kao odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH.

U saopćenju američkog ministarstva trezora se navodi da je današnja odluka prva pod oznakom E.O. 14033 (izvršna uredba 14033, američkog predsjednika Joe Bidena) vezana za BiH. Ona se, kako se navodi, nadovezuje na predanost Bidenove administracije promicanju odgovornosti za one koji, između ostalog, potkopavaju stabilnost regije zapadnog Balkana korupcijom i prijetnjama dugoročnim mirovnim sporazumima.

Dodik je, navodi se, potkopavao institucije BiH pozivajući na preuzimanje državnih nadležnosti i pokrećući stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska (RS).

Nadalje, navodi se kako je Dodik svoj službeni položaj u BiH iskoristio za akumuliranje osobnog bogatstva kroz podmićivanje, primanje mita i druge oblike korupcije.

Za Alternativnu Televiziju d.o.o. Banja Luka (ATV), se navodi da je u privatnom vlasništvu firme blisko povezane s Dodikovom obitelji.

Međutim, sam Dodik iza kulisa vrši osobnu kontrolu nad ATV-om, primjerice zahtijevanjem osobnog odobrenja na medijske priče vezane za politički osjetljive teme. Dodik je kupio ATV kako bi namjerno i izričito unaprijedio vlastitu agendu, koja uključuje njegove napore da ocrni druge političke ličnosti, izgladi svoj javni imidž i unaprijedi svoje osobne i političke ciljeve, navodi se u saopćenju.

Dodik je, navodi se, ugovore vezane uz ATV dodjeljivao izravno članovima svoje obitelji, što je koristio kao još jedan način korupcije. On je novac iz javnih poduzeća usmjerio izravno u ATV u koruptivne svrhe.

Dodik je posljednjih godina znatno povećao financiranje ATV-a i uključio se u kampanje zloćudnog utjecaja društvenih medija putem ATV-a kako bi objavio sadržaj koji unapređuje njegove političke i osobne ciljeve, navodi se u saopćenju.

Američka uredba o sankcijama je na snazi već duže od 20 godina. Donio ju je tadašnji predsjednik SAD-a Georg Bush mlađi 2001. godine i od tada se sankcije redovno produžavaju.

Američki predsjednik Joe Biden proširio je 8. juna 2021. opseg i kriterije za uvođenje američkih sankcija prema pojedincima i kompanijama iz država Zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG