Dostupni linkovi

Schmidt o sankcijama: Dodik mora odgovoriti na mnoga teška pitanja


Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt rekao je kako je odluka o stavljanju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Alternativne televizije na listu sankcija logična posljedica “destruktivnog i opasnog pristupa.”

“Odluka SAD-a da uvrste na listu Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH i jedno pravno lice koje se dovodi u vezu sa Dodikom, Alternativnu televiziju (ATV), u okviru nedavno objavljenog Izvršnog naloga za Zapadni Balkan, a u svjetlu njihovog destabilizirajućeg djelovanja i korupcije, logična je posljedica destruktivnog i opasnog pristupa u vezi sa njegovim neispunjavanjem osnovnih kriterija za odgovorno liderstvo”, rekao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

On je također dodao da “Dodik mora odgovoriti na mnoga teška pitanja, te se treba vratiti racionalnom i odgovornom djelovanju bez kršenja državnog Ustava i vladavine prava.”

Američko Ministarstvo finansija objavilo je ranije proširenu listu sankcija za djela korupcije kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider vodeće partije u entitetu Republika Srpska Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Pored njega sankcije su uvedene i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke zbog povezanosti sa Dodikom.

Kako je visoki predstavnik podvukao, ove sankcije su rezultat destabilizirajućeg djelovanja Dodika, navodi se u saopštenju.

„Sankcije su jedan od instrumenata koje međunarodna zajednica može koristiti da pokaže da se blokada države neće tolerisati. Ako postoje političke nesuglasice, onda se one rješavaju kroz dijalog u institucijama BiH umjesto bizarnog i kontradiktornog monologa.“

U saopštenju OHR-a Schmidt je naveo da prema dogovoru sa Evropskom unijom i međunarodnom zajednicom "ponuda ostaje na stolu da se na konstruktivan način radi sa Parlamentom i dođe do rješenja zasnovanih na Ustavu i na Dejtonskom mirovnom sporazumu. Vladavina prava se mora poštovati; to je jednostavno tako“.

Schmidt je ponovo naglasio svoju opredijeljenost za konstruktivnu suradnju sa svima u BiH, ali jasno ističe da su na stolu i druge opcije. Pozdravio je i snažan signal u borbi protiv korupcije, što mora postati novo pravilo u BiH: „Samo sa snažnim angažmanom u borbi protiv korupcije, BiH može ispuniti svoje težnje za članstvom u EU.“

Međunarodna zajednica je opredijeljena za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Svaki pokušaj podrivanja institucija BiH je neprihvatljiv.

„Pozivam sve političare da djeluju razumno u interesu građana BiH i da počnu raditi na hitnim pitanjima sa kojima se suočavaju građani kojima su izabrani da služe”, zaključio je visoki predstavnik.

Pored Dodika, američki State Department dodatno je saopćilo da je na listu sankcioniranih stavljeni i bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, Milan Tegeltija, danas pravni savjetnik Milorada Dodika. Na listi se nalazi i njegova supruga Tijana, te im je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države.

Pored njih na listu sankcija stavljen je i predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini, Mirsad Kukić, također zbog uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti.

Američka uredba o sankcijama je na snazi već duže od 20 godina. Donio ju je tadašnji predsjednik SAD-a Georg Bush mlađi 2001. godine i od tada se sankcije redovno produžavaju.

Američki predsjednik Joe Biden proširio je 8. juna 2021. opseg i kriterije za uvođenje američkih sankcija prema pojedincima i kompanijama iz država Zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG