Dostupni linkovi

Komšić uputio instrukciju Turković da po pitanju Ukrajine postupa po Povelji UN-a


Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, na konferenciji za medije 18. oktobra 2021.
Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, na konferenciji za medije 18. oktobra 2021.

Član i trenutni predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić uputio je instrukciju ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković da ''u svojim daljim aktivnostima po pitanju ruske agresije na Ukrajinu postupa po povelji Ujedinjenih nacija''.

''U svezi s navodima o potrebi za kreiranjem stava BiH o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu želim Vam skrenuti pažnju da je BiH kao članica UN-a i potpisnica Povelje UN-a. Naime, Poveljom UN-a se izričito zabranjuje napad na međunarodno priznate države članice UN-a kao i vojne aktivnosti usmjerene prema državama članicama bez suglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a'' naveo je Komšić u instrukciji.

Dodao je da stoga ''smatra nepotrebnim da se Predsjedništvo BiH izjašnjava i glasa o primjeni elementarnih principa međunarodnog prava definiranim u Povelji UN-a koje smo potpisnici i koji su na snazi od 1945. i predstavljaju civilizacijska dostignuća suvremenog svijeta''.

''Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Europske unije i njenih država članica govori da je BiH obavezna poduzimati korake kako bi se unaprijedili zajednički stavovi o sigurnosti i stabilnosti u Europi, uključujući suradnju u oblastima obuhvaćenim Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU'', naveo je Komšić.


Komšić je naveo i kako Osnove Strategije vanjske politike BiH jasno ističu da BiH kroz provođenje svojih vanjskopolitičkih ciljeva, treba da djeluje u skladu s obavezama koje proističu iz zaključenih i prihvaćenih sporazuma i drugih međunarodnih instrumenata te članstva u međunarodnim organizacijama i asocijacijama.

''Smatram kako je glasanje u Predsjedništvu BiH o tome da li treba ili ne BiH ispunjavati međunarodne obaveze koje je preuzela potpisivanjem citiranih međunarodnih akata, stoga nepotrebno.

Predlažem Vam da se u svojim daljim aktivnostima po pitanju agresije na Ukrajinu, Ministarstvo vanjskih poslova BiH rukovodi pomenutim načelima međunarodnog prava koja su neupitna'', naveo je Komšić.

''BiH se već pridružila stavovima EU u UN-u, kao i na glasanju za suspenziju Ruske Federacije iz Vijeća Evrope. Sukladno tome su stavove BiH već su iznijeli i šefovi misija BiH pri UN-u u New Yorku i pri Vijeću Europe u Strasbourgu", zaključio je Komšić.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poručio je u Banjaluci 22. februara da BiH po pitanju dešavanja u Ukrajini treba da "bude potpuno neutralna".

U ponedjeljak, 28. februara je ponovio da ćemo ''ostati potpuno neutralni i nećemo se priključivati ni sankcijama EU niti bilo koga''.

Dodik: Podržavam teritorijalni integritet Ukrajine
Dodik: Podržavam teritorijalni integritet Ukrajine

''Kao što podržavam teritorijalni integritet Srbije i BiH tako podržavam i teritorijalni integritet svih članica UN-a, a tu svrstavam i Ukrajinu. Svi ostali procesi i pokušaji da se BiH svrsta na jednu stranu bili bi loši'', izjavio je Dodik.

''Smatram da mi treba da ostanemo neutralni i to smo već ranije iznijeli u prvim danima sukoba Rusije i Ukrajine. Nažalost, neki misle da se BiH mora što hitnije svrstati i to birajući stranu'', dodao je Dodik.

Druga dva člana Predsjedništva, Željko Komšić i Šefik Džaferović ranije su osudili ruski napad na teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Predsjedništvo BiH je posljednji put raspravljalo o Ukrajini još 2014. godine i to u sastavu Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović, kada je usvojena zajednička Izjava o situaciji u Ukrajini, prilikom prvog sukoba na istoku ove zemlje.

Tada je saopšteno da Prеdsјеdništvо BiH prаti pоrаst pоlitičkih nаpеtоsti u Ukrајini i pоgоršаnjе mеđunаrоdnih оdnоsа u vеzi s tim, te da očekuje rješenje krize mirnim i demokratskim sredstvima.

XS
SM
MD
LG