Dostupni linkovi

Dodikovo mahanje kreditnim ugovorom


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Vlasnik "Pavlović banke" Slobodan Pavlović, jedan od pritvorenih osumnjičenika za malverzacije u slučaju sumnjivog kredita za predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika od 750.000 evra za kupovinu vile na Dedinju, prebačen je iz pritvorske jedinice Suda Bosne i Hercegovine u bijeljinsku bolnicu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja.

Istovremeno, analitičari u analizi Dodikovog javnog istupa u utorak, kojim je pokušao da demantuje navode Tužilaštva BiH, smatraju da je zloupotrijebio funkciju koju obavlja. Dodik je, ističu, dokumente koje je pokazao javnosti, trebao da pokaže pred pravosudnim institucijama. Ovako je samo još jednom pokazao koliko ne poštuje pravosuđe Bosne i Hercegovine.

Istraga o tome kojim kreditom ili kojim novcem je Milorad Dodik kupio 2007. godine vilu na Dedinju, iz informacija koje su do sada poznate javnosti temelji se na tome da je Dodik kredit dobio 2008. godine, a da je iz Pavlović banke novac na račun "Komercijalne banke" uplaćen u maju godinu dana ranije.

Tužilaštvo, istovremeno, nije pronašlo nikakav ugovor u samoj "Pavlović banci" da je Dodik i 2007. godine dobio kredit. Ipak, aktuelni predsjednik Republike Srpske, pred pred nekoliko desetina novinara, pokazao je ugovor o kreditu sa "Pavlović bankom" od 14.05.2007. godine kojim je odobreno 1,5 milion maraka (oko 750.000 evra) kojima je plaćena vila u Beogradu.

Dodik tvrdi da ga je našao prekopavajući sopstvenu arhivu, te da na njemu nema ni pečata Vlade RS.

"Jel' ima pečat Vlade? Hoćete li da pogledate? Nemate šta vjerovati, imate oči pa pogledajte! U obrazloženju Tužilaštva BiH za određivanje mjera pritvora, tvrde upravo da nemaju ta tri dokumenta. Kao što vidite, ugovor postoji. Ugovor o kreditu iz 2007. godine postoji, može da ga vještači ko hoće, a Tužilaštvo mora da povuče svoje odluke, jer su politički motivisane", rekao je Dodik.

Dodik je poslao jasnu poruku da će se pozivu Tužilaštva na saslušanje odazvati samo ako tužioci dođu u Banjaluku.

"Želim da kažem tim tužiocima i bajnim stručnjacima iz Sarajeva da sam spreman da u Banjaluci, bilo kada i po bilo kom osnovu, dam izjavu, a u Sarajevu me neće vidjeti. Ne osjećam se sigurno u Sarajevu i ja tamo ne idem, jer su spremni za manipulacije", konstatovao je Dodik.

Pojedini mediji su objavili i sumnju u Dodikove navode pozivajući se da kredit nije evidentiran u "Centralnoj banci".

U toj instituciji nam to nisu potvrdili, ali su u nezvaničnom razgovoru kazali da pristup Centralnog registru kredita pri "Centralnoj banci", može imati samo banka na osnovu ličnog zahtjeva klijenta. I Tužilaštvo tom registru može imati pristup pod određenim uslovima.

Upitna dva koraka

Analitičari, pak, smatraju da je Milorad Dodik umjesto mahanjem pred kamerama, dokumente trebao dostaviti Sudu i Tužilaštvu.

Damir Miljević
Damir Miljević

"Saziva konferenciju za štampu u Palati Republike Srpske u kabinetu predsjednika da bi saopštio nešto o svom privatnom kreditu. On u suštini šalje poruku građanima u RS da je to, u stvari, politički progon i, sa druge strane, vjerovatno poruku Sarajevu i Međunarodnoj zajednici da se neće tako lako prepustiti vladavini prava", ističe ekonomista Damir Miljević.

Kolumnista magazina "Buka" Dragan Bursać misli da je "ovdje u pitanju osnovni odnos Milorada Dodika i građana, poreskih obveznika i Dodika koji koristi televiziju kao privatno lice koji je čak pominjao neke saobraćajne izraze kao, na primjer, da treba 'Sarajevo izbjegavati u širokom luku' ".

"Ne znam da li se može preći preko Vlašića ako treba izbjegavati Sarajevo, mislim da se tu radi o histeriji i jednom malograđanskom rječniku. To je bio jedan uspješan performans i cirkus za široke narodne mase. Sav problem leži sad u Sudu i Tužilaštvu BiH. Ili trebaju odraditi svoj posao ili trebaju priznati da se ne miješaju u posao koji im je dat", smatra Bursać.

Da bi neko dobio kredit od 1,5 milion maraka u nekoj od domaćih banaka za kupovinu stana ili kuće na recimo 25 godina, morao bi mjesečno da plaća ratu veću od 9.000 maraka. Za toliku ratu kredita morao bi da zarađuje najmanje 20.000 maraka mjesečno.

Plata Milorada Dodika višestruko je manja. Sve bi moralo biti uredno evidentirano, od početnog zahtjeva preko svih potrebnih dokumenata i potvrda do samog ugovora o kreditu mišljenja je ekonomista Zoran Pavlović.

"Kritična su dva koraka. Prvi korak je da je to plaćeno iz 'Pavlović banke' u 'Komercijalnu banku' u Beogradu i da je za to neko postao vlasnik nekretnine, a da se nakon godinu dana pojavila potreba da se napravi kreditni aranžman za tu nekretninu. Znači, ne bi bilo sporno uopšte da je gospodin Pavlović rekao 'Ja sam dao lično svoje pare gospodinu Dodiku i on kupio nekretninu, a kada je treba da mi vrati, uzeo je kredit i čista stvar' ", navodi Zoran Pavlović, te dodaje:

"Ali, ovdje se niko ne ponaša normalno i svi pokušavaju da to, sa jedne strane, mistifikuju a, sa druge strane, oni koji su to uradili pokušavaju da to sakriju. Tako da onda dođemo u situaciju da je to sve sumnjivo. Pravosudni organi su ti koji će morati dati konačan odgovor."

Vlasnik "Pavlović banke" Slobodan Pavlović sa još troje zaposlenika iz te banke uhapšen je 11. februara, a Sud Bosne i Hercegovine im je odredio i jednomjesečni pritvor zbog sumnji u malverzacije prilikom odobravanja kredita Miloradu Dodiku za kupovinu vile na Dedinju.

Komentarišući obrazloženje Tužilaštva BiH za hapšenje Pavlovića i njegovih saradnika, Milorad Dodik je naveo da se može zaključiti da je glavni razlog "da ne postoji ugovor iz 2007. godine" o dodjeli kredita i da je na taj način obezbijeđena imovinska korist za njega, a da su službenici "Pavlović banke" nastojali to da sakriju.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo je optužilo Pavlovića i njegove saradnike da su pokušali da unište dokumentaciju iz 2007. godine, koja se odnosi na sporni kredit, odnosno ugovor okreditu, ugovor o depozitu, granacije za taj kredit i odluku Kreditnog odbora banke.

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine trenutno ne žele da daju bilo kakve komentare.

XS
SM
MD
LG