Dostupni linkovi

Slučaj "Dodikov kredit": Pavlović se ogradio od izjava svog advokata


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Biznismen Slobodan Pavlović, vlasnik Pavlović banke, ukinuo je ovlaštenje svom advokatu Dušku Tomiću, u predmetu koji se u Tužilaštvu BiH vodi povodom kredita predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u Pavlović banci. Naime, Pavlović se ogradio od izjava Tomića, jer se kako tvrdi, ne slaže sa Tomićevim netačnim pretpostavkama. Tomić i dalje stoji iza svojih stavova, a o kreditu se oglasio i Milorad Dodik, tvrdeći da tu nema ništa sporno. Analitičari nisu iznenadjeni potezom Pavlovića.

Slobodan Pavlović javno se ogradio od pojedinih izjava koje je u medijima iznosio njegov pravni zastupnik Duško Tomić, u vezi sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, u kojima je Tomić tvrdio da je sporan pečat Vlade RS na ugovoru za Dodikov kredit u Pavlović banci.

U saopštenju koje je Pavlović objavio, ističe da je Tomiću ukinuo ovlaštenja u ovom slučaju zbog, kako navodi, Tomićevih samoinicijativnih i netačnih navoda, au izjavi za RTRS Pavlović je rekao

˝Ja mislim da je neko iz naše banke odnio papire u Vladu Republike Srpske. Oni su stavili pečat da su primili, i to je sve. To nema veze uopšte sa garancijom, neko da Vlada garantuje, i šta ima neko garantovati kad ja garantujem to.˝

Advokat Duško Tomić potvrdio je da mu je Pavlović ukinuo ovlaštenja u slučaju Dodikovog kredita u Pavlović banci, te ističe da je samo djelovao u korist Pavlovića, koji je ovim postupkom i svojim izjavama, krivicu za neregularnosti u pomenutom slučaju prenjeo na sebe, iako, kako kaže Tomić, nije kriv.

˝Gospodin Dodik je, po mom mišljenju, sad više ne kao advokata Pavlovića, odgovoran za brojna ponašanja, pa i u slučaju Pavlović banka. Za razliku od Pavlovića, koji misli da je Milorad Dodik nevin, a da on sam snosi odgovornost. Dakle ja ne mogu braniti gospodina Pavlovića da je nevin ako gosopdin Pavlović misli da je kriv.˝

Ranije je i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske u intervju za ATV izjavio kako je aktuelna priča o kreditu podignutom kod Pavlović banke iskonstruisana.

˝Šta kredit?Jel kredit kriminal?Nije kredit, kredit je muka onog ko uzme taj kredit. Ja ne prihvatam da je to afera, izvinte, ja sam legalno uzeo kredit i nabavio određeni objekat i vraćam taj kredit.˝

Ivanu Korajlić iz Transparency Internationala BiH ne iznenadjuje potez Slobodana Pavlovića.

˝Mislim da možda i gospodin Pavlović u silnoj toj priči želi da izbjegne odgovornost za ovaj slučaj, i da jednostavno, kao ni većina predstavnika bankarskog sektora ne želi da se zamjera gospodinu Dodiku, a posebno ukoliko susu tačni ovi navodi, tu je onda morala postojati i određena sprega da bi se taj kredit uopšte i dao na taj način. Tako da to onda i ne iznenadjuje˝, završava Korajlić.

Da podsjetimo, Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Milorada Dodika i više rukovodilaca u Pavlović banci, zbog toga što je, navodno Dodiku omogućeno da 2008. godine, kada je bio premijer RS-a, od te banke dobije kredit u iznosu od 750.000 evra za kupovinu vile u Beogradu, a da je kasnije, navodno taj kredit banka otplaćivala u zamenu za odredjene protivusluge.

Treba napomenuti i da je SIPA već dva puta po nalogu Tužilaštva BiH, vršila pretrese u više poslovnica Pavlović banke, a saslušano je i nekoliko lica uključujući i vlasnika banke Slobodana Pavlovića.

XS
SM
MD
LG