Dostupni linkovi

Deset osoba optuženo u predmetu 'Dobrovoljačka ulica'


Okupljene porodice poginulih boraca Jugoslavenske narodne armije na 24. godišnjicu zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, 3. maja 2016.
Okupljene porodice poginulih boraca Jugoslavenske narodne armije na 24. godišnjicu zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, 3. maja 2016.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv ukupno deset osoba u predmetu "Dobrovoljačka", saopćeno je u srijedu, 27. aprila iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

"Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da optuženi "nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, kao i da su pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina".

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

Dobrovoljačka ulica u Sarajevu - 2. dio
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:14 0:00

Tužilaštvo BiH zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) BiH kao i MUP-om Republike Srpske, provelo je temeljitu istragu u okviru koje je saslušano više stotina svjedoka navedenog događaja, među kojima i preživjeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj sudionika događaja.

Uz optužnicu, predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Incident između JNA i Teritorijalne odbrane

Prije gotovo 30 godina u Dobrovoljačkoj ulici, koja se danas zove Hamdije Kreševljakovića, došlo je do incidenta između vojnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) u povlačenju i pripadnika Teritorijalne odbrane Republike BiH (RBiH).

Tog je dana trebala biti izvršena razmjena vojnika JNA iz Kasarne Bistrik u Sarajevu u zamjenu za predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića, kojeg je dan ranije JNA zarobila na aerodromu na povratku iz Lisabona.

Tužilaštvo BiH je 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj "Dobrovoljačka".

Među njima su bili danas pokojni general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić.

Tužilaštvo BiH naredilo je 2018. ponovno otvaranje istrage protiv Ganića, Backovića, Efendića, Pušine i Emira Švrakića.

Istraga je nastavljena zbog sumnje da je počinjen ratni zločin, a odlukom je van snage stavljena ranija naredba o obustavljanju istrage od 17. januara 2012.

O Dobrovoljačkoj stav je dao i Haški sud koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila legitimna vojna meta.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG