Dostupni linkovi

Preminuo Jovan Divjak, nekadašnji general Armije Republike BiH


Jovan Divjak
Jovan Divjak

U Sarajevu je u četvrtak, 8. aprila u 84. godini preminuo Jovan Divjak, nekadašnji general Armije Republike Bosne i Hercegovine (RBiH) i izvršni direktor Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“.

Divjak je prvi nosilac iz BiH najvišeg francuskog ordena "Legije časti" koje mu je dodijeljeno u julu 2001. godine.

Rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, a od 1966. je živio i radio u Sarajevu.

Jovan Divjak je ranije bio i oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA), a potom je postao brigadni general Armije RBiH.

Završio je 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komandanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu, te je dužnosti oficira vršio u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Tokom rata vršio je funkciju brigadnog generala Armije RBiH i pomoćnika načelnika Glavnog štaba.

Osnovao je i ugradio sebe u fondaciju "Obrazovanje gradi BiH" od 1994. godine. Ovo udruženje pomaže djeci koja su izgubila roditelje u ratu da se školuju.

“Divjak je bio jedan od osnivača i inicijator ideje o stvaranju današnjeg Udruženja u koje je ugradio svoj životni rad i sebe. Filantropska ideja je vodilja ovog Udruženja na čijem čelu je Jovan Divjak bio punih 27 godina”, saopšteno je iz Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”

Dobitnik je brojnih priznanja za društveno - koristan i humanitarni rad, između ostalih, Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, Legije časti Republike Francuske, Orden Lafayette, Plakete Međunarodnog komiteta lige humanista, Premio Takunda (Italija) i Graditelj mira 2013 (Katalonski međunarodni institut za mir).

Francuski i italijanski izdavači štampali su mu knjigu “Sarajevo, moja ljubav” koja govori o njegovom životnom putu i ratnim događajima u BiH a autor je knjige “Očekujući istinu i pravdu”.

Iz Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" naveli su da će informacije o komemoraciji i sahrani Jovana Divjaka biti objavljeno naknadno.

Hapšenje u Beču, oslobađanje, doček u Sarajevu

Tužilaštvo Republike Srbije je 2008. godine za bivšim generalom Armije RBiH Jovanom Divjakom raspisalo potjernicu zbog stradanja pripadnika bivše Jugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine.

U nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici je 3. maja 1992. došlo do incidenta između vojnika JNA u povlačenju i pripadnika Teritorijalne odbrane RBiH u kojem je ubijeno šest osoba.

Uhapšen je 3 marta 2010. godine u Beču, ali je austrijski sud odbio da ga izruči Srbiji uz obrazloženje da se u Beogradu ne bi moglo očekivati pošteno suđenje.
Osmog marta je oslobođen, ali je gotovo pet mjeseci u kućnom pritvoru u Austriji čekao na konačnu odluku suda u Beču koji je odlučivao o zahtjevu Srbije.

Jovan Divjak vratio se u Sarajevo 29. jula 2011. a na aerodromu su ga, pored porodice dočekali prijatelji i stipendisti njegove fondacije “Obrazovanje gradi BiH. A u čast njegovog povratka organizovano je i slavlje u sarajevskom Domu mladih.

Tužilaštvo BiH je 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj "Dobrovoljačka". Među njima su bili penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić. O Dobrovoljačkoj stav je dao i Haški sud koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila legitimna vojna meta.

XS
SM
MD
LG