Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Vojna vježba Rusije i Kine; Ratna propaganda na dječijem takmičenju


Eksplozija minobacača pored puta koji vodi ka gradu Lisičansku u istočnoj Ukrajini, u regionu Lugansk, 23. maja 2022. (AFP)
Eksplozija minobacača pored puta koji vodi ka gradu Lisičansku u istočnoj Ukrajini, u regionu Lugansk, 23. maja 2022. (AFP)

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Šefica britanske diplomatije u Sarajevu -- Šefica britanske diplomatije Elizabeth Mary Truss susrest će se s članovima Predsjedništva BiH i ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković u četvrtak, 26.maja.
  • Ofanziva ruskih snaga u Donbasu, otežan izvoz žitarica -- Rusija pojačava ofanzivu na istoku Ukrajine u nastojanju da opkoli ukrajinske trupe u dva grada, dok vlasti u Kijevu upozoravaju da se zemlja suočava sa egzistencijalnom bitkom koja bi mogla da odredi njenu sudbinu.

Balkan na RSE

Lideri Zapadnog Balkana na Forumu u Davosu potvrdili čvrstu saradnju -- Predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma Borge Brende objavio je na Twitteru da su lideri razgovarali o budućnosti Zapadnog Balkana u novom geopolitičkom kontekstu u Evropi i ponovno potvrdili važnost evropskih integracija.

Vučić i Rama – od varnica do prijateljstva -- Nekada je bio "poštovani Edi Rama", a danas "Edi" – tako se tokom godina razvijao odnos Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije i premijera Albanije Edija Rame, koji su danas rame uz rame u promovisanju "Otvorenog Balkana", inicijative koja predviđa slobodu kretanja kapitala, roba, usluga i ljudi između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Prelazak na euro sve bliži u Hrvatskoj -- Hrvatska sredinom jula očekuje odluku Evropske komisije da početkom sljedeće godine može uvesti euro kao svoju valutu, nakon što se razmotre najnoviji izvještaji o makroekonomskim pokazateljima, najavio je ministar finansija Zdravko Marić.

Ogrijev u BiH duplo skuplji zbog izvoza u Evropu -- Građane Bosne i Hercegovine su zabrinule skoro udvostručene cijene ogrijevnog drveta i drvenog peleta."Mala penzija. Čekam boljih uslova da malo nakupim para", kaže penzioner iz Cazina i objašnjava da sa penzijom od 450 maraka (oko 225 eura) nije lako prikupiti 500 eura, koliko je prošle godine platio za deset metara drva.

U videu Uhapšen Miloš Medenica pogledajte hapšenje sina bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice, nakon što je avionom iz Beograda sletio na aerodrom Podgorica. Za njim je raspisana nacionalna potjernica zbog sumnje da je organizovao trgovinu drogom, a Vesna je u pritvoru osumnjičena za saučesništvo i protivzakonit uticaj.

Izvinjenje Vlade Crne Gore žrtvama deportacije iz 1992. -- Direktor Uprave policije Crne Gore Zoran Brđanin uputio je u srijedu 25. maja izvinjenje žrtvama i članovima porodica bosansko-hercegovačkih izbjeglica koji su deportovani 1992. godine. On je to rekao na memorijalnom skupu u Herceg Novom povodom obilježavanja trideset godina od tog događaja.

Neizvjesna sudbina afganistanskih izbjeglica na Kosovu -- Radio Slobodna Evropa se obratio Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova sa upitom šta će se desiti sa Afganistancima koji borave na Kosovu, ukoliko im bude onemogućeno da odu u SAD, te da li se vode razgovori o mogućnostima da se njihov boravak na Kosovu produži.

'Emocije se vraćaju': Izložba o žrtvama rata na 'Mirëdita' festivalu -- Izložbom "Sve naše suze" 25. maja u Beogradu počeo je deveti festival "Mirëdita, dobar dan", na kojem se Srbiji predstavlja kulturna i društvena scena Kosova. Izložba u Beogradu će biti otvorena do 1. juna, a tokom 2022. godine fotografije će biti izložene i u Prištini i Skoplju.

Rat u Ukrajini

Moldavija pod optužbama za odvajanje Roma od drugih izbjeglica iz Ukrajine -- Institucije u Moldaviji ciljano smještaju većinu romskih izbjeglica odvojeno od ostalih koji bježe od rata u Ukrajini, upozorava Human Rights Watch ističući da su vlasti dozvolile - a u pojedinim slučajevima i sugerisale volonterima - da se romskim izbjeglicama onemogući boravak u zvaničnim smještajima.

Ruska ratna propaganda na dječijem likovnom takmičenju -- Djeca širom Rusije su pozivana da izrade patriotske crteže za likovno takmičenje pod nazivom Z Patriot, čiji je cilj podržati narativ Kremlja o invaziji Rusije na Ukrajinu. RSE je pitao mještane jednog grada u južnoj regiji Orenburg šta misle o ovoj inicijativi.

Poruke onih što su bili djeca tokom rata u BiH mladima u Ukrajini -- Samir, Vanja, Azra i Branko, koji su tokom rata u BiH bili djeca, u razgovoru za RSE kažu da suosjećaju sa djecom iz Ukrajine koja su ostala ili izbjegla iz zemlje zbog ruske agresije. Ističu da nijedno dijete ne bi smjelo doživjeti takva traumatična iskustva.

Video: Dvoje ukrajinskih novinara pronašlo utočište na Kosovu -- Dvoje ukrajinskih novinara, Serhi Ševčenko i Ljudmila Mekhu, u Prištinu su stigli u okviru programa “Boravak novinara na Kosovu”. Cilj im je prenijeti Evropi detalje ruskih zločina u Ukrajini. Nadaju se i da će kroz njihovu fondaciju pomoći novinarima koji izvještavaju iz ratnih područja.

Svijet

Ruski i kineski nuklearni bombarderi za ispraćaj Bidena iz Azije --Ruski i kineski strateški bombarderi su u okviru prve zajedničke vojne vježbe od početka ruske invazije na Ukrajinu izveli letove blizu Japana i Južne Koreje u demonstraciji sile s oštrom porukom administraciji predsejdnika SAD Joe Bidena koji je završavao posjetu regionu tokom koje je nastojao da učvrsti regionalne saveze nasuprot sve snažnijem partnerstvu Moskve i Pekinga, pišu svjetski mediji.

Human Rights Watch upozorava na narušavanja prava djece kroz onlajn nastavu -- Vlade 49 najmnogoljudnijih zemalja svijeta narušile su prava djece odobravajući platforme za onlajn učenje bez adekvatne zaštite njihove privatnosti, u vrijeme zatvaranja škola zbog pandemije korona virusa, upozorio je Human Rights Watch u svojm novom izvještaju.

Za kraj pogledajte foto galeriju Bugarska slavi drevne osnivače slovenskog pisma -- Dan Svetih Ćirila i Metodija, tvoraca preteče ćirilice, obilježen je velikim skupovima i svečanim vjerskim ceremonijama širom Bugarske od 23. do 24. maja.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG