Dostupni linkovi

Human Rights Watch upozorava na narušavanja prava dece kroz onlajn nastavu


Učenica 8. razreda prisustvuje onlajn času za stolom u svojoj sobi u Miltonu, Džordžija, SAD, 4. januara 2022.
Učenica 8. razreda prisustvuje onlajn času za stolom u svojoj sobi u Miltonu, Džordžija, SAD, 4. januara 2022.

Priredila: Jovana Krstić

Vlade 49 najmnogoljudnijih zemalja sveta narušile su prava dece odobravajući platforme za onlajn učenje bez adekvatne zaštite njihove privatnosti, u vreme zatvaranja škola zbog pandemije korona virusa, upozorio je Hjuman rajts voč (Human Rights Watch, HRW) u svojm novom izveštaju.

Ta organizacija sprovela je istraživanje kojim je utvrđeno je da je 290 kompanija prikupljalo, obrađivalo ili primalo podatke o deci, u periodu od marta 2021. Istraživanje je zasnovano je na analizi 164 platforme i sredstava i sprovođenje onlajn nastave, a čije uvođenje je podržalo 49 država.

"Deca bi trebalo da budu bezbedna u školi, bilo da se nastava odvija neposredno ili onlajn", rekla je Hije Jung Han (Hye Jung Han), naučnica HRW koja se bavi dečjim pravima i tehnologijom.

"Tima što nisu uspele da osiguraju da alati koje su preporučile za onlajn učenje, štite decu i njihove podatke, vlade su kompanijama otvorile vrata da nadgledaju decu na internetu i van školskih časova i da zađu duboko u njihov privatni život."

Podaci o deci u rukama marketinških kompanija

Od 164 ispitanih platformi i sredstava za onlajn nastavu, čini se da njih čak 146 (89%) upravljaju ličnim podacima tako da ugrožavaju ili krše prava dece - korišćeni su za praćenje ili su imali kapacitet da nadgledaju decu, navodi HRW.

"To se u većini slučajeva dešavalo tajno i bez saglasnosti dece ili njihovih roditelja. Uglavnom su prikupljani lični podaci poput toga ko su ta deca, gde se nalaze, šta rade u učionici, ko su članovi njihove porodice i prijatelji i kakvu vrstu uređaja njihove porodice mogu sebi da priušte", stoji u izveštaju.

Istraživanje je pokazalo da je većina platformi za onlajn učenje poslala je ili odobrila pristup podacima o toj deci marketinško-tehnološkim kompanijama.

Koristeći te podatke kompanije su ciljale decu personalizovanim sadržajem i reklamama na internetu. "Ove kompanije ne samo da su iskrivile dečija onlajn iskustva, već su potencijalno uticale na njihova mišljenja i uverenja i to u preiodu njihovog odrastanja koji je visoko rizičan kada je reč o mogućim manipulacijama", stoji u izveštaju.

'Deca su obrazovanje plaćala svojim pravima na privatnost'

Izuzev Maroka, piše HRW, sve države koje su bile deo istraživanja, odobrile su najmanje jednu onlajn platformu ili digitalni alat koji ugrožava ili podriva prava dece. Organizacija ističe da je većina tih digitalnih obrazovnih sredstava je vladama tih država ponuđena bez direktnih finansijskih troškova.

"Njihovim odobravanjem, vlade su stvarne troškove pružanja onlajn obrazovanja prebacile na decu, koja su nesvesno bila primorana da plaćaju svoje učenje svojim pravima na privatnost i pristup informacijama, a potencijalno i slobodom mišljenja", smatraju autori izveštaja.

Dodaju da su mnoge vlade su i same ugrožavale ili kršile prava dece, tako što su izgradile platforme i alate za onlajn obrazovanje koji su, takođe, zloupotrebljavali lične podatke dece.

HRV je u izveštaju ukazao i na to da deca, roditelji i nastavnici su uglavnom nisu ništa znali o praćenju podataka ili da je u mnogim slučajevima bilo nemoguće da deca odustanu od takvog nadzora i prikupljanja podataka, bez odustajanja od obaveznog obrazovanja i formalnog učenja tokom pandemije.

'Učenici nisu proizvod'

Organizacija poziva vlade da usvoje moderne zakone o zaštiti podataka o deci na internetu, a kompanije da odmah da prestanu da prikupljaju, obrađuju i dele podatke o deci na načine koji rizikuju ili krše njihova prava.

"Deca ne bi trebalo da budu primorana da se odreknu svoje privatnosti i drugih prava da bi učila", rekla je Han.

U tom duhu, Hjuman Rajts Voč pokrenuo je globalnu kampanju, #StudentsNotProducts [učenici nisu proizvodi], koja okuplja roditelje, nastavnike, decu i druge koji zahtevaju zaštitu dece na internetu.

Inače, izveštaj je objavljen istovremeno sa publikacijama medijskih organizacija širom sveta koje su imale raniji pristup rezultatima istraživanja Hjuman Rajts Voča i koje su učestvovale u nezavisnoj zajedničkoj istrazi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG