Dostupni linkovi

Šefica britanske diplomatije u Sarajevu


Šefica britanske diplomatije Elizabeth Mary Truss
Šefica britanske diplomatije Elizabeth Mary Truss

Šefica britanske diplomatije Elizabeth Mary Truss u srijedu navečer, 25.maja, stigla je u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

"Članovi Predsjedništva BiH će se u četvrtak susresti sa ministricom vanjskih poslova Velike Britanije", navodi se u odgovoru za RSE.

Istovremeno, iz Ministarstva vanjskih poslova BIH je za RSE potvrđeno da će se šefica britanske diplomatije razgovarati i sa ministricom vanjskih poslova BiH, Biserom Turković.

Nakon susreta je predviđena i konferencija za novinare.

U srijedu, 25.maja, je u Sarajevu boravio i specijalni izaslanikom premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuart Peach koji se susreo sa predsjedavajućim Vijeća ministara BIH Zoranom Tegeltijom.

Velika Britanija je 11. aprila 2022. objavila da je sankcionisala člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i predsjednicu tog bh. entiteta Željku Cvijanović zbog, kako je opisala, pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države BiH.

Britanska ministrica vanjskih poslova tom prilikom je saopštila kako se, radeći u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama i drugim partnerima koji imaju isto mišljenje, nada da će britanske sankcije podstaći i druge države da primjene slične restriktivne mjere.

Sjedinjene Države su 5. januara 2022. donijele proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, inače lider vladajuće partije u RS-u, Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Željka Cvijanović je njegova najbliža saradnica i član najužeg stranačkog rukovodstva.

Britanski premijer Boris Johnson imenovao je 2. decembra 2021. Stuarta Peacha za posebnog izaslanika za Zapadni Balkan.

"U Bosni i Hercegovini sir Stuart će biti podrška radu međunarodnog visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji i dalje ima punu potporu Ujedinjenog Kraljevstva. Što se tiče Srbije i Kosova, on će surađivati s našim partnerima na podršci dijalogu Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije", saopštila je tada britanska vlada.

XS
SM
MD
LG