Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: SAD i EU kritikuju akciju policije na sjeveru Kosova; Uloga 'blagoslova' u politici Srbije


Jedna žena je poginula u jakom nevremenu, koje je zahvatilo Sombor na sjeveru Srbije i okolinu, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić 21. maja 2024.
Jedna žena je poginula u jakom nevremenu, koje je zahvatilo Sombor na sjeveru Srbije i okolinu, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić 21. maja 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

RSE Intervju

U slučaju zahtjeva za izdavanje naloga za hapšenje lidera Izraela i Hamasa, kojeg su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija proglasile terorističkom organizacijom, David Bosco stručnjak za Međunarodni krivični sud, kaže da se "sudije i tužilac ne slažu uvijek", te da "nije gotova stvar da će tužilac dobiti sve naloge za hapšenje koje želi".

Bosco, koji je i profesor na Univerzitetu Bloomington u Indiani, za Radio Slobodna Evropa (RSE) govori o procesima koji su potrebni da se izda nalog kao i o tome koliko diplomatija ima uticaja na konačni ishod odluke suda.

Balkan na RSE

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i svi koji negiraju genocid, nije dobrodošao u Potočare, rekli su iz Memorijalnog centra. Dodik je ranije kazao da još nema odgovor na zahtjev kojeg je uputio ovom centru da delegacija Vlade Republike Srpske položi vijenac u Potočarima, u četvrtak, 23. maja. Istog dana, Generalna skupština UN raspravljat će o rezoluciji o Srebrenici. Rezolucijom, koju su inicirale Njemačka i Ruanda, traži se da se 11. juli proglasi za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od Rusije podršku protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici, o kojoj će se raspravljati pred Generalnom skupštinom UN-a. Vučić se u Njujorku 21. maja sastao sa predstavnikom Ruske Federacije pri UN-u Vasilijem Nebenzjom, koga je opisao kao "velikog prijatelja Srbije".

Iako su Ustavom u Srbiji razdvojeni Država i Crkva, najviši zvaničnici u posljednjih nekoliko decenija tražili su blagoslov od predstavnika Srpske pravoslavne crkve o važnim državnim pitanjima. Posljednji slučaj je odlazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u beogradski Hram svetog Save po blagoslov uoči puta u Njujork na sjednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Analitičari taj potez opisuju kao skupljanje političkih poena i kršenje Ustava.

Britanska ministrica za evropska pitanja Nus Gani izjavila je 21. maja u Beogradu da je genocid u Srebrenici pravno zasnovana, a ne politička odluka, te da nije refleksija srpskog naroda već se odnosi na počinjene zločine i njihovu namjeru. Na pitanje kako komentariše stav srpskih vlasti po pitanju rezolucije, Gani je rekla da srpske vlasti treba da razmišljaju kako krenuti dalje, a da je na putu ka pomirenju važno prihvatanje onoga što se dogodilo.

Dok se čeka glasanje o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 23. maja, pogledajte kratku hronologiju jedinog genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Bosanska muslimanka tuguje pored groba svog rođaka, žrtve genocida u Srebrenici, u Memorijalnom centru u Potočarima u Bosni i Hercegovini, 11. jula 2023.
Bosanska muslimanka tuguje pored groba svog rođaka, žrtve genocida u Srebrenici, u Memorijalnom centru u Potočarima u Bosni i Hercegovini, 11. jula 2023.

Tridesetpetogodišnji ruski državljanin od oktobra prošle godine u Bosni i Hercegovini traži zaštitu, jer se, kako kaže, zbog svog političkog mišljenja i straha od mobilizacije za ratovanje u Ukrajini, ne smije vratiti u Rusiju. Ovog Rusa iz okoline Groznog, glavnoga grada ruske republike Čečenije, Moskva traži putem INTERPOL-ove potjernice, a tereti ga za sudjelovanja u ilegalnim vojnim formacijama u Siriji. Iako je BiH odbila izručiti ga Rusiji, postoji mogućnost njegovog protjerivanja, jer Služba za poslove sa strancima tvrdi da predstavlja opasnost za BiH. On je jedan od najmanje četiri osobe s ruskim državljanstvom koje su, prema saznanjima Radija Slobodna Evropa (RSE), u identičnoj situaciji i od kojih neki traže zaštitu od BiH.

Ukoliko Kosovo ne preduzme hitne korake ka formiranju zajednice opština sa srpskom većinom, njegovo čekanje na članstvo u Vijeću Evrope će se pretvoriti u "dugu bolest" i sa "visokom cijenom", kaže Demush Shasha iz Kosovskog instituta za evropsku politiku. Nije jasno da li će biti preduzeti bilo kakvi koraci ka tom pravcu. Ni Vlada Kosova ni Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore nisu odgovorili na pitanja RSE o ovome. Pitanje te zajednice je Kosovo ostavilo van dnevnog reda Komiteta ministara Vijeća Evrope 17. maja, kada se trebalo odlučivati o članstvu zemlje u ovoj organizaciji.

Sudiji makedonskog Vrhovnog suda Naketu Georgievu, osumnjičenom da je primio oko 10.000 eura mita, određen je pritvor do 30 dana. Georgiev je uhapšen 20. maja i to prilikom izvršenja krivičnog djela, nakon čega je Sudski savjet Sjeverne Makedonije odlučio da mu skine imunitet. Osnovno državno tužilaštvo otvorilo je istražni postupak i protiv člana Državnog tužilačkog savjeta Ijeta Memetija, zbog sumnje da je pomagao osumnjičenom sudiji.

Nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini imaju zakonsko pravo da učestvuju u vlasti na svim nivoima, ali ipak ne uživaju jednaka građanska prava, rečeno je 21. maja u Sarajevu, na prvoj konferenciji nacionalnih manjina BiH. "Ako mi, kao nacionalne manjine, kažemo da nam je Bosna i Hercegovina jedina domovina, onda treba da imamo i pravo na svog predstavnika, kao četvrtog člana Predsjedništva BiH", rekao je Mujo Fafulić, predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina BiH. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je sastavljeno od tri člana, koji su iz konstitutivnih naroda u BiH- Bošnjak, Srbin i Hrvat.

Pogledajte i video priču o tome kako je selo Pecka na zapadu Bosne i Hercegovine, koje je bilo u opasnosti da potpuno nestane, grupa zaljubljenika u prirodu oživjela i učinila središtem pustolovnog turizma.

Rat u Ukrajini

Evropska unija dala je zvanično odobrenje za korištenje prihoda od zamrznute imovine ruske Centralne banke za jačanje odbrane Ukrajine, saopštilo je Vijeće EU 21. maja. Zahvaljujući tom potezu, čak tri milijarde eura mogle bi biti preusmjerene na kijevsku vojsku ove godine. Vijest dolazi u trenutku kada Ukrajina nastavlja da poziva svoje zapadne saveznike da pojačaju i ubrzaju vojnu pomoć njenim trupama koje se bore da odbiju ofanzivu mnogo brojnijih i bolje naoružanih ruskih snaga na istoku.

Vijest je stigla i dok je njemačka ministarka vanjskih poslova Annalena Baerbock otputovala u Kijev na prethodno nenajavljeni put, sedmi od početka ruske invazije.

U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici saopštili su da su četiri osobe ranjene i da je objekat saobraćajne infrastrukture oštećen u nizu napada dronovima na ukrajinski sjeveroistočni grad Harkiv rano ujutro 21. maja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u utorak da ukrajinska vojska ostvaruje "opipljive rezultate" u sjeveroistočnoj Harkivskoj oblasti gdje je ruska vojska u ofanzivi od 10. maja.

Svijet

Manje od mjesec dana pred izbore za Evropski parlament, istraživanja pokazuju da će više od 400 miliona građana država Evropske unije, iz 27 država članica, svojim glasovima donijeti znatan rast desničarskim strankama. Pred izbore, koji će u svim državama biti održani između 6. i 9. juna, ankete pokazuju da će partije, koje pripadaju desnom i lijevom centru te grupacija partije zelenih, doživjeti pad broja glasova, ali da će tradicionalne stranke zadržati većinu, doduše sa slabijim rezultatima, u odnosu na prethodne cikluse glasanja.

Kovčezi iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i drugih poginulih u padu helikoptera 19. maja stigli su u povorci s počasnom gardom u Teheran 21. maja uoči planiranog putovanja u sveti grad Kom, u okviru petodnevne žalosti koju je proglasio vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei. Raisijevo tijelo će biti prevezeno u pokrajinu Južni Horasan u četvrtak ujutro, a kasnije u rodni grad Mashad, gdje će biti pokopan.

Iako je helikopterska nesreća u kojoj je poginuo iranski predsjednik izazvala šok u Islamskoj republici i regiji, analitičari smatraju da Raisijeva smrt neće donijeti velike promjene unutrašnjoj i vanjskoj politici Teherana.

Detalj s pogrebne povorke predsjedniku Ebrahimu Raisiju u Tabrizu 21. maja.
Detalj s pogrebne povorke predsjedniku Ebrahimu Raisiju u Tabrizu 21. maja.

Šta ima?

Poslušajte u podcastu najavu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske te više o 13-tom Sarajevo Biznis forumu. Prije 32 godine Bosna i Hercegovina postala članicom Ujedinjenih nacija. Svjetski je dan biodiverziteta.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro, Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG