Dostupni linkovi

Nakon incidenta prekinuti izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu


Filozofski fakultet u Novom Sadu, mart 2024.
Filozofski fakultet u Novom Sadu, mart 2024.

Nakon blokade i incidenta u kojem su povređene dve osobe, na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu su 21. maja prekinuti izbori za Studentski parlament, javila je agencija Beta.

Glasanje za Studentski parlament blokirali su studenti neformalne grupe STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti), a blokadu je pratio incident u kojem su povređene predsednica Studentskog parlamenta Ivana Macak i studentkinja iz STAV-a Mila Pajić.

Kako Beta prenosi, Macak je odvedena u Hitnu pomoć, a policija je došla na izborno mesto i legitimisala prisutne.

Izborni dan počeo je guranjem oko izbornih kutija, gde je na silu ubačen jedan listić, a tom prilikom prosuto je i mastilo na izbornu kutiju.

Ovo je treći put da studenti STAV-a blokiraju izbore za Studentski parlament, jer se protive proceduri zbog koje je na izbornom listiću samo jedna lista, Saveza studenata.

Kada je u pitanju validnost izbornog procesa, predsednik izborne komisije profesor Milan Ajdžanović objasnio je za Betu da bi jedan glas koji je ubačen u kutiju, a zatim poprskan mastilom, bio tehnički dovoljan da se izbori proglase važećim, ali da je zbog iznošenja kutije sa biračkog mesta izborni poces morao da bude prekinut.

"Situacija je takva da su izbori prekinuti i ja se nadam da će sledeći biti održani što kasnije u toku godine. Ja ću insistirati da budu što kasnije, da se strasti smire i da se ono što je nama najbitnije, a to je upisni rok, održi normalno", rekao je Ajdžanović.

Kutiju je sa izbornog mesta izneo, a zatim i vratio potpredsednik izborne komisije Aleksandar Gajić, prenosi Beta.

U pitanju je drugi krug izbora, nakon što su prošle nedelje studenti grupe STAV blokirali izborni proces ubrzo nakon njegovog početka, kada je glasalo svega 11 studenata od 5.000, koliko ih je na ovom fakultetu.

Studenti STAV-a traže da se "izmeni sporan član 19 Pravilnika o sprovođenju izbora za Studentski parlament, kao i članove osam i 20", a sa ciljem da se omogući postojanje više lista i da se i neformalne grupe studenata mogu kandidovati.

Opozicija osudila incidente

Novosadska opozicija sa liste "Udruženi za slobodan Novi Sad" optužila je vladajuću Srpsku naprednu stranku za "mešanje u izbor rukovodstva studentskih organizacija".

Vlast optužuju i da je "agresiju i nasilničko ponašanje" uspostavila kao "normalnu pojavu u svim segmentima društva".

"Poslednjih 12 godina u javnosti se promoviše poremećen vrednosni sistem, posledice trpimo svi, a možda najviše mladi koji se oblikuju u takvom nakaradnom sistemu. Fizički obračun omladine u obrazovnoj ustanovi mora da bude alarm za naše društvo, da smo dotakli dno", dodaje se u saopštenju.

Opozicionu listu "Udruženi za slobodan Novi Sad" čine koalicija NADA, sve stranke doskorašnje koalicije "Srbija protiv nasilja", Građanski pokret Bravo i Vojvođani - LSV.

XS
SM
MD
LG