Dostupni linkovi

Stejt department razočaran policijskom akcijom na sjeveru Kosova, nije koordinirana i eskalira tenzije


Sjedište State Departmenta, u Washingtonu
Sjedište State Departmenta, u Washingtonu

Američki Stejt department saopštio je u utorak da je razočaran što je kosovska policija preduzela mjere u finansijskim kancelarijama na sjeveru Kosova.

U odgovoru Radiju Slobodna Evropa, Stejt department je dodao da akcija nije koordinirana sa međunarodnim partnerima i da eskalira tenzije.

"Pozivamo Vladu Kosova da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu uz posredovanje Evropske unije kao odgovarajućem kanalu za rješavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije i da se pozabavi osnovnim potrebama svih njenih građana, uključujući i one srpske manjine, negativno pogođene nedavnim promjenama u valutnoj regulativi".

Prema Stejt departmentu, ova akcija podriva percepciju o dobroj vjeri Kosova u rješavanju otvorenih pitanja sa Srbijom kroz dijalog uz posredovanje EU.

Vlasti na Kosovu sprovele su policijsku akciju protiv srpskih finansijskih institucija na sjeveru Kosova, koja je rezultirala zatvaranjem šest objekata Poštanske štedionice i Narodne banke Srbije u četiri opštine na sjeveru Kosova, u kojima živi većina Srba.

Zatvaranje poslovnica Banke Poštanske štedionice na severu Kosova zbog 'reda i zakona'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Tokom akcije, za koju su kosovske vlasti navele da se radi o uspostavljanju "reda i zakonitosti", oduzeti su razni dokazi, uključujući i novac.

Kosovska policija, koja je priložila fotografije oduzetog novca, saopštila je da je pronađeno "oko 1.600.000 evra, oko 74.700.000 srpskih dinara, oko 19.500 franaka, oko 13.800 američkih dolara, te oko 40 australijskih dolara".

Kosovska policija saopštila je da je akcija na sjeveru Kosova izvedena nakon izvještaja institucija za finansijski nadzor, poput finansijsko-obavještajne jedinice i Centralne banke Kosova. U akciji je učestvovala i Poreska uprava Kosova.

Visoki zvaničnici u Srbiji najoštrije su osudili policijsku akciju na sjeveru, nazvavši je "ilegalnom". Iz Beograda je upućen poziv međunarodnoj zajednici da prekine akcije s Kosova koje, prema njihovim riječima, "ugrožavaju opstanak" Srba na Kosovu.

XS
SM
MD
LG