Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Šta se zna o kineskim raketama za Srbiju; Julijin život je ostao u Ukrajini; Zabrana knjiga u američkim školama


Ovo nije moja kuhinja', govori Yulia dok priča o životu kojeg je morala napustiti u Ukrajini. Varšava, 9. april 2022.
Ovo nije moja kuhinja', govori Yulia dok priča o životu kojeg je morala napustiti u Ukrajini. Varšava, 9. april 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Asja Hafner novinarka Radija Slobodna Evropa. Od danas vam donosimo novi format newslettera Dnevno@RSE.

Ako vam se dopada naš kratki pregled sadržaja i preporuke za čitanje, prijavite se za besplatni newsletter Dnevno@RSE na ovom LINKU.

Ovog utorka za vas smo izabrali sljedeće sadržaje:

Važno za danas

  • Balkanski političari pod sankcijama -- Velika Britanija sankcionisala Milorada Dodika i Željku Cvijanović, a SAD proširile sankcije za još sedam osoba sa Zapadnog Balkana. Ko se ovog puta našao na udaru američkih sankcija pročitajte OVDJE
  • Austrijski kancelar nije optimističan nakon sastanka sa Putinom -- Karl Nehammer je prvi lider Evropske unije koji se susreo sa Vladimirom Putinom otkako je pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine. Više pročitajte OVDJE
  • Kakve su posljedice rat u Ukrajini ostavlja na privredu Zapadnog Balkana

RSE Intervju

Geoffrey Nice: I bez suđenja je jasno da je ruska invazija nezakonita -- Važno je naglasiti da je napad Rusije na Ukrajinu od početka bio nezakonit i zločinački, kaže za RSE Geoffrey Nice, tužilac Haškog tribunala u postupku protiv bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.

"Da bi se to utvrdilo nije potreban proces pred sudom za ratne zločine do koga možda nikada neće ni doći jer će svi potencijalni optuženi biti u Rusiji pod zaštitom njene vlasti," ističe Nice. Intervju u cjelosti pročitajte OVDJE

Balkan na RSE

Sleće novo kinesko naoružanje u Srbiju -- Srbija je primila pošiljku sofisticiranog kineskog protivavionskog sistema u poluskrivenoj operaciji ovog vikenda. Kineski vojni avioni na beogradski aerodrome su dostavili HQ-22 zemlja-vazduh raketni system za vojsku Srbije, dok je predsjednik Aleksandar Vučić rekao da će predstaviti "najnoviji ponos" vojske Srbije u utorak ili srijedu. Međutim Vučić nije precizirao da li se to odnosi na kinesku opremu. Još 2020. američki zvaničnici su upozorili Beograd protiv kupovine protivavionskog sistema HQ-22, čija verzija za izvoz se zove FK-3. Rekli su da ako Srbija zaista želi da uđe u Evropsku uniju i druge zapadne saveze mora da ujednači svoju vojnu opremu da zapadnim standardima.

'Pojas za spašavanje' hrvatskoj Fortenovi bačen iz navodno Orbanu bliskog kruga –- Mađarski investicijski fond Indotek Grupa kupio je od ruske Sberbanke 43 posto dionica hrvatskog agrarnog koncerna Fortenova. Analitičare u Hrvatskoj brine povezanost većinskog vlasnika tog fonda Daniela Jellineka sa mađarskim premijerom Orbanom, koji gaji simpatije prema ruskom čelniku Putinu.

Rat u Ukrajini

Život nam je ostao u Ukrajini – U specijalnoj reportaži iz Varšave donosimo priču Julija Ščepak (35) koja je napustila Mankivku u Ukrajini sa svoje dvoje djece, sestrom i njenom dvogodišnjim blizancima koji su došli u Varšavu u Poljskoj. Kod kuće je ostavila muža, brata i roditelje. Došli su sa jednim malim koferom misleći da će sve biti gotovo za dvije sedmice. Julija se bori sa neizvjesnošću u stranoj zemlji i pokušava da izbalansira život između brige o porodici i potrage za poslom.

Yulia Shchepak (35) from Mankivka in central Ukraine is in the apartment in Warsaw, Poland April 9th 2022. She fled Ukraine 6th of March because of the invasion.
Yulia Shchepak (35) from Mankivka in central Ukraine is in the apartment in Warsaw, Poland April 9th 2022. She fled Ukraine 6th of March because of the invasion.

Ratna propaganda u školskim klupama u Rusiji -- "Znamo, pamtimo, ne zaboravljamo i branićemo svoju zemlju od Aljaske do Kremlja", glasi tekst pjesme koju uče ruski školarci u Kalinjingradu.

Širom Rusije, školarci i predškolci učestvuju u raznim demonstracijama podrške ratu u Ukrajini. Škole, lokalne uprave i vladajuća stranka Jedinstvena Rusija objavljuju fotografije djece na društvenim mrežama u očito koordinisanim aktivnostima.

Svijet

Zabranjeno preko hiljadu knjiga u američkim školama -- U pojedinim američkim školama i okruzima saveznih država za manje od godinu dana zabranjeno je više od hiljadu knjiga, od kojih najčešće one koje se bave LGBTQ temama te pitanjima rase i rasizma.

Tražimo odgovore

Za kraj nudimo odgovor na pitanje iz rubrike ZAŠTO Radija Slobodna Evropa koju možete pronaći i na Facebook stranici -- Finska je najsretnija na svijetu, Kosovo na Zapadnom Balkanu, zašto je to tako?

To je jedan od ključnih nalaza svjetskog izvještaja o sreći, publikacije Mreže rješenja za održivi razvoj UN-a koja se oslanja na podatke globalnog istraživanja iz 146 država svijeta.

Toliko za danas, ako imate pitanja i sugestije ili želite da neku priču podijelite sa nama pišite nam na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Asja Hafner

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG