Dostupni linkovi

Zabranjeno preko hiljadu knjiga u američkim školama


Naslovnice dva izdanja stripa o holokaustru "Maus", Amerikanca Arta Spiegelmana, koju je škola u američkoj saveznoj državi Tenesi početkom januara 2022. izbacila iz nastavnog programa osmog razreda navodeći kao razloge "vulgarnost i golotinju".
Naslovnice dva izdanja stripa o holokaustru "Maus", Amerikanca Arta Spiegelmana, koju je škola u američkoj saveznoj državi Tenesi početkom januara 2022. izbacila iz nastavnog programa osmog razreda navodeći kao razloge "vulgarnost i golotinju".

Podaci da je za manje od godinu dana u određenim američkim školskim okruzima zabranjeno više od hiljadu knjiga, od kojih su najčešće one koje se bave LGBTQ temama te pitanjima rase i rasizma, ukazuju na značajan uticaj napora konzervativaca da cenzurišu literaturu u školama. Ovo istovremeno označava novu fazu u borbi za kontrolu obrazovnog iskustva novih generacija u SAD, pišu svjetski mediji.

Ekspanzija cenzure

Više od hiljadu knjiga zabranjeno je u učionicama u dijelovima Sjedinjenih Država u posljednjih devet mjeseci nakon što su protesti i aktivizam stavili prosvjetne radnike u centar političkih previranja oko pitanja rase, pola i seksualnosti, ukazuje londonski list Tajms (The Times).

Nova studija Udruženja PEN Amerika (PEN America), koje se zalaže za zaštitu slobode izražavanja u SAD, upozorila je na brzu ekspanziju cenzure nakon što je 1.145 naslova uklonjeno iz školskih biblioteka ili zabranjeno u učionicama. Od svih naslova koji su bili na meti uklanjanja, trećina se bavila LGBTQ temama, a 22 odsto se bavilo pitanjima rase i rasizma, navodi se u izvještaju.

To se, dodaje list, uglavnom poklapa sa drugim izvještajem koji je ovog mjeseca objavilo Američko bibliotekarsko udruženje (ALA), u kojem se upozorava da se 2021. "bibliotečko osoblje u svakoj državi suočilo sa neviđenim brojem pokušaja zabrane knjige". U njemu se navodi da su biblioteke prošle godine imale "729 izazova" za bibliotečke, školske i univerzitetske materijale.

Iako su, kako naglašava Tajms, postojale redovne kontroverze oko oblasti koje zabranjuju klasike američke književnosti, kao što su "Haklberi Fin" (Huckleberry Finn) Marka Tvena (Twain) ili "Ubiti pticu rugalicu" Harpera Lija (Lee), zbog zabrinutosti da sadrže rasne uvrede, čini se da je veći porast cenzure uslijedio nakon kontroverzi u školskim odborima oko kritičke rasne teorije — koja tvrdi da je rasizam proizvod sistema i politika, a ne samo stvar individualnih predrasuda — i straha da se o tome naširoko uči u školama.

Grupe kao što su "No Left Turn in Education" i "Parents Defending Education" kažu da pomažu roditeljima da se suprotstave predavanju knjiga koje mogu smatrati neprikladnim i da žele da "povrate škole od aktivista".

Zabranjeni romani, biografije, zbirke poezije

PEN je sastavio bazu podataka knjiga koje su u proteklih devet mjeseci zabranjene u američkim učionicama i školskim bibliotekama – često pod pritiskom konzervativnih roditelja i zvaničnika – navodeći kako ti napori imaju veoma "širok uticaj", piše Rojters (Reuters).

"Izazovi pred knjigama, posebno knjigama muških autora nebijelaca, događaju se najvećom brzinom koju smo ikada vidjeli", rekao je u saopštenju Džonatan Fridman (Jonathan Friedman), direktor programa za slobodno izražavanje i edukaciju PEN Amerika i glavni autor izvještaja, naglasivši da zabrana knjiga u američkim školama "nema premca po svojoj učestalosti i intenzitetu".

Među zabranjenim knjigama je i prvi roman nobelovke Toni Morison (Morrison) "The Bluest Eye" koji je uklonjen u 11 školskih okruga, dok je "Out of Darkness", knjiga Ešli Houp Perez (Ashley Hope Perez) uklonjena u 16 okruga. Oba romana bave se rasizmom i uključuju seksualni sadržaj. "Gender Queer: Memoir" Maje Kobejb (Maia Kobabe) uklonjena je u 30 okruga, objavila je organizacija.

Više od dvije trećine zabranjenih knjiga bile su beletristike, ali među onima koji su uklonjeni s polica i školskih programa bile su biografije za djecu Roze Parks (Rose), Martina Lutera Kinga (Luther), Djuka Eingtona (Duke Ellington) i Nelsona Mandele. Zabranjeni su i memoari glumca i aktiviste Džordža Takeija (George Takei) o tome da su ga kao japansko-američko dijete tokom Drugog svjetskog rata poslali u internacijski logor u Kaliforniji. Zabranjeno je i pet zbirki poezije.

Posljednjih mjeseci, dodaje Rojters, konzervativni roditelji obraćali su se školskim odborima u brojnim državama kako bi napadali knjige za koje smatraju da su seksualno eksplicitne ili da se bave rasizmom na način da "tjeraju bijelu djecu da se osjećaju loše u vezi sebe". Prema izvještaju PEN Amerika, četiri od deset zabrana knjiga bile su vezane za politički pritisak u osam školskih okruga u Teksasu, Južnoj Karolini i Džordžiji.

Napori konzervativaca, podrška republikanaca

Izvještaj pod naslovom "Zabranjeno u SAD" organizacije PEN Amerika pokazuje upečatljiv uticaj tekućih napora konzervativaca da cenzurišu literaturu u školama, napisao je Gardijan (The Guardian) dodajući kako je utvrđeno da je 1.586 zabrana sprovedeno u 86 školskih okruga u 26 američkih država.

PEN Amerika je uporedio napore između 1. jula 2021. i 31. marta ove godine u, kako je saopšteno, prvom prikazu zabilježene "knjige po knjige, okruga po okruga o tome koje su knjige zabranjene, gdje u zemlji i po kojim procedurama".

Cenzuru knjiga u SAD prati talas desničarskih zakona koji diktira o čemu učitelji mogu, a o čemu ne smiju raspravljati u školama, ukazuje Gardijan, dodajući da je Florida u martu donijela zakon nazvan "Ne govori gay", koji zabranjuje učenje o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu od vrtića do trećeg razreda.

Neke američke savezne države su, naglašava Gardijan, također zabranile raspravu o savremenom uticaju istorijskog rasizma u SAD, dok su cenzuru često podupirale konzervativne grupe povezane s desničarskim donatorima i istaknutim, bogatim republikancima.

Međutim, dodaje list, postoje dokazi da napori u cenzurisanju književnosti koja se bavi pitanjima rase i LGBTQ problemima, imaju suprotan efekat. Širom Amerike pojavili su se "Zabranjeni književni klubovi", gdje se djeca i mladi sastaju kako bi čitali i raspravljali o naslovima koji su cenzurisani u školskim okruzima, dok je porasla prodaja "Maus", stripa o holokaustu i dobitnika Pulicerove nagrade kojeg je u januaru zabranio školski odbor u Tenesiju.

Pitanje pred Kongresom

Dva izvještaja o zabrani knjiga u školama i školskim bibliotekama pokazuju da se Sjedinjene Države suočavaju s neviđenim talasom zabrane školskih udžbenika – što je podstaklo Kongres da 7. aprila održi saslušanje o tom pitanju, za koje zagovornici slobode govora upozoravaju da će potkopati demokratiju, napisao je Vašington post (The Washington Post).

Izvještaji udruženja PEN Amerika i ALA, ističe list, dolaze u vrijeme kada sve jači pokret pod vodstvom konzervativaca pomno ispituje i preispituje gotovo svaki aspekt javnog obrazovanja, a republikanski zakonodavci donose zakone koji ograničavaju ono što nastavnici mogu reći o rasi, polu i seksualnoj orijentaciji.

Izvještaj PEN-a je otkrio da se 98 odsto od više od 1.500 zabrana knjiga dogodilo na netransprarentan način ili van uobičajenih procesa koje su škole uspostavile da bi se suočile sa izazovima u vezi s knjigama.

Pozivajući se na te izvještaje, Komitet Predstavničkog doma za nadzor i reformu održao je saslušanje 7. aprila kako bi ispitao ono što su članovi Doma u saopštenju nazvali "tekućim naporima širom zemlje da se knjige zabrane u školama i javnim bibliotekama".

Komisija je pozvala svjedoke uključujući srednjoškolce, bibliotekare, nastavnike i roditelje i većina ih je zagovarala važnost pristupa širokom rasponu knjiga. Samanta Hul (Samantha Hull), školska bibliotekarka iz Pensilvanije je rekla da se njene kolege bore da knjige ostanu na policama širom zemlje, dodajući da bez "sigurnih mjesta za čitanje, razmišljanje i diskusiju, nema budućnosti”.

Pred Kongresom je govorila i Rubi Bridžis (Ruby Bridges) aktivistkinja za građanska prava i jedna od autorica čija je knjiga, pisana za djecu, zabranjena - "Rubi Bridžis ide u školu" bilježi njena iskustva 1960. kao prvog crnog djeteta koje je integrisano u školu u Nju Orleansu. "Moje knjige su napisane da zbliže ljude. Zašto bi bile zabranjene?", pitala je Bridžis.

Kontrola obrazovnog iskustva novih generacija

Zabrana knjiga u saveznim državama pod kontrolom republikanaca, uključujući Floridu, Džordžiju, Tenesi i Teksas, označava novu fazu u borbi za kontrolu obrazovnog iskustva sve raznolikijeg društva u kojem djeca različitih boja kože sada čine jasnu većinu učenika javnih škola širom SAD, ističe u svojoj analizi CNN.

Bujica zakona odobrenih u državama pod kontrolom republikanaca od 2021. kako bi se ograničilo kako učitelji mogu raspravljati o rasi, polu ili seksualnoj orijentaciji dio je mnogo šire struje, ističe američki televizijski kanal.

Od izbora 2020. godine, 23 države u kojima su republikanci na vlasti, odobren je niz zakona koji ograničavaju prava na abortus, otežavaju glasanje, zabranjuju transrodnim djevojkama i ženama da učestvuju u školskom ili fakultetskim sportskim aktivnostima, a uključuju povećanje kazni za javne proteste.

Za široku lepezu građanskih prava, građanskih sloboda i grupa za slobodno izražavanje, ova ograničenja, prema ocjeni CNN, predstavljaju napor da se učvrste vrijednosti jedne određene skupine roditelja - konzervativnih bijelaca.

Kumulativno, ove rastuće mjere predstavljaju pokušaj da se preokrene ono što pravni analitičari nazivaju "revolucijom prava" za otprilike posljednjih 60 godina, u kojoj su američki Kongres i Vrhovni sud proširili krug osnovnih građanskih prava i slobode zagarantovane svim Amerikancima.

Iako se ograničenja u učionici i biblioteci prikazuju kao pokušaj jačanja "prava roditelja" koji svoje napore nerijetko pravdaju kao borbom za očuvanje "tradicionalnog" morala, oni u praksi "znače dati jednom skupu roditelja pravo veta na obrazovni sadržaj ne samo za njihovu, već i za tuđu djecu", istakao je CNN.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG