Dostupni linkovi

Austrijski kancelar kaže da nije optimističan nakon sastanka sa Putinom


Predsednik Rusije Vladimir Putin i austrijski kancelar Karl Nehamer, kombo foto
Predsednik Rusije Vladimir Putin i austrijski kancelar Karl Nehamer, kombo foto

Austrijski kancelar Karl Nehamer (Nehammer) održao je u ponedeljak u Moskvi „direktne, otvorene i teške“ razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, u poseti koja je izazvala pomešane evropske reakcije, uključujući iznenađenje, skepticizam i osudu, javlja agencija Rojters.

Rekao je da nakon sastanka sa Putinom nije ostao optimističan.

„Generalno nemam utisak da mogu bilo šta optimistično da kažem nakon razgovora sa predsednikom Putinom. Očigledno se priprema ofanziva (na istoku Ukrajine) masovnih razmera“, rekao je Nehamer na konferenciji za novinare u Moskvi posle popodnevnog sastanka sa Putinom.

Nehamer je prvi lider Evropske unije koji se susreo sa Putinom otkako je pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Nehamer je izrazio solidarnost sa Ukrajinom zbog ruske invazije i osudio zločine počinjene u toj zemlji, dok se njegova vlada pridružila drugim zemljama EU u proterivanju ruskih diplomata.

U izjavi nakon sastanka, Nehamer je rekao da je razgovor sa Putinom bio "veoma direktan, otvoren i težak". Dodao je da je njegova najvažnija poruka Putinu da se rat u Ukrajini mora završiti jer „u ratu postoje samo gubitnici na obe strane“.

Nehamerov portparol rekao je u ponedeljak popodne da je sastanak održan u Putinovoj zvaničnoj rezidenciji Novo-Ogarjevo izvan Moskve.

Austrijski mediji, uključujući i list Kronen cajtung, rekli su da je završen posle oko 90 minuta.

„Nadajmo se da u poseti austrijskog kancelara Nehammera Putinu ima više nego što je rečeno i što se na prvi pogled čini. Austrija je prečesto bila u ulozi korisnog idiota Moskve u prošlosti“, rekao je profesor komparativne austrijske politike na Univerzitetu u Salcburg Rajnhard Hejnih (Reinhard Heinisch) na Tviteru.

Koalicioni partner konzervativca Nehamera, levičarski Zeleni, otišli su još dalje kritikujući posetu, dok je Nemačka pozdravila razgovore.

„Ne mogu tolerisati posetu Putinu“, rekla je portparolka Zelenih za spoljne poslove Eva Ernst-Dziedzic (Ewa Ernst-Dziedzic) na Tviteru. „Ovo nema nikakve veze sa diplomatijom. Ovo takođe nije dogovorena mapa puta za pregovore. Putin će ovo iskoristiti za svoju propagandu.“

Vidno dirnut telefonskim razgovorima sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, Nehamer je u subotu posetio Ukrajinu kako bi pokazao „političku podršku“ Kijevu.

XS
SM
MD
LG