Dostupni linkovi

'Pojas za spašavanje' hrvatskoj Fortenovi bačen iz navodno Orbanu bliskog kruga


Većinski vlasnik Indotek Grupe Daniel Jellinek navodno je sklopio niz poslova sa zetom Viktora Orbana (na fotografiji, 6. travnja 2022.), Istvanom Tiborczem.

Biznismen navodno blizak mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, odlučio se za kupovinu dijela malotrgovinskog koncerna Fortenova, koji je u Hrvatskoj držala ruska državna banka Sberbank.

Bačen je tako iz hrvatskog susjedstva "pojas za spašavanje" nekadašnjem Agrokoru, današnjoj Fortenovi, neophodan nakon što se ruski vlasnik morao povući uslijed sankcija poduzetih protiv ruskih subjekata u EU.

Novi vjerojatni većinski vlasnik Fortenove, odnosno njezinih 43 posto akcija, mogao bi biti fond Indotek Grupa, na čijem čelu je biznismen Daniel Jellinek.

Pitanja koja njega prate proizlaze iz spekulacija o vezama koje ima sa Orbanom. Mađarski premijer, pak, i dalje neguje mekši pristup prema Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu usprkos invaziji koju je ta država pokrenula protiv Ukrajine.

Kupoprodaja je obavljena, međutim, do zaključenja transakcije potrebno je njeno odobrenje od regulatornih tijela u više država.

Zaokret ka Zapadu ili interni posao

Najveća ruska banka Sberbank u većinskom državnom vlasništvu prodala je udjel u Fortenovi kako bi izbjegla udar sankcija Europske unije (EU), kojima se želi spriječiti da novac od ruskih investicija u Uniji odlazi na financiranje ruske invazije na Ukrajinu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Dok u Fortenovi pozdravljaju ulazak Indotek Grupe, analitičari u Hrvatskoj su suzdržani.

Je li ovo preorijentacija Fortenove sa Istoka prema Zapadu, jer je Jellinek poslovno povezan sa američkim poslovnim konglomeratom Bohemian Group, kako su to razumjeli neki hrvatski mediji.

"Ne. Čini mi se kao da je to nekakav zaokret prema Zapadu. Ja bih rekao da je to više jedan interni posao", procjenjuje za Radio Slobodna Europa (RSE) predstojnik Katedre za ekonomske znanosti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Mladen Vedriš.

Orban ne podržava do kraja nedvosmislenu potporu EU napadnutoj Ukrajini. Mađarska nije dopustila prijevoz naoružanja i vojne opreme preko svog teritorija za Ukrajinu, a Urban je u govoru nakon izborne pobjede 3. travnja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog nazvao "neprijateljem njegove stranke Fidesz".

Jellinek je, kako navodi dobro informirani Bloomberg, sklopio niz poslova sa Orbanovim zetom Istvanom Tiborczem, posljednji pred mjesec dana.

Viktor Orban i njegova supruga Aniko Levai na vjenčanju njihove kćerke Rahel i njezina odabranika Istvana Tiborcza, Budimpešta, 2013.
Viktor Orban i njegova supruga Aniko Levai na vjenčanju njihove kćerke Rahel i njezina odabranika Istvana Tiborcza, Budimpešta, 2013.

Značaj Fortenove za Hrvatsku

Govoreći o vezama Jellineka i Orbana, dobar poznavatelj europskih ekonomija i kolumnist zagrebačkog "Jutarnjeg lista" Viktor Vresnik u izjavi za RSE kaže da teško da u Mađarskoj postoji neki uspješni biznismen koji nije povezan s Orbanom.

Je li ova transakcija dobra za Hrvatsku? Da, ako će se Fortenova izvući od utjecaja politike.
- tvrdi Viktor Vresnik

"S druge strane, ako je povezan s njim na temelju nekog poslovnog pragmatizma, onda je to, zapravo, normalan biznis. Biznis mora nekako preživjeti, biznis se ravna po onim načinima na kojima preživljava. Je li ova transakcija dobra za Hrvatsku? Da, ako će se Fortenova izvući od utjecaja politike. Ako je to samo selidba na neku drugu politiku, ako je – recimo – Jellinek putem Orbana povezan opet s Rusima, jer tko zna čiji je kapital iza toga, onda je to loše. A to ne znamo i to je malo zabrinjavajuće", ističe Vresnik.

"Treba biti pozitivan i očekivati od novih vlasnika da nastave sa ulaganjima, jer Fortenova je jako važna za hrvatsku poljoprivredu", kaže za RSE konzultantica za prehrambenu industriju, Zvjezdana Blažić.

"Ona je veliki proizvođač hrane, ona je vertikalno integrirana i nakon poljoprivredne proizvodnje velik dio svojih proizvoda pretvara u proizvode dodane vrijednosti. Tako da je jako bitno zadržavanje sustava Fortenova u okviru odnosa koji će dati priliku da se ta poljoprivreda razvija i da se i dalje odvija u okviru vertikalne integracije u Hrvatskoj. Ja ovoga časa ne mogu procijeniti hoće li se to desiti u ovim uvjetima i sa novim mađarskim najvećim pojedinačnim ulagačem", odmjerena je u ocjeni Zvjezdana Blažić.

"Da me je netko pitao, ja bih o tome možda malo drugačije razmislila. Ali nitko me nije pitao", zaključuje Blažić.

O Fortenovi - ukratko

Fortenova Grupa je najveći maloprodajni lanac i proizvođač hrane na području jugoistočne Europe, a nastala je nakon nagodbe vjerovnika bivšeg Agrokora u travnju 2019., kada su potraživanja od Agrokora pretvorena u udjele u restrukturiranom koncernu Fortenova.

Fortenova djeluje na tržištima Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, te zapošljava oko 50.000 ljudi.

Iako je opterećena sa 1,5 milijarde eura kredita, Fortenova posluje pozitivno i uredno vraća rate duga. I druga ruska banka VTB je svoj kredit Agrokoru zamijenila za sedam posto vlasništva u Fortenovi. VTB je aktualno pod europskim i američkim sankcijama.

Sberbank je u Hrvatskoj imala i banku-kćer, koju su nakon ruskog napada na Ukrajinu 24. veljače i prvog vala europskih i američkih sankcija opsjeli štediše i podizali svoje uloge, pa joj je zaprijetila likvidacija. Ona je izbjegnuta na način da je tu banku kupila Hrvatska poštanska banka u većinskom državnom vlasništvu i ona sada posluje pozitivno i stabilno.

Mađarska Indotek Grupa je financijski konglomerat u vlasništvu mađarskih i američkih investitora, s razgranatim poslovanjem u nekretninama, financijskim uslugama, logistici i prijevozu. Upravljaju imovinom vrijednom nešto više od tri milijarde eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG