Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Kineski fondovi za otplatu dugova Republike Srpske; Australija mijenja vojnu strategiju


Ukrajinski vojnik hoda u blizini stambenih zgrada oštećenih granatiranjem, Bahmut 23. april 2023.
Ukrajinski vojnik hoda u blizini stambenih zgrada oštećenih granatiranjem, Bahmut 23. april 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Inicijativa iz Republike Srpske neće dovesti do blokade Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ali bi mogla dodatno zakomplikovati proces odlučivanja. Potvrdio je to za Radio Slobodna Evropa ekspert Ustavnog prava Nedim Ademović, osvrćući se na najavu vladajuće koalicije iz Republike Srpske da će zatražiti povlačenje trenutno jedinog suca iz tog bh. entiteta u Ustavnom sudu BiH.

Zbog dugovanja koja ima, Republika Srpska pokušava dobiti novac od kineskih finansijskih fondova. U junu ove godine ovom bosanskohercegovačkom entitetu dospijeva najveća rata od 200 miliona eura za obveznice koje su prodane na bečkoj berzi prije pet godina. Iz Ministarstva finansija RS nije odgovoreno na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) iz kojih izvora će biti isplaćena ova rata. Inače, uvidom u informaciju Ministarstva finansija i trezora BiH, vanjski dug Republike Srpske je premašio dvije milijarde i sto miliona eura.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 25. aprila u Beogradu da će Srbija recipročno poštovati teritorijalni integritet država koje poštuju integritet Srbije. Izjava dolazi dan nakon što je Vijeće ministara Vijeća Evrope odlučilo da prijavu Kosova o članstvu u ovoj organizaciji preda Parlamentarnoj skupštini. Od 46 zemalja Vijeća Evrope, 33 su glasale da se zahtjev Kosova za članstvo u ovoj organizaciji uputi njenoj Parlamentarnoj skupštini. Za punopravno članstvo, potrebna je dvotrećinska podrška. Pogledajte grafički prikaz ko je podržao članstvo Kosova u Vijeću Evrope, a ko nije.

Pročitajte i koga zvanični Beograd krivi za ishod vanrednih lokalnih izbora održanih 23. aprila u četiri opštine na sjeveru Kosova.

Vlada Srbije je bez mnogo detalja objavila da otvara Konzulat u Bjelorusiji i ime počasnog konzula u toj zemlji. Informaciju o novim diplomatskim postavljenjima, mediji su prenijeli iz kratkih odluka Vlade Srbije, u kojim je navedeno da će novi počasni konzul Srbije u Bjelorusiji biti Živorad Smiljković. Ministarstvo spoljnih poslova i Vlada Srbije nisu odgovorili na upit RSE za više detalja o novom počasnom konzulu, njegovim referencama za tu poziciju kao ni na pitanje zašto je Srbija sada odlučila da otvori konzularno odjeljenje.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici je potvrđeno Radiju Slobodna Evropa da je protiv člana predsjedništva pokreta Evropa sad Andreja Milovića podneseno više krivičnih prijava građana zbog izjave da će izvršiti "dekontaminaciju Cetinja". Milović je taj izraz upotrijebio govoreći o mogućem ometanju ceremonije inauguracije na Cetinju, lidera njegove stranke i novoizabranog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića. Predavač na Fakultetu političkih nauka Marko Savić za RSE kaže da je izjava Milovića nastavak pokušaja dijela političkih partija da od Cetinja naprave geto.

Agencija za statistiku Kosova nedavno je objavila podatke da je na Kosovu oko 100.000 građana starosti od 15 do 24 godine, koji se ne školuju, ne pohađaju neku vrstu obuke, niti su zaposleni. Artan Krasnići, sociolog sa Univerziteta u Prištini, u izjavi za RSE upozorava da u narednom periodu može doći do društvenih problema ukoliko se ne kreira odgovarajuća politika za mlade ljude, bez obzira da li se radi o programu zapošljavanja, obuke ili obrazovanja.

Pogledajte video priču o tome kako su, zalaganjem komšija, vlasti Opštine Novi Beograd postavile novu spomen-ploču Tomi Buzovu na zgradi u kojoj je živio. Buzov je bio jedan od 20 putnika voza kojeg su u Štrpcima u BiH 1993. godine oteli i ubili pripadnici Vojske Republike Srpske. Ubijen je jer pokušao da spasi svoje saputnike bošnjačke nacionalnosti. Ploča, koja je otkrivena 2016., nestala je krajem prošle godine.

Nakon stotina prijava policiji i Centru za socijalni rad, 25 mjeseci straha i proganjanja, Almu Kadić je pred četveregodišnjom kćerkom ubio suprug. Ubijena je u julu 2021. ispred roditeljske kuće u Sarajevu. Sankcije Eldinu Hodžiću za prijetnje oružjem, hiljade prijetećih poruka i uhođenje bile su simbolične i uslovne. Ovo je jedna od priča iz rubrike Ženske sjenke posvećene žrtvama rodno zasnovanog nasilja.

Rat u Ukrajini

U ruskom raketnom napadu na muzej u Kupjansku, gradu na istoku Ukrajine, ubijena je najmanje jedna osoba i ranjeno deset. Načelnik Harkovske regionalne vojne uprave Oleh Sinehubov rekao je za RSE da su u napadu na centar grada Kupjanska 25. aprila uključene rakete tipa S-300, od kojih je jedna pogodila Muzej lokalne istorije.

U međuvremenu, ukrajinska vojska je izvijestila da su ruske snage pokrenule seriju napada na Bahmut, ali nijedna strana nije uspjela napraviti značajan napredak u višemjesečnoj bici za grad u istočnom regionu Donjecka. Pogledajte kako izgleda rat u Bahmutu iz perspektive ukrajinskih vojnika.

Dvije sedmice prije nego što su se stanovnici Hmeljnickog, mirnog grada na zapadu Ukrajine okupili oko svoje glavne saborne crkve na tradicionalnom blagosiljanju uskršnjih korpi, izbila je tuča između sveštenika i vojnika unutar crkve, što je izazvalo šok širom regiona i cijele zemlje. Samo dan nakon incidenta, sveštenici Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), koja je povezana s Moskvom i decenijama je dominirala Ukrajinom, otišli su iz saborne crkve. Zgrada i parohija sada su u rukama Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU), kojoj je odobrena autokefalnost 2019. godine.

Tražimo odgovore

U novembru 2018. na univerzitetu Tufts pored Bostona Natalija Burlinova, stručnjakinja za inostranu politiku iz Moskve gostovala je u diskusiji o važnosti javne diplomatije. Ubrzo nakon što je događaj prošao, Burlinova je poslala fotografije i druge detalje vezane za njene sastanke sa učesnicima. Navodni primalac fotografija i zabilješki o njenim sastancima je bila glavna ruska obavještajna agencija, Federalna bezbjednosna služba (FSB). Sada sa boravkom u Rusiji, Burlinovu je u drugoj polovini aprila američko ministarstvo pravosuđa optužilo za urotu, prevaru i neregistrovanje, prema američkom Zakonu o registraciji stranih agenata. FBI je izdao nalog za njeno hapšenje.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici pročitajte Da li je ruska NGO prvazilazila podjele ili špijunirala?

Svijet

Australija je predstavila najveću stratešku promjenu u svojoj vojnoj doktrini od Drugog svjetskog rata kako bi svoje odbrambene snage prilagodila promjeni strateških okolnosti koje karakterišu kinesko vojno osnaživanje u regionu i "uspon raketnog doba", pišu svjetski mediji.

Šta ima?

Za kraj, u podcastu Šta ima? poslušajte o posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o ustavnim nadležnostima i vlasništvu nad imovinom te o povlačenju sudije iz Ustavnog suda BiH. U Neumu se održava Energetski samit.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG