Dostupni linkovi

Smrtonosni ruski napad na muzej u Kupjansku, nastavak bitke za Bahmut


Krater nakon ruskog projektila na grad Kupjansk, u regiji Harkov, 25. travnja 2023.
Krater nakon ruskog projektila na grad Kupjansk, u regiji Harkov, 25. travnja 2023.

U ruskom raketnom napadu na muzej u Kupjansku, gradu na istoku Ukrajine, ubijena je najmanje jedna osoba i ranjeno deset, napad koji je predsjednik Volodimir Zelenski opisao kao "barbarski", dok su se teške borbe za kontrolu nad Bahmutom intenzivirale tijekom prošlog dana, izvijestila je vojska.

Načelnik Harkovske regionalne vojne uprave Oleh Sinehubov rekao je za Radio Slobodna Europa (RSE) da su u napadu na središte grada Kupjanska 25. travnja uključene rakete tipa S-300, od kojih je jedna pogodila Muzej lokalne povijesti.

Sinehubov je rekao da se spasilačke akcije nastavljaju, dok dužnosnici navode da bi još najmanje jedna osoba mogla biti ispod ruševina.

"Teroristička zemlja čini sve da nas uništi. Našu povijest, našu kulturu, naš narod. Ubija Ukrajince apsolutnim barbarskim metodama", napisao je Zelenski na Telegramu i dodao: "Moramo i hoćemo odgovoriti".

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

U međuvremenu, ukrajinska vojska je izvijestila da su ruske snage pokrenule seriju napada na Bahmut tijekom proteklog dana, ali nijedna strana nije uspjela napraviti značajan napredak u višemjesečnoj bitci za grad u istočnoj regiji Donjecka.

"Žestoke bitke vode se za grad Bahmut", naveo je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine.

Glavni stožer je istakao da je glavni napad Moskve na bojnom polju i dalje usmjeren na liniju bojišnice Bahmut-Avdijivka-Marinka.

Ruske snage pokrenule su 62 zračna napada i šest raketnih napada na ukrajinske vojne položaje i civilne ciljeve, izvijestio je Glavni stožer.

Također, ukrajinska vojska odbila je 43 ruska napada na Bahmut i Marinku, navodi se u izvještaju.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar opisala je borbe u Bahmutu kao "kontinuirani dinamički proces".

"Možemo izgubiti položaje u bitci danas, a vratiti ih sljedeći dan. Zato vojska radije govori o rezultatu nakon završetka operacije", napisala je Telegramu 25. travnja.

Uništeni Bahmut: Rat iz perspektive vojnika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Njezini komentari uslijedili su dan nakon što su ukrajinski zapovjednici opovrgnuli tvrdnje Rusije o tome da plaćenici iz Wagnerove skupine gotovo u potpunosti kontroliraju grad.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby upozorio da bi ruske snage, s dolaskom toplijeg vremena, mogle pojačati ofenzivu.

"Znamo da u proljeće, kada se vrijeme popravi, a već se počinje popravljati, možemo očekivati da će Rusi htjeti pokrenuti ofenzivu u nekim područjima. Ne znamo točno gdje i kako će to učiniti, ali želimo biti sigurni da se Ukrajinci mogu bolje obraniti od toga", rekao je Kirby za Glas Amerike 24. travnja.

Kirby je dodao da, ako ukrajinske snage odluče provesti vlastite protuofenzivne operacije, moraju imati odgovarajuće sposobnosti.

Vojni stručnjaci su već izvijestili, a ukrajinski čelnici nagovijestili, da je u pripremi velika proljetna protuofenziva Ukrajine.

XS
SM
MD
LG