Dostupni linkovi

Schmidt poručuje da državna imovina BiH nije riješena Dejtonskim sporazumom


Kristijan Šmit (Christian Schmid), visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini na konferenciji za medije u Sarajevu, 9. decembra 2022. godine.
Kristijan Šmit (Christian Schmid), visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini na konferenciji za medije u Sarajevu, 9. decembra 2022. godine.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) pozvao je još jednom političare da riješe pitanje državne imovine BiH, koje je godinama sporno, zbog tvrdnji entiteta Republika Srpska (RS) da imovina pripada entitetima, te da država BiH nema imovine.

"Nisu tačne tvrdnje da je pitanje vlasništva državne imovine već riješeno u Daytonu. Ovo je fundamentalno pitanje koje u ovoj zemlji tek treba da se riješi. Stoga je zaključak jednostavan: bh. političari – radite svoj posao!", poručio je Schmidt, demantirajući dugogodišnje navode predstavnika vlasti iz bh. entiteta RS da je pitanje riješeno Ustavom koji je sastavni dio mirovnog sporazuma u Daytonu.

Političari u Republici Srpskoj su dan ranije, 24. aprila, potpisali izjavu u kojoj se navodi da je "Bosna i Hercegovina kolonija koja ne posjeduje teritoriju nego samo granicu, te da su Sud i Tužilaštvo BiH neustavni i nelegalni i da će Republika Srpska preuzeti sve nadležnosti prenesene na BiH koje nisu direktno određene državnim Ustavom".

Schmidt je dodao da je neophodno razgovarati o ovom pitanju na tehničkom i pravnom nivou, i ići ka prihvatljivim i održivim rješenjima pri raspodjeli imovine između države, entiteta, Brčko distrikta, kantona i općina.

Podsjetio je da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i pravno postoje samo na osnovu Dejtonskog ustava.

"Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su neupitni i odlučno odbacujem sve vrste neodgovornih aktivnosti u tom pogledu,” rekao je Šmit i podsjetio da granice unutar BiH ne mogu postojati i da je neprihvatljivo bilo kakvo ograničenje slobode kretanja.

Zadatak političara u BiH je da u potpunosti provedu Dejtonski mirovni sporazum a ne da o njemu pričaju izmišljotine. Naglasio je da je poštivanje ustavnog poretka kamen-temeljac dugotrajnog mira, stabilnosti i napretka BiH.

Naglasio je da je Ustav BiH sastavni dio dejtonskog mirovnog sporazuma, te da su odluke Ustavnog suda BiH konačne, obavezujuće i moraju se provoditi.

Državna imovina Bosne i Hercegovine, Infografika, April 2022.
Državna imovina Bosne i Hercegovine, Infografika, April 2022.
XS
SM
MD
LG