Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Jakov Milatović novi predsjednik Crne Gore; Suđenje Tačiju i ostalima u Hagu; Obnavljanje diplomatskih odnosa Egipta i Sirije


Jakov Milatović sa suprugom na dan izbora, 2. april 2023.
Jakov Milatović sa suprugom na dan izbora, 2. april 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

RSE intervju

Istoričarka sa Univerziteta u Utrehtu u Holandiji i stručnjakinja za sudske procese za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji Iva Vukušić smatra da suđenje bivšim čelnicima Oslobodilačke vojske Kosova ne bi trebalo da traje duže od dvije-tri godine. U razgovoru za Radio Slobodna Evropa to objašnjava time što je riječ o slučaju koji zahvata manji prostor i broj ljudi, ukoliko se poredi sa drugim slučajevima koji su istraženi u Hagu u prošlosti.

Suđenje je naišlo na brojne primedbe na Kosovu s obrazloženjem da je proces jednostran, jer ne uključuje zločine koje su počinili Srbi na teritoriji Kosova. Vukušić smatra da proces ne treba prejudicirati, jer kaže da je i u drugim suđenjima do sada bilo kritika na račun izbora slučajevi koji su istraženi, te poziva građane Kosova da prate suđenje, "pa da onda sude".

Balkan na RSE

Pobjeda Jakova Milatovića na predsjedničkim izborima je očekivana, ali Crna Gora ulazi u fazu neizvjesnosti, ocijenio je za Radio Slobodna Evropa Vesko Garčević, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bostonu.

Postati predsjednik države nepune tri godine nakon ulaska u politiku - to je uspio Milatović u Crnoj Gori. U video prilogu pogledajte kako je kandidat vanparlamentarne stranke uspio da pobijedi dosadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića, koji je 33 godine proveo na vodećim državnim funkcijama?

Nakon sastanka s premijerima Sjeverne Makedonije i Albanije u Veroni 2. aprila, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da uskoro očekuje ukidanje radnih dozvola u okviru Otvorenog Balkana i da je to "osnova ekonomske saradnje" zemalja koji su uključeni u tu inicijativu.

Iako Bosna i Hercegovina nije dio priče o Otvorenom Balkanu, u Banjaluci će 5. aprila biti održana konferencija koja će se baviti upravo ovom temom. Ova inicijativa, koju su pokrenuli lideri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije još 2019. godine, nema podršku u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ipak, u jednom njenom dijelu, Republici Srpskoj (RS), smatraju kako se BiH treba pridružiti, što je jedan od razloga zbog čega se organizuje konferencija "Know How for Open Balkan". Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić ocjenjuje za RSE da je bilo kakvo približavanje BiH Otvorenom Balkanu – dodvoravanje Milorada Dodika Aleksandru Vučiću.

Predsjednik RS Milorad Dodik je početkom marta izjavio da će Zakon o "stranim agentima" biti po uzoru na američki model. Međutim, RSE je detektovao sličnosti između Nacrta zakona o "stranim agentima" koji je usvojila Vlada RS-e i verzije ruskog zakona iz 2012. godine. Ruske i međunarodne grupe za ljudska prava, kao i vlada SAD i Evropska unija optužile su rusku vladu da koristi zakon o "stranim agentima" kako bi suzbili neslaganja i političke protivnike. Još nema informacija kada će se Nacrt zakona u RS naći pred poslanicima Skupštine Republike Srpske.

U videu pogledajte kako je Milorad Dodik došao na vlast kao miljenik Zapada, dok danas tvrdi da je bolje da SAD nisu uložile ništa u Bosnu i Hercegovinu.

Hapšenjem Srba na Kosovu Vlada Kosova želi da destabilizuje situaciju i da izbjegne obaveze koje je preuzela dogovorom u Ohridu, izjavio je 2. aprila ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, dan nakon što je policija Kosova uhapsila pripadnika srpske zajednice u Sjevernoj Mitrovici u okviru akcije za borbu protiv organizovanog kriminala i sprječavanja izvršenja krivičnih djela. U tom gradu je, prema saopštenju kosovske policije, u ranim jutarnjim satima 2. aprila na policijske službenike bačena eksplozivna naprava. Dan ranije zapaljena su tri automobila u Leposaviću, opšitni sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, na što su reagovali ambasadori SAD i Njemačke.

Tema Mosta RSE bila je zašto jača antievropsko raspoloženje u Srbiji. Sagovornici Omera Karabega bili su Biljana Stojković, profesorica Biološkog fakulteta u Beogradu, i Dušan Teodorović, član Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Rat u Ukrajini

Ukrajinski zvaničnici izvijestili su 2. aprila da je oko 20 civila poginulo i ranjeno dok Rusija nastavlja sa granatiranjem područja naseljenih civilima na istoku i jugu zemlje. Najmanje tri civila su ubijena, a osam ranjeno u ruskom granatiranju Kostantinovke, grada u oblasti Donjeck u Ukrajini, saopštili su lokalni zvaničnici. Šef regionalne vojne administracije u Donjecku Pavlo Kirilenko je takođe izvijestio da je najmanje deset civila ranjeno u ruskim napadima u regionu, a stradanja civila zabilježena su i u oblasti Herson.

Otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine, skoro 2.000 ranjenih je evakuisano iz zemlje specijalnim avionima Norveške i prebačeno u bolnice širom Evrope. Opširnije u foto priči Leteća bolnica, spas za ranjene Ukrajince.

Deset rundi sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji otkako je počela invaziju na Ukrajinu najteža su kazna Unije protiv neke strane zemlje. Međutim, mnogo trgovine i dalje se odvija između 27 zemalja bloka i Rusije - što je rezultat uspješnog lobiranja, nespremnosti EU da podnese teži ekonomski udar i zabrinutosti zbog talasanja globalnog lanca snabdijevanja.

Sud u Moskvi je 30. marta odobrio dvomjesečni pritvor novinaru američkog lista The Wall Street Journal Evanu Gerškoviču zbog sumnje da je počinio špijunažu, što list odbacuje. Gerškovič nije službeno optužen, ali njegovo hapšenje je bez presedana za stranog novinara u postsovjetskoj Rusiji i vrlo je provokativan potez koji asocira na period Hladnog rata i koji bi mogao uticati na dodatnu eskalaciju napetosti između Rusije i Zapada.

Svijet

Egipat i Sirija rade na obnavljanju diplomatskih odnosa dok sve više arapskih država popravlja veze s globalno izolovanim režimom sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, u vrijeme kada širom Bliskog istoka dolazi do geopolitičkih pomjeranja, pišu svjetski mediji.

Šta ima?

U podcastu Šta ima? koji prati dešavanja u Bosni i Hercegovini, danas poslušajte šta će biti sa formiranjem Vlade Federacije BiH; kako su se u jednom danu desila dva protesta u Federaciji; komentar političkog analitičara Adnana Huskića.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG