Dostupni linkovi

Nova paljenja automobila na severu Kosova


Automobil koji je na severu Kosova zapaljen dan ranije, 31. mart 2023.

Policija Kosova je saopštila da su 1. aprila u ranim jutarnjim časovima zapaljena tri automobila u Leposaviću, opšitni sa srpskom većinom na severu Kosova. Dva su bila sa RKS (Republika Kosovo) oznakama, dok je jedno bilo registrovano na BG (Beograd).

Kako se navodi u saopštenju, sva tri automobila su u vlasništvu kosovskih Srba.

„Zapaljen je automobil RKS registarskih oznaka, a u požaru je izgoreo i drugi automobil beogradskih registarskih oznaka, koji se nalazio u blizini automobila sa RKS oznakama“, navodi se u saopštenju Policije.

Drugi slučaj paljenja se takođe dogodio u Leposaviću, u blizini sportskog centra.

Ovo je treći dan za redom kako nepoznati počinioci pale automobile u opštinama sa kosovskim oznakama na severu Kosova.

U Severnoj Mitrovici i Zvečanu su 31. marta zapaljena tri automobila sa RKS tablicama u vlasništvu Srba a 30. marta su zapaljena dva vozila u Zubinom Potoku.

Do ovih paljenja dolazi nakon preregistracije sa KM (Kosovska Mitrovica) tablica na RKS. KM registarske oznake izdaju organi Srbije a Kosovo smatra nelegalnim, pa je prošle godine započet proces preregistracije u kosovskom sistemu.

Međutim, zbog tog pitanja je došlo do tenzija na terenu.

Najpre su 31. jula zbog tog pitanja podignute barikade, a potom su u novembru Srbi napustili kosovske institucije na severu jer je suspendovan direktor Policije za region sever Nenad Đurić, koji je odbio da sprovodi odluku Vlade Kosova o preregistraciji na RKS tablice.

U međuvremenu su Kosovo i Srbija, na insistiranje međunarodne zajednice, krajem novembra prošle godine postigli dogovor oko registarskih tablica u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Kosovo je prihvatilo da obustavi proces preregistracije dok se Srbija složila da ne izdaje nove tablice za gradove na Kosovu.

Procenjuje se da na severu Kosova ima oko 10.000 automobila registrovanih na KM tablice.

XS
SM
MD
LG