Dostupni linkovi

Optužba za špijunažu protiv američkog novinara podgrijava napetosti Moskve i Zapada


Evan Gerškovič, novinar Wall Street Journala izlazi iz zgrade suda u Moskvi 30. marta.
Evan Gerškovič, novinar Wall Street Journala izlazi iz zgrade suda u Moskvi 30. marta.

Piše: Robert Coalson

Sud u Moskvi je 30. marta odredio dvomjesečni pritvor novinaru američkog lista Volstrit džurnal (The Wall Street Journal) Evanu Gerškoviču (Gershkovich) zbog sumnje za špijunažu. Federalna služba bezbjednosti (FSB) tvrdi je da je novinar tražio informacije o ruskom vojno-industrijskom kompleksu po nalogu američke vlade - optužbe koje su WSJ i Sjedinjene Države odlučno odbacili.

Pod predsjednikom Vladimirom Putinom, nekoliko zapadnih novinara je protjerano ili im nisu obnovljene akreditacije, ali nijedan od njih se nije suočio s krivičnim gonjenjem. Gerškovič nije službeno optužen, ali njegovo hapšenje je bez presedana za stranog novinara u postsovjetskoj Rusiji i vrlo je provokativan potez koji asocira na period Hladnog rata, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Bez izvinjenja

Odnosi Rusije i Zapada su već godinama u silaznoj putanji a posebno su zategnuti od velike invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022. Pritvaranje američkog novinara pod optužbom za špijunažu otvorilo je novi teren.

To je prvi takav slučaj u postsovjetskoj istoriji Rusije, što je dovelo do poređenja sa hapšenjem novinara Nikolasa Danilofa (Nicholas Daniloff) iz američkog News & World Reporta 1986. godine.

Danilof je pušten nakon 15 dana intenzivnih pregovora i razmijenjen je za Rusa uhapšenog u Sjedinjenim Državama pod optužbom za špijunažu.

Reporter lista The Wall Street Journal Evan Gerškovič
Reporter lista The Wall Street Journal Evan Gerškovič

“Naravno, sve je to izmislio KGB, a ja sam od prvog ispitivanja znao da je to mjera odmazde nakon hapšenja sovjetskog špijuna u Njujorku, (Genadija) Zaharova”, rekao je Danilof za Ruski servis RSE 2008.

Danilof je 1992. godine imao priliku da pita bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova o njegovom hapšenju.

"Gorbačov je odgovorio da je to bilo u skladu s pravilima Hladnog rata, mjera odmazde kao reakcija na hapšenje Zaharova u Njujorku", rekao je Danilof. "Samo je rekao da je to normalna stvar (u vrijeme) Hladnog rata. Nije se izvinio."

U avgustu 2021. dopisnica BBC-ja iz Moskve Sara Rejnsford (Sarah Rainsford) protjerana je iz Rusije kao odgovor Moskve na britanska ograničenja za ruske državne medije RT i Sputnjik.

"Protjerivanje Sare Rejnsford je naš simetričan odgovor", komentarisao je državni televizijski kanal Rosija-24 nazivajući to "značajnom deportacijom".

'Nastavak ovih aktivnosti'?

Iako američki novinari nisu bili meta krivičnih prijava pod Putinom, drugi Amerikanci su procesuirani i zatvarani. Zapadne vlade i drugi optužili su Putinovu vladu za uzimanje "talaca" kako bi osigurala oslobađanje Rusa koji su privedeni u inostranstvu.

Britanski analitičar za Rusiju Mark Galeoti (Galeotti) napisao je na Twitteru da je hapšenje Gerškoviča "šokantan primjer načina na koji Kremlj ovih dana ne osjeća čak ni potrebu da ima najosnovniji izgovor za uzimanja talaca kao alata diplomatije".

"Potpuno je moguće da je priveden radi razmjene", rekao je ruski advokat za ljudska prava Jevgenij Smirnov, napominjući da se takve razmjene obično odvijaju tek nakon suđenja i osude u Rusiji i na osnovu predsjedničkog pomilovanja.

"Oni donesu političku odluku, a zatim na osnovu nje sređuju pravne procedure", rekao je.

Pol Vilan, bivši američki marinac, stoji iza rešetaka uoči saslušanja u sudnici u Moskvi u avgustu 2019.
Pol Vilan, bivši američki marinac, stoji iza rešetaka uoči saslušanja u sudnici u Moskvi u avgustu 2019.

Nedavno je američka košarkaška zvijezda Britni Griner (Brittney Griner) razmijenjena u decembru za osuđenog ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta.

Ubrzo nakon te razmjene, Putin je rekao da su dodatne razmjene "moguće".

"Ne odbacujemo nastavak takvih aktivnosti u budućnosti", rekao je.

Među ostalim Amerikancima koji se trenutno nalaze u ruskim zatvorima su Pol Vilan (Paul Whelan), koji je uhapšen pod optužbom za špijunažu 2018. i osuđen u junu 2020. na 16 godina zatvora. Američka vlada odbacila je optužbe i Vilanovo suđenje nazvala ismijavanjem pravde. Američki državljanin Mark Fogel (Marc), školski učitelj, služi 14-godišnju kaznu zbog droge nakon što je pokušao ući u Rusiju sa 17 grama marihuane za koju kaže da mu je prepisana za liječenje hroničnih bolova od povrede leđa.

'Možda si ti sljedeći'

Istovremeno, pritvaranje Gerškoviča šalje signal zapadnim novinarima koji izvještavaju o ratu Rusije i Moskve protiv Ukrajine.

"Ruski novinari dobili su poruku da nisu sigurni još 2021.", rekao je za Ruski servis RSE-a ruski advokat Ivan Pavlov, stručnjak za slučajeve državnih tajni koji sada živi u Pragu. "Neki strani novinari nastavili su da rade u Rusiji, a sada je im je poslat ovaj signal. Prećutno pravilo da ne dirate akreditovane strane novinare više ne važi."

Putinova vlada se "obično obraća društvu u obliku krivičnih slučajeva", koristeći ih da "kaže šta možete da uradite, a šta ne možete", rekao je advokat Smirnov. "Potpuno je moguće da ovaj krivični slučaj šalje signal stranim novinarima: vi biste mogli biti sljedeći – ne pišite o ratu ako ste u Rusiji."

"Ne bi me iznenadilo da je (Gerškovičevo hapšenje) planirana kampanja iza koje nema ničega", zaključio je.

'Veo tajnosti'

Gerškovičevom advokat Danilu Bermanu nije dozvoljeno da prisustvuje kratkom saslušanju u Moskvi na kojem mu je sud potvrdio pritvor.

"Saslušanje je obavljeno vrlo brzo", rekao je Berman za RSE. "Ne znam je li trajalo tri minute ili 15. Ali nakon toga, koliko ja znam, Evan je odveden."

Danil Berman, Gerškovičev advokat, razgovara s novinarima u blizini suda u Moskvi 30. marta.
Danil Berman, Gerškovičev advokat, razgovara s novinarima u blizini suda u Moskvi 30. marta.

Smirnov je rekao da je brzopleto, zatvoreno saslušanje znak da vlada namjerava zadržati strogu kontrolu nad narativom slučaja.

"Učiniće sve što je moguće da nezavisni advokati, koji bi mogli skinuti veo tajne i barem nam kazati za šta je optužen, ne razgovaraju s njim", rekao je Smirnov. "Neće pustiti novinare u sudnicu kako ne bi mogli išta da čuju."

Također je rekao da bi, ako Gerškovič bude optužen i ako mu se bude sudilo, moglo proći i do dvije godine prije donošenja presude.

"Sve to vrijeme novinar će biti držan u potpunoj izolaciji, bez telefonskih poziva ili posjeta", rekao je Smirnov. "Advokati će morati provesti nekoliko mjeseci pokušavajući doći do njega. Čak će i njegov kontakt s istražiteljima biti strogo ograničen."

"Svi najaktivniji događaji (u ovom slučaju) su se ili već dogodili ili će se završiti u naredna dva ili tri dana", zaključio je.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG