Dostupni linkovi

Vučić najavio ukidanje radnih dozvola u okviru 'Otvorenog Balkana'


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 2. aprila u Veroni u Italiji da uskoro očekuje ukidanje radnih dozvola u okviru Otvorenog Balkana i da je to "osnova ekonomske saradnje" zemalja koji su uključeni u tu inicijativu.

"Uskoro očekujem završetak procesa osiguranja radnih dozvola i to bi bilo, usuđujem se da kažem, osnova ekonomske saradnje između svih nas", rekao je Vučić.

On je to izjavio nakon što se u okviru te inicijative sastao s premijerima Severne Makedonije i Albanije, Dimitrom Kovačevskim i Edijem Ramom, na zajedničkoj konferenciji za medije.

Na Međunarodnom sajmu vina VINITALY 2023 u Veroni je zajednički štand na kom vina izlažu proizvođači iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li bi pitanje Kosova moglo biti prepreka između Srbije i Albanije u Otvorenom Balkanu, vučić je rekao da "veruje u buduće prijateljstvo Srba i Albanaca".

"Edi i ja pričamo o saradnji, možda nekada imamo oprečne izjave, ekonomija je osnova odnosa naše dve zemlje. Bitno je da se građani tih zemalja osećaju sigurno. Lako je dobiti političke poene vređajući nekoga", rekao je Vučić.

Na Instagram nalogu, uz fotografiju sa Ramom i Kovačevskim, Vučić je naveo:

"Srbija, Albanija i Severna Makedonija su dokazale da zajedno možemo i više i bolje."

Rama: 'Dijalog mora da zbližava ljude'

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da Srbija i Albanija imaju pitanja po kojima se ne slažu, ali da je to "razlog da razgovaraju više" i istakao da "dijalog mora da zbližava ljude".

"Ponekad zaista imamo velika neslaganja i postoji velika razlika pogotovo kada je reč o Kosovu i Metohiji kako ga vi zovete ili Kosovu, kako ga mi zovemo, ali da li je to razlog da ne pričamo ili da pričamo više, ja mislim da je razlog da pričamo više", rekao je Rama na pitanje novinarke da li bi pitanje Kosova moglo biti prepreka između Srbije i Albanije u Otvorenom Balkanu.

Albanija i Severna Makedonija su priznale nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine. Srbija ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu.

Dijalog o normalizaciji odnosa između dve države vodi se uz posredovanje Evropske unije (EU) od 2011. godine.

Kovačevski: 'Otvoreni Balkan daje rezultate'

Premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski izjavio je da je Otvoreni Balkan inicijativa koja "daje rezultate".

Premijer Severne Makedonije je naveo da povećanje izvoza i uvoza između zemalja "Otvorenog Balkana" dokazuje da barijere koje su nekad postojale zaustavljaju trgovinu.

"Granice nas sprečavaju da komuniciramo jedni sa drugima", rekao je Kovačevski.

On je govorio i o planovima za saradnju na filmskim projektima ili organizovanju sportskih igara u okviru inicijative.

Inicijativu "Otvoreni Balkan", koja se prvobitno zvala "Mini Šengen" pokrenuli su u novembru 2019. predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i tadašnji premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, sa ciljem međusobnog unapređenja slobode kretanja roba, usluga i ljudi.

Inicijativi se nisu pridružili Kosovo, BiH i Crna Gora.

XS
SM
MD
LG