Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Si u Moskvi, Kišida u Kijevu; Upozorenje panela UN o klimatskoj katastrofi


Japanski premijer Fumio Kišida posjećuje mjesto masovne grobnice, u gradu Buča u Ukrajini, 21. marta 2023.
Japanski premijer Fumio Kišida posjećuje mjesto masovne grobnice, u gradu Buča u Ukrajini, 21. marta 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

RSE intervju

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova, smatra da dogovor predsjednika Srbije i premijera Kosova predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

Obje strane sada trebaju primijeniti sve članove iz dogovora o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, podvlači Lajčak u zajedničkom intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) i Euronews Srbija. Lajčak također najavljuje ubrzo sastanak glavnih pregovarača Srbije i Kosova kako bi počeo rad na primjeni odredbi iz dogovora koji je postignut 18. marta u Sjevernoj Makedoniji.

Balkan na RSE

Poruke tipa "Srpska zemlja glavama se plaća" i "Sloboda ili smrt" su najčešće poruke na profilima koji se na društvenim mrežama deklarišu kao ravnogorske i četničke grupe u Bosni i Hercegovini. Tridesetak grupa i profila na Facebooku, Instagramu i drugim mrežama, koje je mjesec dana pratio Radio Slobodna Evropa, glorificiraju, uz ostalo, bosanskohercegovački entitet Republika Srpska, te zagovaraju njeno otcjepljenje od Bosne i Hercegovine.

Napad na novinare i aktiviste 18. marta u Banjaluci ne smije proći nekažnjeno, navode LGBT aktivisti, jer su doslovno ''isporučeni i servirani napadačima''. Melani Isović, koja je odmah nakon napada napustila rodni grad, kaže da se osjeća kao u egzilu.

U desetak dana u Zagrebu su se dogodila dva slučaja verbalnog i fizičkog nasilja nad indijskim radnicima. Jedan od napadača je u istražnom zatvoru, a dvojica iz drugog slučaja čekaju suđenje na slobodi. Aktivisti za ljudska prava upozoravaju kako je za ovakvo ponašanje izostala promptna osuda najviših političkih lidera.

Moskva i Beograd nastaviće sa pokušajima da utiču na prilike u Crnoj Gori i u narednom izbornom ciklusu, smatraju profesor na američkom Johns Hopkins Univerzitetu Danijel Server i Ivana Stradner, naučna saradnica u Fondaciji za odbranu demokratija u Vašingtonu. "Moskva i Beograd učiniće sve kako bi upotrijebili crnogorsku demokratiju protiv same Crne Gore”, kaže Server za Radio Slobodna Evropa.

Novi izbori su sljedeći korak za Nacionalni savjet Albanaca u Srbiji, čije formiranje su odložila politička razmimoilaženja. Time je ovaj savjet postao jedini od 32, koliko ih ima u Srbiji, čije formiranje će sačekati nove izbore da bi nastavio svoju funkciju predstavljanja interesa manjinske zajednice. Pročitajte zašto se ponavljaju izbori za albanski nacionalni savjet u Srbiji.

Pogledajte i video prilog Spomenik palim borcima u svetskim ratovima pod kineskim mašinama u Srbiji. Zaštićeni spomenik kulture u selu Negrišori kod Čačka uništen je sredinom marta tokom izgradnje autoputa Beograd-Južni Jadran. Nakon reakcije mještana na društvenim mrežama ministarstvo građevinarstva Srbije naložilo je kineskoj kompaniji da obnovi taj spomenik podignut 1980. godine.

U trgovinskim lancima u Crnoj Gori smanjene su cijene 25 proizvoda ograničavanjem trgovačke marže na pet posto. Vlada je tako počela kampanju "Stop inflaciji" i pokrenula pitanje da li se u državi s godišnjom inflacijom od 17 posto s tim moglo krenuti ranije.

Rat u Ukrajini

Japanski premijer Fumio Kišida sastao se 21. marta u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i istaknuo podršku Japana Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije. Zelenski je Kišidu nazvao "istinski moćnim braniteljem međunarodnog poretka i dugogodišnjim prijateljem Ukrajine".

Kišidin put poklapio se s posjetom kineskog predsjednika Si Đinpinga Rusiji. Nakon sastanka s kineskim liderom u Moskvi, predsjednik Rusije Vladimir Putin je izjavio kako bi kineski mirovni prijedlozi mogli poslužiti kao temelj za rješavanje sukoba u Ukrajini kada Kijev i njegovi zapadni saveznici budu spremni.

Posjete japanskog premijera Kijevu i kineskog predsjednika Moskvi u oštrom kontrastu pokazuju kako rat u Evropi utiče na najveće azijske privrede u čijim odnosima takođe postoje tenzije.

Ukrajina je naredila sveštenicima povezanim s Moskvom da do kraja marta napuste Kijevsko-pečersku lavru, najstarije pravoslavno svetište Istočnih Slavena osnovano 1051. godine u Kijevu. U fotogaleriji pobliže se upoznajte s pozadinom priče.

Prijatelj mobilisanog ruskog vojnika iz Sibira objavio je u javnosti priču o ruskoj ofanzivi u regionu Donjecka u istočnoj Ukrajini, opisujući kako loše obučeni i slabo opremljeni mobilisani ruski vojnici podnose ogromne žrtve pokušavajući da jurišaju na ojačane odbrambene položaje. "Bio je to prvi put da sam čuo njegov glas kako drhti: 'Čovječe, ne znam kako sam preživio. Ja sam jedini u svojoj grupi koji je još živ'", rekao je Ivan prepričavajući nedavni telefonski razgovor s prijateljem koji je na ratištu u istočnoj Ukrajini.

Tražimo odgovore

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, saznajte šta nalog za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda znači za Putina.

Svijet

Panel eksperata i naučnika pod okriljem Ujedinjenih nacija izdao je sumorno upozorenje da je svijet na pragu klimatske katastrofe pošto brzo izmiče cilj da se zagrijavanje planete ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijske nivoe. U novom izvještaju se ipak ukazuje da postoji šansa za promjenu kursa, ali samo ako zemlje širom svijeta, a posebno industrijski razvijene, odmah krenu zajednički da smanjuje emisije gasova s efektom staklene bašte i odustanu od mnogih projekata koje pokreću fosilna goriva, pišu svjetski mediji.

Šta ima?

Teme jutrošnjeg izdanja podcasta Šta ima? su posjeta ministra vanjskih poslova Mađarske u BiH, zaštita rijeka u BiH te prevencija bubrežnih bolesti, donorstvo i transplatacija. Podsjećamo vas i da su na današnji dan, prije 60 godina, Beatlesi objavili prvi album.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG