Dostupni linkovi

Japanski premijer u Ukrajini, obišao mjesta masakra


Susret Kishide i Zelenskog u Kijevu, 21. ožujka 2023. Ukrajinski predsjednik je japanskog premijera nazvao "istinskim moćnim braniteljem međunarodnog poretka i dugogodišnjim prijateljem Ukrajine".
Susret Kishide i Zelenskog u Kijevu, 21. ožujka 2023. Ukrajinski predsjednik je japanskog premijera nazvao "istinskim moćnim braniteljem međunarodnog poretka i dugogodišnjim prijateljem Ukrajine".

Japanski premijer Fumio Kishida (Kišida) sastao se u utorak u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i istaknuo potporu Japana Ukrajini u njezinoj borbi protiv ruske invazije.

Kishida je jedini čelnik Grupe sedam (G7) najbogatijih država svijeta koji je tek sada posjetio Ukrajinu, koja je doživjela potporu Japana nakon ruske invazije prije više od godinu dana.

Zelenski je Kishidu nazvao "istinski moćnim braniteljem međunarodnog poretka i dugogodišnjim prijateljem Ukrajine".

Kishida u posjetu Zidu sjećanja u Kijevu.
Kishida u posjetu Zidu sjećanja u Kijevu.

Kishida je ranije u utorak obišao Buču, čiji je gradonačelnik rekao da su prošle godine ruske snage ubile više od 400 civila, a grad je od tada postao sinonim za rusku brutalnost u ovom ratu.

Japanski premijer je položio vijenac ispred crkve prije nego što je održao trenutak šutnje i poklonio se.

"Svijet je ostao zatečen kada je prije godinu dana vidio ubijene nedužne civile u Buči. Zaista osjećam veliki bijes zbog zločina nakon posjeta ovom mjestu", rekao je Kishida.

Kishida u posjetu gradu Buča, 21. ožujka 2023.
Kishida u posjetu gradu Buča, 21. ožujka 2023.

"Želio bih izraziti sućut svim žrtvama i ranjenima u ime japanskih državljana. Japan će i dalje pomagati Ukrajini s najvećim naporima da ponovno uspostavi mir", poručio je.

Kishidin put poklapa se s državnim posjetom kineskog predsjednika Xija Jinpinga Rusiji.

Kao odgovor na Kishidin posjet, rusko Ministarstvo obrane je u utorak priopćilo da su dva njegova bombardera više od sedam sati letjela iznad Japanskog mora.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak na tiskovnoj konferenciji s Kishidom da će se pridružiti nadolazećem summitu G7 u Japanu putem videolinka nakon poziva japanskog premijera.

Japan bi trebao biti domaćin summita u Kishidinom rodnom gradu Hirošimi u svibnju.

Tokio neprestano izražava potporu Ukrajini i pridružio se nizu sankcija protiv Rusije.

Kishidin posjet Ukrajini držan je u tajnosti do posljednjeg trenutka iz sigurnosnih razloga. Rijetkost je da japanski čelnik nenajavljeno posjeti drugu zemlju.

Japanski javni servis NHK emitirao je snimku Kishidinog razgovora s dužnosnicima nakon dolaska u Kijev vlakom, kojim je došao iz poljskog pograničnog grada Przemysla.

Kishida je rekao da bi summit G7 trebao pokazati snažnu volju da se podupre međunarodni poredak i vladavina prava kao odgovor na rat u Ukrajini.

Japan, ključni saveznik Sjedinjenih Država, vodi teritorijalni spor s Moskvom koji datira još od kraja Drugog svjetskog rata.

Ruska invazija produbila je i zabrinutost u Tokiju o tome što bi se dogodilo s Japanom ako Kina napadne Tajvan.

Japan je u prosincu najavio povijesnu promjenu u sigurnosnoj politici, s planovima masovne mobilizacije i udvostručenja vojnog proračuna zbog sve većih ambicija Kine i Sjeverne Koreje u regiji.

Revidirana sigurnosna strategija odmak je od pacifističke sigurnosne doktrine nakon Drugog svjetskog rata koju je Japanu nametnuo SAD.

Obrambeni proračun će u idućih pet godina narasti gotovo dvostruko, na dva posto BDP-a, što će ga učiniti trećim najvećim na svijetu, nakon SAD-a i Kine.

Fumio Kishida će se također sastati sa poljskim kolegom prije povratka u Japan u četvrtak, priopćilo je ministarstvo.

Prije odlaska u Poljsku na putu za Ukrajinu, Kishida je posjetio Indiju, gdje se susreo s premijerom Narendrom Modijem.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG