Dostupni linkovi

Pravoslavnoj crkvi koju Kijev optužuje za veze s Moskvom 'prijeti' deložacija


Izaslanstvo ogranka Ukrajinske pravoslavne crkve lojalno Moskvi, predvođeno mitropolitom Onufrijem, čeka na susret s ukrajinskim predsjednikom kako bi razgovarali o problemu samostana Kijevsko-pečerske lavre, Kijev, 20. ožujka 2023.
Izaslanstvo ogranka Ukrajinske pravoslavne crkve lojalno Moskvi, predvođeno mitropolitom Onufrijem, čeka na susret s ukrajinskim predsjednikom kako bi razgovarali o problemu samostana Kijevsko-pečerske lavre, Kijev, 20. ožujka 2023.

Osam episkopa koji su krenuli kod ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kako bi pokušali zaustaviti deložaciju iz samostana Kijevsko-pečerske lavre, vraćeni su s kontrolnog punkta.

Oni su stigli samo do kontrolnog punkta odakle su vraćeni jer je odbijen njihov zahtjev za sastanak sa Zelenskim.

Analitičari smatraju da episkopi imaju vrlo male šanse da spriječe deložaciju iz samostana 29. ožujka.

Ukrajinsko Ministarstvo kulture saopćilo je početkom ovog mjeseca da je Ukrajinska pravoslavna crkva dobila naređenje da do 29. ožujka napusti samostan Kijevsko-pečerska lavra.

Riječ je o najstarijem pravoslavnom svetištu Istočnih Slavena osnovanom 1051. godine u Kijevu.

Ukrajinska vlada tvrdi da su redovnici prekršili sporazum o stanovanju i da moraju napustiti samostan.

Ukrajinska pravoslavna crkva je, također, optužena da održava veze s Ruskom pravoslavnom crkvom.

Kijev je prošle godine pokrenuo 50 krivičnih slučajeva protiv svećenstva Ukrajinske pravoslavne crkve prema optužbama koje obuhvaćaju izdaju i suradnju s Moskvom.

Pojedini svećenici razmijenjeni su s ukrajinskim ratnim zarobljenicima.

"Ne planiramo otići i to nećemo učiniti", rekao je mitropolit Pavle koji je na čelu samostana.

Ukrajinski ministar kulture Aleksandar Tkačenko izjavio je da kršenja sporazuma o stanovanju obuhvaćaju gradnju novih objekata u kompleksu samostana i da država ima pravo ponovno preuzeti kontrolu nad tom lokacijom.

Prema njegovim riječima, Kijev želi cjelokupnu lokaciju i kulturna blaga koja se nalaze u samostanu da budu u rukama države a ne crkve, koju opisuje kao "moskovski ogranak".

Glasnogovornik Ukrajinske pravoslavne crkve mitropolit Klement izjavio je da vlasti nisu crkvi pokazali nikakve dokumente kojim dokazuju kršenja sporazuma u samostanu ili opravdanje za deložaciju te da svi objekti imaju urednu građevinsku dozvolu.

Pravoslavni kršćani čine većinu od 43 milijuna stanovnika Ukrajine.

Upravu nad svetištem u Kijevu, koje čine muzeji, samostan, crkve i više povijesnih spomenika, do sada su dijelili Ukrajinska pravoslavna crkva i državni muzej Kijevsko-pečerske lavre.

XS
SM
MD
LG