Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Uznemirenost građana na sjeveru Kosova; Kolumbija u pregovorima s pobunjenicima; Ukrajinska djeca u izbjeglištvu


Pogled na most koji povezuje opštine Sjevernu Mitrovicu, sa većinskim srpskim stanovništvom i Južnu Mitrovicu, sa većinskim albanskim stanovništvom, novembar 2022.
Pogled na most koji povezuje opštine Sjevernu Mitrovicu, sa većinskim srpskim stanovništvom i Južnu Mitrovicu, sa većinskim albanskim stanovništvom, novembar 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Glavni pregovarači Srbije i Kosova u srijedu kod Lajčaka -- Glavni pregovarači Srbije i Kosova boravit će u srijedu, 23. novembra, u Briselu gdje će se sresti sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih evropskih izvora. Prema saznanjima RSE-a Petar Petković iz Beograda i Besnik Bislimi iz Prištine su potvrdili učešće na sastanku sa Lajčakom.
  • EU usaglasila tekst, ukidanje viza Kosovu najkasnije 1. januara 2024. -- Države članice Evropske unije složile su se o konačnom tekstu za viznu librealizaciju Kosova, prema kojem ukidanje viznog režima stupa na snagu u trenutku kada evropski sistem ETIAS bude potpuno funkcionalan ili najdalje 1. januara 2024. godine.
  • EU predložila gornju cijenu gasa od 275 eura po megavat satu – Evropska komisija se nada da će ta gornja granica pomoći državama članicama da smanje cijene energije za domove i kompanije koje su ove godine dostigle rekordnu visinu nakon ruske invazije na Ukrajinu. O prijedlozima će 24. novembra raspravljati ministri energetike iz 27 zemalja članica Unije.
  • Iran uhapsio 40 stranih državljana zbog uloge u protestima -- Iran, koji je okrivio "strane sile" za proteste izazvane smrću žene u policijskom pritvoru, objavio je u utorak, 22. novembra, da je 40 stranih državljana uhapšeno zbog uloge u nemirima. Nacionalnost uhapšenih nije saopštena.

RSE Intervju

Nije politički pametno za EU da premijera Kosova Albin Kurtija okrivi za neuspjeh pregovora u Briselu 21. novembra, izjavio je Toby Vogel, saradnik nevladinog Vijeća za politiku demokratizacije iz Brisela. U intervjuu za RSE, Vogel je 22. novembra analizirao ulogu Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u pregovorima Srbije i Kosova.

Prema njegovim riječima, EU treba da se "zapita" zašto su poslije više od deset godina pregovori u Briselu dospjeli u "ćorsokak", a sporazum o registarskim tablicama 21. novembra nije postignut. Situaciju na sjeveru Kosova, gdje su predstavnici Srba napustili kosovske institucije, Vogel vidi kao odgovornost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Balkan na RSE

Nakon odluke Kosova da na dva dana odloži kazne za vozila koja nisu preregistrovana, situacija na graničnom prelazu Jarinje je nepromijenjena i vozila prolaze uz uobičajeno lijepljenje stikera preko simbola.

Ipak, mještani iz Sjeverne Mitrovice, opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, kažu da je iza njih neprospavana noć i da strepe da neuspjeli razgovori Beograda i Prištine mogu da donesu sukobe. U većinski albanskoj Južnoj Mitrovici dio stanovnika smatra da je neophodna veća koordinacija s međunarodnom zajednicom.

Nakon posljednjeg neuspješnog pokušaja Brisela da se postigne dogovor između Srbije i Kosova, došlo je vrijeme da se postavi pitanje - može li Evropska unija zaista da postigne normalizaciju odnosa dvije strane i da li su visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell i njegov izaslanik za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak ljudi koji to mogu da završe, piše u Briselskom blogu Rikard Jozwiak.

Nova istraživanja u Sjevernoj Makedoniji pokazuju da je povjerenje u pravosuđe i dalje nisko. Samo osam posto građana vjeruje pravosudnim organima. Pročitajte kakvu ulogu imaju strane vlade u razvoju kvalitete pravosuđa u ovoj zemlji.

Bosna i Hercegovina bi nakon 20 godina od ukidanja, klevetu mogla vratiti u krivične zakone. Prijedlog za donošenje zakona u entitetu Republika Srpska (RS) najavio je Milorad Dodik, predsjednik RS i lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Sadašnji zakon, iz 2001., predviđa parnični postupak i naknadu štete, dok bi uvođenje klevete u Krivični zakonik značilo mogućnost zatvorske kazne. Time bi se, smatraju novinari, ugrozio rad medija i podigao nivo autocenzure u ovom bh. entitetu.

Mladić Dženan Memić je 8. februara 2016., na Ilidži kod Sarajeva, zadobio teške povrede od kojih je sedmicu poslije preminuo u bolnici. Šest i po godina kasnije, okolnosti smrti mladića nisu razjašnjene, dok porodica Memić tvrdi da je Dženan ubijen i da su "ubistvo zataškali visokopozicionirani pojedinci." Slučaj je završio na Sudu BiH, a izricanje presude po optužbama za, pored ostalog, sprječavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza, zakazano je za 24. novembar. Pročitajte šta je javnosti poznato o slučaju Memić.

U posljednjih 15 dana u Crnoj Gori prijavljena su četiri slučaja nasilja u kojima su akteri učenici osnovnih i srednjih škola. Pravni epilog za sada su krivične prijave za dva maloljetnika. Dok roditelji ističu da sa zabrinutošću šalju djecu u škole, nastavnici sa višedecenijskim iskustvom i školski psiholozi smatraju da je porast verbalne i fizičke agresije među učenicama direktna posljedica stanja u društvu.

Nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava u Srbiji pozvale su vlasti u Beogradu da na glasanju u Ujedinjenim nacijama 24. novembra podrže rezoluciju kojom se osuđuje kršenje ljudskih prava u Iranu. Kada se u Njujorku 16. novembra glasalo za tekst rezolucije, predstavnik Srbije nije učestvovao u glasanju. Od država Zapadnog Balkana tekst rezolucije podržale su Albanija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija, dok je Bosna i Hercegovina bila suzdržana.

Rat u Ukrajini

Nekoliko mjeseci po dolaska u Češku nakon početka ruske invazije na njihovu domovinu, djeca iz Ukrajine pokušavaju da izvuku najbolje od onog što im se pruža u Pragu. Mali rekreativni centar pomaže im u borbi protiv trauma, puštajući ih jednostavno da se igraju. Osim školovanja i savjetovanja, ukrajinske izbjeglice u Češkoj kažu da je više vremena za igru učinilo čuda za njihovu djecu.

Djeca su možda najteže pogođena ruskom invazijom u kojoj su mnogi izgubili roditelje ili su i sami postali žrtve. Od početka neprijateljstava 24. februara, 408 djece je ubijeno, a 750 ranjeno, pokazuju najnoviji podaci koje je za RSE dostavio Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR).

Svijet

Kolumbijska vlada i najveća pobunjenička gerilska grupa u toj zemlji obnovili su mirovne pregovore u nastojanju prvog ljevičarskog predsjednika i bivšeg gerilca Gustava Petra da se okončaju sukobi koji su za više od pola vijeka odnijeli stotine hiljada života. Pregovore bi, kao i ranije mirovne pokušaje, mogla da zakomplikuje nesloga među pripadnicima posljednje značajne naoružane grupe iz višedecenijskog sukoba državnih snaga, ljevičarskih pobunjenika i desničarskih paravojnih formacija, pišu svjetski mediji.

Za kraj pogledajte foto galeriju iz Podgorice gdje se sinoć okupilo hiljade građana na proslavi bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u ženskom rukometu. To je, poslije 10 godina, prva medalja za crnogorske rukometašice na velikim takmičenjima.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG