Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Rusko napuštanje Međunarodne svemirske stanice; Upozorenja bivšeg borca 'Islamske države'


Muškarac hoda među ruševinama stambenih zgrada uništenih ruskim raketnim udarom u naselju Zatoka u ukrajinskoj oblasti Odesa 26. jula.
Muškarac hoda među ruševinama stambenih zgrada uništenih ruskim raketnim udarom u naselju Zatoka u ukrajinskoj oblasti Odesa 26. jula.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Ukrajinci gađali strateški most regije Herson -- Ukrajinski vojni zvaničnici potvrdili su da su izvršili novi napad na strateški most koji se koristi za pojačanje i opskrbu ruskih snaga na jugu Ukrajine, tvrdeći da napreduju i na drugim poljima, te obećavši veliku protuofanzivu u cilju ponovnog zauzimanja regije Herson, koju su okupirale ruske snage. U međuvremenu, ukrajinska mornarica potvrdila je 27. jula da su započeli radovi u tri ukrajinske crnomorske luke s ciljem pripreme za nastavak izvoza žitarica.
  • Visoki predstavnik nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH bez političkih pitanja -- Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo je u srijedu, 27. jula, izmjene Izbornog zakona BiH. "Izbori nisu moneta za potkusurivanje stranaka, to je pravo svakog birača, tako da mi je zadovoljstvo da mogu izbore vratiti biračima", saopštio je Schmidt.
  • Skupština Srbije biće konstituisana 1. avgusta -- Konstitutivna sjednica Skupštine Srbije zakazana je za ponedeljak, 1. avgust, saopšteno je iz republičkog parlamenta. Parlamentarni izbori u Srbiji održani su 3. aprila.

Balkan na RSE

Rezolucija osude ruske agresije u Skupštini Crne Gore -- Sve političke partije u Skupštini Crne Gore, osim proruskog Demokratskog fronta, najavile su na sjednici 27. jula da će podržati Rezoluciju povodom vojne agresije Rusije na Ukrajinu. Time će crnogorski parlament osuditi invaziju u kojoj su, kako se navodi, na meti civilno ukrajinsko stanovništvo, materijalna dobra, teritorijalni integritet i suverenitet.

Da li se Kurtijevi odnosi sa SAD mijenjaju? -- Kosovski premijer Albin Kurti napravio je zaokret u svom diskursu, ali i u pristupu odnosima Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama, ocjenjuju predstavnici opozicionih partija na Kosovu i poznavaoci političkih prilika u zemlji. Kurti se zajedno sa kosovskom j Vjosom Osmani u utorak 26. jula u Vašingtonu sastao sa državnim sekretarom SAD Antonyjem Blinkenom.

Pet godina zatvora za cenzuru novinara u Sjevernoj Makedoniji ako zakon prođe -- U novim izmjenama Krivičnog zakonika u Sjevernoj Makedoniji predlaže se da cenzura novinara postane krivično djelo koja se kažnjava zatvorom. Kako precizna definicija cenzure ne postoji, novinari su zabrinuti zbog mogućih zloupotreba, dok je za pravnike to dobro samo da ne bude prepušteno slobodnom tumačenju sudija koji nemaju sudsku praksu o cenzuri.

Mladi iz cijelog svijeta volontiraju u Srebrenici -- Jasin Najrof, šesnaestogodišnjak iz Palestine trenutno boravi u BiH gdje volontira i pomaže majkama žrtava srebreničkog genocida u obavljanju dnevnih poslova. Učestvuje i u radovima na završetku doma za stare osobe i ambulante u Potočarima kod Srebrenice, u blizini Memorijalnog centra. Mladi Palestinac u Srebrenici boravi sa još oko 70 volontera u međunarodnom omladinskom radnom kampu, projektu Međunarodnog foruma solidardnosti "Emmaus".

U video prilogu pogledajte kako se migranti u Subotici, koji pokušavaju da pređu srpsko-mađarsku granicu u potrazi za boljim životom u Evropskoj uniji, suočavaju sa intenzivnijim akcijama i kontrolom policije, ali i najavom Mađarske da će ojačati svoju granicu.

RSE Intervju

Joseph Marko: Etnifikacija institucija je osnovni problem BiH -- Izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt su važne i neophodne za transparentnije izbore, ocjenjuje bivši međunarodni sudac Ustavnog suda BiH i profesor ustavnog prava u Grazu Joseph Marko.

Rat u Ukrajini

Voz postao dom za Ukrajince kojima su ratom uništene kuće -- Njihove domove su uništile ruske rakete i sada žive u vozu na šinama u Irpinu, u blizini Kijeva. Jedna djevojčica se tješi plišanim vanzemaljcem kojeg su uspjeli spasiti iz porodičnog stana prije nego što je izgorio. Drugi stanar kaže: "Teško mi je da pričam o tome. Izluđuje me."

Svijet

Mutna budućnost Međunarodne svemirske stanice zbog najave povlačenja Rusije -- Najavljeno povlačenje Roskosmosa sa Međunarodne svemirske stanice moglo bi biti problematično zbog koncepta međusobne zavisnosti partnera u upravljanju orbitalnog postrojenja koje se godinama smatralo simbolom posthladnoratovskog partnerstva dvije super sile, Rusije i SAD, pišu svjetski mediji.

Bivši borac 'Islamske države' upozorava na regrutacije džihadista -- Čovjek koji se pojavio u ozloglašenom videu sa 150 Kazahstanaca koji su se 2013. pridružili "Islamskoj državi" u Siriji zajedno sa svojim porodicama, sada je u zatvoru. Bivši militant kaže da je uprkos zatvorskoj kazni sretan što je živ i ima priliku da počne novi život kada kada izađe na slobodu.

Post Scriptum

‘Zapušene’ turbine ruskog gasa za EU -- EU ne može bez ruskog gasa, ali nastoji da smanji njegovu upotrebu. Istovremeno, Rusija, koja izvozi 75 odsto gasa na stari kontinent, smanjuje isporuke da bi povećala profit zbog drastičnog rasta cijena i podstakla nezadovoljstvo i raskol unutar evropskog bloka. Uprkos sve većem jazu, Rusija i EU su "neprijatelji koji su još potrebni jedan drugom".

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG