Dostupni linkovi

Skupština Srbije biće konstituisana 1. avgusta  


Zgrada Narodne skupštine u Beogradu

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije zakazana je za ponedeljak, 1. avgust, saopšteno je 27. jula iz republičkog parlamenta.

Na dnevnom redu sednice parlamenta, koju je sazvao dosadašnji predsednik Ivica Dačić, biće potvrđivanje poslaničkih mandata, izbor predsednika i potpredsednika Skupštine.

Poslanici će odlučivati i o novom generalnom sekretaru skupštine, kao i članovima radnih tela, te stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Parlamentarni izbori u Srbiji održani su 3. aprila.

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je 11. jula rešenje o dodeli mandata poslanicima Skupštine Srbije. Od ukupno 250 poslanika u parlamentu najviše, odnosno 120, imaće koalicija okupljena oko vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Opoziciona koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije osvojila je 38 mandata, Socijalistička partija Srbije 31 mandat, a proevropska koalicija "Moramo" će imati 13 poslanika.

Desno orijentisana koalicija NADA će u Skupštini imati 15 poslanika, dok će desničarske stranke Dveri (Patriotksi blok) i Zavetnici imati po 10 poslanika.

Savez vojvođanskih Mađara imaće pet poslanika, Stranka pravde i pomirenja tri, koalicija Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po dva, dok će jedan mandat imati Koalicija Albanaca Doline.

Iako je SNS osvojila ubedljivo najviše glasova, neće imati dovoljno poslanika da sama formira većinu u Skupštini.

Posle konstituisanja parlamenta i verifikacije poslaničkih mandata, Narodna skupština ima rok od 90 dana za izbor Vlade.

XS
SM
MD
LG