Dostupni linkovi

Ukrajinci gađali strateški most regije Herson


Mještani promatraju most Antonivskij nakon što je navodno bio izložen vatrom tijekom ukrajinsko-ruskog sukoba u gradu Hersonu, koji je pod kontrolom Moskve, 27. srpnja 2022.
Mještani promatraju most Antonivskij nakon što je navodno bio izložen vatrom tijekom ukrajinsko-ruskog sukoba u gradu Hersonu, koji je pod kontrolom Moskve, 27. srpnja 2022.

Ukrajinski vojni dužnosnici potvrdili su da su izvršili novi napad na strateški most koji se koristi za pojačanje i opskrbu ruskih snaga na jugu Ukrajine, tvrdeći da napreduju i na drugim poljima, te obećavši veliku protuofenzivu u cilju ponovnog zauzimanja regije Herson, koju su okupirale ruske snage.

Separatisti, koje podupire Moskva, izvijestili su 27. srpnja da su uz pomoć ruskih plaćenika iz ozloglašene skupine Wagner, povezane s Kremljem, preuzeli kontrolu nad drugom po veličini ukrajinskom elektranom na ugljen u blizini grada Svitlodarska.

Teško granatiranje nastavljeno je duž cijele linije fronta na istoku regije Donjeck, a ruske snage su ciljale na Bakmut i druge gradove, priopćila je ukrajinska vojska.

Dužnosnici s obje strane potvrdili su 26. srpnja da je most Antonivskij, koji preko rijeke Dnjepar povezuje regiju Herson s ostatkom južne Ukrajine, tijekom noći pogođen oružjem koje je Kijevu poslao Zapad.

"Da, bilo je napada na most i to preciznih", rekla je za ukrajinsku televiziju glasnogovornica Operativnog zapovjedništva Jug, Natalija Humenjuk.

Most Antonivskij jedan je od tri mosta koje je prethodno gađala dalekometna ukrajinska artiljerija u pokušaju da onemogući pregrupiranje ruske vojske i dopremanje vojnih zaliha koje su s Krima poslane u Herson.

Zamjenik čelnika administracije u Hersonu, koju podržava Kremlj, Kiril Stremousov, umanjio je važnost napada, rekavši da je "histerija koja se vrti u medijima o tome kako će se rat odlučiti na ovom mostu - samo blef."

Humenjuk je također istakla da je ukrajinska vojska napredovala sjeverno od Hersona.

"Protuofenziva na jugu Ukrajine napreduje. Ruska vojska je demoralizirana", rekla je, dodavši da su dva sela - Andrijevka i Lozove - oslobođena, a ukrajinske snage jačaju svoje položaje.

Ukrajinska ofenziva u Hersonu započela je krajem svibnja, ali je do sada postigla skroman napredak.

Iako se tvrdnja separatista, koje podržava Moskva, o zauzimanju elektrane na ugljen Vuhlehirsk nije mogla neovisno potvrditi, britansko Ministarstvo obrane je 27. srpnja u svom dnevnom izvješću izvijestilo da su izvođači iz ruske skupine Wagner "vjerojatno" napredovali oko elektrane i obližnjeg sela Novoluhanske.

Britanska obavještajna služba nije potvrdila da li plaćenici kontrolirali elektranu, iako je spomenula da su se neke ukrajinske snage vjerojatno povukle s tog područja.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG